Yükselişi devam eden araç fiyatları otomobilseverlerin gündeminde. Ancak aracı aldıktan sonra da masraflar bitmiyor. Genel kullanımda sürücüleri en çok zorlayan konuların başında yakıt tüketimi geliyor. Fabrika çıkışı verilere göre her aracın yakıtı kullanım oranı farklı. Fakat hem kullanım hem de çevresel etkiler sebebiyle bu veriler değişebiliyor. Aslında araç kullanırken alacağınız önlemler ve değiştireceğiz birkaç ufak alışkanlıkla yakıt tüketimini azaltabilmeniz mümkün. Sizin için bir araya getirdiğimiz ipuçlarından faydalanarak aracınızın, deposundaki yakıtı en verimli şekilde kullanmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz vakit kaybetmeden ipuçlarına göz atalım.

periyodik bakım

Düzenli Araç Bakımı

Konu, “aracın yakıt tüketimi nasıl düşürülür” olduğunda cevap aslında çok da uzaklarda değil. Tüketimi etkileyen unsurlar arasında aracın modeli, bakım durumu ve sizin kullanım alışkanlıklarınız geliyor. Düzenli araç bakımı konusuna daha yakından baktığımızda ise cevabı daha net görüyoruz. Aracın maksimum verimlilikle kullanılabilmesi için tüm parçalarının sorunsuz çalışması gerekiyor. Parçalarda meydana gelen arıza veya aşınmalar, standart kullanımı etkileyerek daha fazla güç harcanmasına sebep oluyor. Bu bakımlar içerisinde; buji ve lastik değişimi ya da motor ve debriyaj kontrolü gibi son derece önemli kontrol adımları mevcut. Siz de aracınızın parçalarının sorunsuz çalıştığından emin olarak yakıt verimliliğini artırabilirsiniz.

Kaliteli Yakıt Kullanımı

Yakıt tüketimi nasıl azaltılır sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da kaliteli yakıt kullanımı. Ucuz yakıtlar, ekonomik olması bakımından sürücülerin sıklıkla tercih ettiği alternatiflerden oluyor. Ancak bu ürünler, kısa vadede avantaj sağlıyor gibi görünse de uzun vadede araç parçalarına verdiği zarar ortaya çıkıyor. Belirli kalitedeki yakıtlarla çalışacak şekilde üretilen araçlar, bu tür kalitesiz ürünlerin tercih edilmesi sebebiyle performans kaybı yaşayabiliyor.

camları açık araç

Sürüş Sırasında Camları Kapatmak

Araç nasıl daha az yakar diye düşünürken aklınıza gelebilecek en son seçenek camları kapatmak olabilir. Çok basit bir öneri gibi görünse de rüzgar kuvvetinin araç üzerindeki etkisine baktığımızda bu ipucunun önemini rahatlıkla görebiliyoruz. Hızlı giden bir aracın camları açıldığında aerodinamik yapısı da bozulmuş oluyor. Dolayısıyla bu durum, yakıt tüketiminin artmasına sebep oluyor. Camlar açıkken meydana gelen aerodinamik çekiş, aracın olması gerekenden daha yavaş ilerlemesine sebep oluyor. Sonrasında sürücünün dilediği hıza ulaşabilmek için daha fazla güce ve dolayısıyla da yakıta ihtiyaç duyuyor. Camları kapalı tutarak sürüş sırasında oluşan sürtünmeyi azaltabilirsiniz. Bu sayede aracın hızını artırırken yakıt tüketimini de dengelemiş olursunuz.

Klima Kullanımının Sınırlandırılması

Klima kullanımı, yakıt tüketimini yükselten unsurlar arasında yer alıyor. Çünkü klima kompresörü çalışırken motorun çalışma yükünü de artırmış oluyor. “Peki yakıt tüketimini düşürmek amacıyla hem camları hem de klimayı kapatırsak nasıl yolculuk edeceğiz?” dediğinizi duyar gibiyiz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sürüş sırasında camları açmak aracın yakıt tüketimini büyük oranda artırıyor. Fakat klima, doğru kullanıldığı takdirde bu denli bir etkiye sahip değil. Yani klima kullanımını sınırlandırdığınız takdirde yakıttan tasarruf edebilmeniz mümkün.

