Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri… Son yıllarda Çin’in otomobil endüstrisi, birçok Çinli şirketin Volvo, Lotus ve MG gibi tarihi markaları satın almasıyla güçlenerek güçlendi. Ayrıca ülkenin yerli şirketleri, özellikle NIO gibi markaların hızla Avrupa’ya ve Asya’nın geri kalanına yayıldığı elektrikli araç pazarında, son derece rekabetçi otomobiller üretiyor. Ne yazık ki endüstri hala emekleme döneminde gelişen birkaç sorunla boğuşuyor ve bu sorunlardan biri de taklit / kopya arabalar.

Çinli şirketler, benzer tasarımları daha ucuza ve daha düşük kalitede sunarak Batılı ve Japon modellerini taklit etmeleriyle ünlendi. Çoğu zaman bu taklitler o kadar korkunç oluyor ki  kimseyi kandıramasalar da üretmeye devam ediyorlar. Minik süper minilerden üst düzey süper arabalara kadar birçok farklı araba modelini kopyalamayı başarıyorlar. En bariz taklit modellerden bazılarına “Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri” adlı içeriğimizde bir göz atalım ve ne kadar gülünç derecede kötü olduklarını görelim.

Shuanghuan Noble (Smart Fortwo)Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri

Bazı Çinli şirketler, tasarımlarını nereden çaldıklarını biraz gizlemeye çalışıyor fakat Shuanghuan, Noble şehir arabasıyla tam tersini yaptı. Aynı adı taşıyan İngiliz spor otomobil şirketiyle hiçbir bağlantısı olmayan Noble, normal bir Smart otomobilin bile lüks görünmesini sağlamaktadır. Bu araç, bariz Smart Fortwo modelinin kopyalanıp, üretilmesiyle karşımıza çıkmıştır. Ayrıca şirketin tasarım hırsızlığına ne kadar az önem verdiğini gösteren “Diğerlerinden daha akıllı!” sloganı yer alıyor.

Geely GE (Rolls-Royce Phantom)Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri

Geely, artık hem Volvo’ya hem de Lotus’a sahip olan oldukça saygın bir holding. Ancak 2009 yılında hızla “Faket Rolls-Royce” olarak adlandırılan GE’yi piyasaya sürdükten sonra taklitçi imajına maruz kaldılar. Şirket o sırada Rolls’u kopyaladığını inkar etti. Ancak herhangi bir tasarımcının böyle bir tasarımı kazara nasıl bulabileceğini anlamak oldukça zor ve inandırıcı değildir. Yine de ucuz görünen parçaları ve biraz garip oranlar, hiçbir milyarderin iki modeli karıştırmayacağı anlamına geliyor.

Youxia X (Tesla Model S)Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri

Devir elektrikli araç devri… Çinli üreticilerde EV pazarında rekabet etmek istiyor. Ancak ortaya kreatif bir model çıkarmak yerine çok sevilen ve en popüler elektrikli araç üreticilerinden biri olan Tesla’yı kopyalamayı tercih ediyor. Youxia Motors, son elektrikli otomobilleri için tasarım ilhamı ararken, Tesla Model S’nin bir resmini görmüşler ve önüne sembollerini yerleştirip, garip orantılı sahte siyah ızgarayla daha iyi görüneceğine karar vermişlerdir. Tesla’nın SUV’sinin adını ve sedanının tasarımını kopyalamaya başvurarak orijinal bir isim bile bulamasalar da sonuçta aynı aracı ürettiler. Şirketin CEO’su aracın tasarımı rüyasında gördüğünü söylese de bu araç, Tesla’nın kopyasından başka bir şey değildir.

CH Auto Lithia (Audi R8)Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri

Sadece ekonomik arabaları ve EV’leri kopyalamakla yetinmeyen CH Auto adlı Çinli bir girişim, 2012’de yandan bir Audi R8′e çok benzeyen bir prototip spor araba sergiledi. Daha iyi görünen klonlardan biri fakat performansı, yakın zamanda kimsenin bunu bir R8 ile karıştırmayacağı anlamına geliyor. Tek bir elektrik motoru ve araca sadece 180 km menzil sağlayan lityum iyon pillere sahiptir. Toplam güç çıkışının resmi olarak 201 hp olduğu iddia edilmektedir. Bu da arabanın 1578 kilogramın üzerinde ağırlığı göz önüne alındığında, onun yavaş bir araç olduğunu kanıtlayacaktır.

Dojo Pionerr (Aston Martin Cygnet)Çinlilerin Taklit Ettiği Araç Modelleri

Aston’un şimdiye kadar en çok alay edilen otomobillerinden biri olmaya devam ettiği için Cygnet modeli, çok fazla bilinmemektedir. Ancak akıllı Çinli üreticiler, bu aracında bir kopyasını yapmayı başardı. Çin’in birçok ekonomik özellikli otomobilinden biri olan Pioneer, Cygnet’in lüks bir iç mekan olan tek tasarruf zarafeti ile gelmiyor. Bununla birlikte iki arabanın hiçbiri, aklı başında herhangi bir koleksiyoncunun istek listesinde olmamalıdır.

Suzhou Eagle Carrie (Porsche 718 Cayman)

Suzhou Eagle Carrie, Porsche ve Ferrari tasarım dilinin özellikle çirkin bir karışımıdır. Ne kadar gülünç derecede kötü olduğu için daha yakından bakmaya değer bir modeldir. Ana gövde şekli ve arabanın arkası, ucuz plastikten yapılmış olsa da en çok bir Porsche Cayman’a benziyor. Araba 2015 yılında piyasaya çıktı. Kalite olarak benzemese de tasarım olarak kesinlikle birbirine benzemektedir.

Geely Merrie 300 (Mercedes-Benz C-Serisi)

Geely Merrie 300 ile Mercedes C Class‘ın ön tarafı arasındaki farkı söylemek zor olabilir.  Ancak fotoğraflara yaklaştığınızda her şey çok daha farklı görünmeye başlar. Geely’nin geri kalanı, birinci sınıf bir Alman otomobil üreticisinden çıkan her şeyden daha çok genel bir ekonomi sedanına benzemektedir. Öyle olsa bile Geely’nin C Sınıfını kopyalayıp, bariz bir şekilde sıyrılıp ve hiçbir tepkiyle karşılaşmaması inanılmaz. Bu büyük ölçüde Çin’in neredeyse var olmayan telif hakkı yasalarına bağlıdır. Bu da hukuk sisteminin ve insan haklarının olmadığı, sadece para kazanmanın önemli olduğu Çin modeli ekonomi sisteminde ve Çin modeli yaşam sisteminde, böyle tasarım mülklerini çalan şirketleri engellemeyi çok zorlaştırıyor.

İkinci El Araç İlanları 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here