12 silindirli motorlar otomobillerde kullanılan en güçlü motorların başında geliyor. Yüksek beygir gücü ve verimli çalışma prensibine sahip olmasına rağmen üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı genellikle lüks otomobillerde kullanılır. Bu sebeple 12 silindirli motorları lüks ve spor otomobillerde görüyoruz. Sürüş konforunu arttıran ve yüksek beygir gücüyle fark yaratan bu motor tipini yakından inceleyip detaylara birlikte göz atalım.

İlk olarak 20. Yüzyılın başlarında yarış teknelerinde kullanılmasının ardından bu tür motorlar gemi ve uçaklarda kullanılmıştır. Otomobillerde ise ilk kez 1936 yapımı Rolls-Royce Phantom III ile karşımıza çıkmıştır. Daha sonra Ferrari, Jaguar, Lamborghini ve Mercedes gibi üst segment lüks otomobillerde de kullanılmaya başlanmıştır.

Motor bloğunun üzerine 12 silindir, iki tarafa da 6 adet yerleştirilmiş şekilde konumlandırılmıştır. Bu sistemde her silindirin arasında yaklaşık 60 derece fark bulunuyor fakat farklı açılarda da çalışıyor. Ayrıca her bir pistonun bir krank mili üzerinde çalıştığı bir sistemden meydana geliyor.

V12 Motor Nasıl Çalışır?

12 silindirli motor

Eşit olarak ikiye bölünmüş 12 silindir, 12 pistonla birlikte dizel içten yanmalı motorla benzer çalışır. Pistonlar aşağı doğru hareket ederek hava ve yakıt karışımını toplar. Hava ve yakıt karışımı silindirler dolduğunda pistonu sıkıştırır ve yukarı hareketine başlar. Piston yukarı çıktıktan sonra buji, karışımı ateşlemeye ve pistonu tekrar aşağı doğru harekete başlatır. Tüm bu süreçlerde 12 silindir farklı zamanlarda hareket eder. Buna göre 12 silindir motor ateşleme sırası genellikle şu şekildedir; 1-7-5-11-3-9-6-12-2-8-4-10.

V12 Biturbo Motor Nedir?

V sıralı 12 silindirli motorlara benzer fakat hava girişlerini sıkıştıran fazladan turboşarjlar bulunur. Fazla basınçla çalışan V12 motorlar daha verimli performans gösterir. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin birçok ülkesinde polis arabalarında V12 Biturbo motor kullanılır.

V12 Motor Hangi Marka Araçlarda Kullanılıyor?

lambo v12

Beygir gücü yüksek V12 motorlar, maliyetleri nedeniyle genellikle üst segment otomobillerde kullanılır. Bugüne kadar V12 motorun kullanıldığı bazı otomobil markaları şu şekilde;

  • Lamborghini
  • Ferrari
  • Mercedes Benz
  • Pagani
  • Aston Martin
  • Bentley
  • Audi
  • BMW
  • Rolls Royce
  • Toyota

12 Silindirli Motorlar Kaç Beygir?

12 silindirli motor

12 Silindirli otomobiller içten yanmalı otomobillerin en gelişmiş hali olarak kabul edilir. Bu sebeple yüksek beygir değerlerine sahiptir. V12 motorlar 11.100 devire kadar çıkabilir ve 155 beygir güce sahip olanları da vardır. En yüksek tork gücü ise 740 Nm’a kadar çıkabilir.

V12 Motorların Geleceği

Otomobillerde daha çok alışık olduğumuz şekilde içten yanmalı motorlar kullanılsa da elektrikli otomobillerin hayatımıza girmesiyle yavaş yavaş içten yanmalı motorlara veda ediyoruz. Bir çok pazar lideri lüks segment otomobil 12 silindirli motor kullanıyor. Fakat önümüzdeki on yıl sonrasında kullanımının son bulacağı tahmin ediliyor.

İçten Yanmalı Motor Tipleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here