Araçlarda iki çeşit klima karşımıza çıkıyor. Otomatik klima sistemi, sabit bir sıcaklığa ayarlanarak daha verimli bir şekilde çalışabiliyor. Çünkü ayarlanan sıcaklığa ulaştığında üfleme derecesini düşürerek ortam ısısını sabitliyor. Manuel klima ise kapatılana dek belirlenen ayarda sabit üfleme yapıyor. Bu sebeple de hem çok daha yoğun bir kullanıma yol açıyor hem de uzun süre sabit güçle çalıştığı için ortam ısısını çok yüksek veya çok düşük sıcaklıklara getirebiliyor. Bu da yakıt tüketiminin epey artmasına neden oluyor. Verimli yakıt tüketimi için otomatik klima sistemlerini tercih edebilir veya manuel klimanızı kontrollü kullanmaya dikkat edebilirsiniz.

eşyalarla dolu araç bagajı

Aracın Ağırlığına Dikkat Etmek

Yakıt tüketimini azaltmanın yollarından biri de aracı gereksiz yüklerden kurtarmak. Arabanız ne kadar ağır olursa hareket etmek için ihtiyaç duyduğu güç de o kadar fazla oluyor. Düzenli olarak arabada taşıdığınız gereksiz yükler varsa bunlardan kurtulmanız verimliliği artırmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin bagajda taşıdığınız alet ve eşyalar ya da seyahat dışındaki zamanlarda da aracın üzerinde taşıdığınız port bagaj verilebilecek en yaygın örneklerden.

hızlı gitmek

Dur-Kalk, Yüksek Hız ve Sert Frenlemeden Kaçınmak

Araç kullanma alışkanlıklarınızla yakıt tüketimi arasında yakın bir ilişki olduğunu biliyor muydunuz? Evet, sürüş stiliniz aracınızın daha fazla yakıt harcamasına neden olabilir. Çünkü çok sık dur-kalk yapmak, fren ve gaz arasındaki geçişlerde motorun daha fazla enerji üretmesine sebep oluyor. Bu da haliyle yakıt tasarrufu noktasında olumsuz bir etki yaratıyor. Üstelik yalnızca dur-kalklar değil, bir sürüş alışkanlığı haline geline sert frenlemeler ve yüksek hız da aracınızın yakıtı su gibi içmesine sebep olabiliyor. Eğer manuel bir araç kullanıyorsanız yakıt tüketimini düşürmek için doğru vites kullanımına da dikkat edebilirsiniz. Düşük viteste yüksek hızlara çıkmaya çalışırken gereğinden fazla yakıt tüketimine yol açabilirsiniz.

Lastiklerin Durumunu Kontrol Etmek

Akaryakıt tüketimini düşürmek için sürtünme alanını minimuma indirebilmenin önemli olduğundan bahsetmiştik. Bu noktada aracın önemli elemanlarından biri de lastikler. Eğer yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız bakımlı ve doğru basınç seviyesinde lastikler kullanmalısınız. Çünkü kötü durumdaki veya düşük basınçlı lastiklerin sürtünme alanı artıyor. Ayrıca daha fazla yuvarlanma direnci gerektirdiği için daha fazla güce ihtiyaç duyuyor. Tasarruflu kullanım sağlamak için lastik basıncını düzenli olarak kontrol edip tavsiye edilen seviyeye çıkarmanızda fayda var.

aracın yanında bekelerken telefonuna bakan adam

Aracı Uzun Süre Rölantide Bekletmemek

Motor çalışır durumdayken aracın dakikalarca rölantide bekletilmesi tüketimi artırıyor. Çünkü araç hareket etmese de enerji harcamaya devam ediyor. Yani verdiğiniz molalarda ve kısa duraklama anlarında motoru çalışır halde bırakmak tüketimin devam etmesine sebep oluyor. Araç nasıl daha az yakar diye düşünüyorsanız yukarıdaki maddelerle birlikte bu küçük öneriyi de uygulayarak önemli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Aracınızı-Soğuk-Havalardan-Korumanın-Yolları

Hava Durumunun Yakıt Tüketimine Etkisi

Yakıt tüketiminin artmasına sebep olan iki farklı unsura daha bulunuyor. Bunlardan ilki hava durumu fakat burada bahsettiğimiz soğuk havalar. Evet, ısı düşmeye başladıkça aracınızın akaryakıt tüketimi de artmaya başlıyor. Peki neden? Uzmanlar bunu, soğuyan havanın ağırlaşması olarak açıklıyor. Hareket halindeki aracınız, ağırlaşan havayı itmekte daha fazla zorlanacağı için harcaması gereken güç de artıyor. Tabi soğuk havanın araç parçaları üzerindeki etkisi de bu noktada tüketimi artırıyor. Isınmak için yüksek devirde çalışan motor, soğuk nedeniyle düşen lastik basıncı, artan ısıtma ve aydınlatma ihtiyacı bu etkilerden bazıları.

Yakıt tüketimini azaltan önerilerimiz faydalı olduysa aracınızın motor ömrünü uzatmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek için buradan ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

arabam garaj’daki yakıt indiriminden faydalanmak için arabam.com mobil uygulamasını ziyaret etmeyi de unutmayın! Aytemiz Vaay ile %3 indirimli fiyat üzerinden yakıtınızı hemen alın!

2 YORUMLAR

  1. Fd6 aracım var Honda ne yaparsak yapalım çok sakin süren biriyim ortalama yakıt tüketimi hiç bir zaman 10.5 altına düşmüyor bu bide tüpte yani onca ustaya gittim aracın km si de düşük kazası da yok bakımları hep tam ve zamanı gelmeden bile yapıyorum ama yine de çok yakıyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here