Kawasaki Z650RS Özellikleri ve Tasarımı, orta sınıfta yeni bir rekabet yaratıyor…

Türkiye’deki motosiklet piyasası can sıkmaya devam ederken Japon motosiklet üreticisi Kawasaki’nin son yıllarda damga niteliğindeki modeli olan Z650RS’i gördüğümüzde canımız daha da sıkılmaya başladı. Motosiklet endüstrisindeki en havalı ve avantajlı motosiklet modellerinden biri olan Kawasaki Z650RS, Türkiye’de satışa sunulmuyor. Ancak bu Kawasaki’nin iddialı modeli hakkında bilmemiz gereken pek çok konu var. Bozulan ekonominin en çok zarar verdiği sınıflardan biri de motosiklet endüstrisi oldu. Özellikle bu fiyatlar, motosiklet kullanıcılarının hayallerindeki motosiklete ve ekipmana ulaşamamasına neden oldu.

Türkiye’deki motosiklet kullanıcılarının sorunlarını ve hayallerini bir kenara bırakırsak bugün sizlere oldukça ilginç bir motosiklet modelini tanıtacağım. Kawasaki’nin sahip olduğu 650cc platformlarının en iyi örneklerinden biri olan Z650RS… Geçtiğimiz birkaç yıl içinde retro motosiklet pazarı, her üreticinin avantaj elde etmek için çabalaması ile patladı.  Kawasaki de öncelikle Z900RS’yi çıkarmaya başladı. Ancak ilerleyen zamanlarda 600 cc sınıfına hitap edecek şekilde Z650RS modelini de satışa sunmaya başladı. Bilmeyenler için Kawasaki’nin Z900RS modeli, Türkiye’de satışa sunulmaktadır fakat Z650RS modeli satışa sunulmamaktadır.

Retro Motosiklet Pazarının En İddialı Modellerinden Biri Kawasaki Z650RS Özellikleri ve Tasarımı

Honda kısa süre önce “Neo Cafe Racer” olarak adlandırdıkları CB650’yi piyasaya sürdü. Ancak biz ona aslında inline-4’ü olan oldukça havalı bir orta sıklet diyebiliriz. Yamaha, XSR700’ü uzun süredir piyasada ve görünüş dışında her açıdan Kawasaki’nin ritmine sahip olduğunu iddia edebiliriz. Ayrıca Aprilia Tuono 660’de bu sınıfta yer alıyor. Genel olarak hepsi, artıları ve eksileri bulunsa da oldukça iddialı modeller olarak karşımıza çıkıyor. Bu modelleri tercih ederken marka fanatikliğiniz ağır basabilir ve dilediğiniz modeli tercih edebilirsiniz. Ancak Kawasaki’nin yurtdışında yaşayanlar için uygun fiyatlı bir alternatif olması; en büyük avantajıdır.

Gerçek Retro Tasarımı

Rakiplerine baktığımız zaman retro adı altında satışa sunulsalar da bazı konularda eksikliklerinin olduğunu söyleyebiliriz. Retro Kawasaki için tasarım oldukça olumludur. Sadece görünüşü sayesinde birçok kişi, bu motosiklet modelini tercih edecektir. Kawasaki’nin yeşili, motosikletin tasarımını oldukça etkilemektedir. Tasarımın oldukça sade ve ilgi çekici olması, Kawasaki’nin başarsını ortaya sunar. Özellikle yeşil renk ile gold rengi jantlar, birbirleriyle uyumlu hale gelmiştir. Gösterge ve farının da yuvarlak olması, aracın retro çizgiden çıkmamasını sağlıyor.

Modern Güvenlik Ekipmanları ve Retro SüspansiyonKawasaki Z650RS Özellikleri ve Tasarımı

Z650RS’de herhangi bir gelişmiş güvenlik özelliği veya elektronik paketi bulamazsınız fakat tam olarak ihtiyacınız olanı alacaksınız; yüksek kaliteli bir Bosch ABS sistemi. Her yeni sürücünün ihtiyacı olan şey ABS’dir. Bu yüzden Kawasaki motosikletin fren sistemiyle birlikte ABS sistemine de yoğun bir şekilde önem vermiştir. Ön tarafta geleneksel ayarlanamayan 41 mm teleskopik çatallar ve yalnızca ön yükleme ayarına sahip yatay arka bağlantı olması hayal kırıklığı gibi gelse de motosikletin Retro sınıfına girmesi, bu dezavantajı gizlemektedir.

Z650RS’nin koltuk yüksekliği, Z650’nin 790 mm’sine kıyasla 820 mm’dir. Bu da motosikleti daha uzun ve daha da ince gözükmesini sağlar. Motosikletin üzerinde 800 mm opsiyonel alçak sele mevcuttur. Ancak motosiklet, gidon ve şasi gibi dar olduğu için doğal ve dik bir sürüş pozisyonu hissi verir.

Kawasaki Z650RS Motor Gücü ve EkonomisiKawasaki Z650RS Özellikleri ve Tasarımı

Motoru artık pek çok farklı platforma yerleştirebilmeleri, büyük ölçüde tek bir önemli iyileştirme sayesinde; orta menzilde çok daha iyi bir tork eğrisi sunmaktadır. 649cc paralel çift silindirli motor, motosikletin genel görünümüne ve verdiği hisse tam olarak uyan kompakt bir ünitedir. 187kg ve 67bhp’lik güç-ağırlık oranı rakipleri için yeterince yakın bir eşleşme sağlar ve sürüşü çok hoş bir deneyim haline getirir. Devirlerin genişliği ve mevcut tork artı uzun vites, özellikle şehir içinde daha az vites değiştirme anlamına gelmektedir. Kawasaki Z650RS, 2500 dev/dak gibi düşük bir değerden 8000 dev/dak’lık en yüksek güç çıkışına kadar devir alma konusunda hiçbir endişesi olmayan kibar ve çekici bir motordur. Ayrıca 6 vitesli bir şanzıman, oldukça hassas ve hızlı sürüş sağlamaktadır.

Koltuklar ve konfordan bahsetmişken, tek parça şeklinde tasarlanan koltuğun genel yorumları yumuşak olduğu yönündedir. Kullanılan malzeme de oldukça tutucudur. 12 litrelik yakıt deposunu da konforlu selesiyle birleştirdiğimiz zaman keyifli ve bol bol uzun yolcululara çıkma garantisi vermektedir. 12 litrelik kapasiteye sahip yakıt deposu, 100 kilometre de ortalama olarak 5,2 litre yakmaktadır.  Sonuç olarak “Kawasaki Z650RS Özellikleri ve Tasarımı” adlı içeriğimizden de yola çıkarsak bu model oldukça iddialı orta sınıf motosiklet modellerinden biridir. Türkiye’de satışa sunulduğu zaman diğer rakiplerini etkileyebilecektir.

İkinci El Kawasaki Motosiklet İlanları 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here