Aracınızın sınırlı bagaj kapasitesini artırarak seyahatlerinizde rahat etmek istiyorsanız port bagajlar en yakın dostunuz. Daha çok sedan araçlarda ve iç hacmi küçük modellerde ihtiyaç duyulan bu eklenti, geniş ailelerin de ilk tercihlerinden biri oluyor. Üstelik port bagajın kullanımı yalnızca seyahatlerle de sınırlı değil. İş için yanınızda bulundurmanız gereken büyük eşyalar ya da bir yerden başka bir yere taşıyacağınız hacimli malzemeler için bu ürünü tercih edebilirsiniz. Görünüşü itibarıyla da araçların estetik görünümüne uyum sağlayan port bagaj hakkında merak ettiklerinize daha yakından bakalım.

port bagaj kullanımı

Port Bagaj Kullanım Alanları 

Port bagaj, arabaların mevcut bagaj hacmini artırmaya yönelik tasarlanmış bir bagaj türü. Bu ek bagaj, aracın dışında da eşyalarınızı taşıyabilme özgürlüğünü size sunuyor. Eklenti bagajların, taşıyacağınız araca ve taşınacak yüke göre farklı boyutları da bulunuyor. Arabanın üzerine monte edilen ara atkı ile bagaj, üst tarafa yerleştiriliyor. Eğer aracınızda sabit tavan çıtaları varsa ara atkı bu bölümlere sabitleniyor. Ancak sabit çıtalar olmadan kullanılabilen tavan barı modelleri de mevcut. Çıtaların üzerindeki ara atkıya istenirse bisiklet, kano ya da kayak tahtaları da sabitlenerek taşınabiliyor.

Bu ürün, bagaja sığmayan bavulları ve çantaları toplamak için tercih ediliyor. Bu sayede aracın arkasında daha fazla yer açılabiliyor. Ayrıca bazı SUV modellerinde, bagaj bölümünde açılabilir koltuklar yer alıyor. Daha fazla kişinin konforlu biçimde seyahat edebilmesini sağlayan bu koltuklar, tabii ki bagajdaki yük taşıma kapasitesini sınırlandırıyor. Eğer bu tür bir araca sahipseniz kalabalık yolculuklarınızda kullanmak için port bagaj tercih edebilirsiniz.

port bagaj seçimi

Port Bagaj Seçimi Nasıl Olmalı?

Aracınız için port bagaj seçerken birkaç farklı noktaya dikkat etmenizde fayda var. Bu kriterleri maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Eğer aracınızda, direkt olarak port bagajı monte etmek için delikler bulunmuyorsa harici ara atkılar satın almanız gerekiyor. Seçeceğiniz bu ürünün kaliteli malzemeden üretilmesi ve araç boyutlarına uygun olması da büyük önem taşıyor.
  • Port bagajların hem tek yönlü hem de çift yönlü açılabilen modelleri bulunuyor. Kullanım kolaylığı açısından ürün seçiminde bu ayrıntıya dikkat etmenizde fayda var.
  • Güneş ışınlarının veya yağışların direkt olarak temas edeceği port bagajın kaliteli malzemelerden üretilmesi gerekiyor. Hem uzun ömürlü kullanım hem de sürüş güvenliği için üründe kullanılan malzemenin kalitesi önemli.
  • Eğer kalabalık bir aileye sahipseniz veya araç üzerinde fazla miktarda yük taşımayı planlıyorsanız port bagajın taşıma kapasitesine de dikkat emeniz gerekiyor. Çünkü her ürünün maksimum taşıyabileceği yük miktarı belirleniyor ve bu kritere göre çeşitler birbirinden ayrılıyor.

Avantaj ve Dezavantajları 

Port bagajın en büyük avantajı tabii ki size kazandıracağı ekstra depolama alanı. Ayrıca tüm yüklerinizi arabanın arkasına yüklediğinizde oluşan dengesizliğin önüne geçiyor. Aracın tepesinde konumlandırılan bu ek bagaj, çok daha dengeli bir depolama alternatifi. Bu sayede ön tekerleklerdeki tutunma kaybını en aza indirmeye yardımcı oluyor.

Port bagajın dezavantajlarına baktığımızda ise yakıt tasarrufu konusu öne çıkıyor. Yakıt tüketimini azaltmak için tavsiye edilen ilk uygulamalardan biri araç yükünü azaltmak. Bunun tam tersi bir işleve hizmet eden port bagajlar ise arabanıza daha fazla yük bindirdiği için harcanan gücü artırarak yakıt sarfiyatını yükseltiyor. Tüketimi artıran bir başka nokta da sürtünme alanının artması. Araca büyük bir sürtme alanı ekleyen bu ürün, rüzgar direnci oluşturduğu için hem performansa etki ediyor hem de yakıt tüketimini artırıyor.

port bagaj kullanım

Port Bagaj Kullanım Önerileri

Sürüşlerinize eşlik edecek port bagajı kullanırken de dikkat etmeniz gerek noktalar elbette ki bulunuyor. Bu önerileri birkaç alt başlıkta toparlayacak olursak:

Port Bagaj Bakımı

Yeni nesil port bagajlarda kullanılan mekanik aksamlar, paslanmaya karşı direnç gösterecek şekilde üretiliyor. Fakat en nihayetinde metal parçaların paslanma ve zarar görme riskine karşı bu bölümlerin kontrolü ve bakımı önemli. Uzun süre kullanmadığınız bir port bagajın bakımlarını da aksatırsanız açılıp kapanması zorlaşabilir. Bağlantı noktalarının paslanması, bagajın açılıp kapanması noktasında da işlerinizi epey zorlaştırabilir. Bu tür durumlarda gres yağı kullanarak paslanmanın önüne geçebilir ve mekanik aksamı eski kullanışlı haline döndürebilirsiniz. Düzenli kontrol ve bakımlarla port bagajınızı uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.

Aracı Fazla Yükle Doldurmak 

Port bagajlar satın aldığınız zaman yanında üretici firma tarafından gönderilen bir kullanma kılavuzuyla geliyor. Bu kılavuzun içinde çeşitli teknik bilgilerin yanında bagajın taşıyabileceği yük miktarı da yazıyor. Belirtilen yük miktarını geçerseniz bagajın kapanmasına engel olabilirsiniz. Bu durumda, yolculuk halindeyken yüklerinizin araçtan düşmesine sebep olabilir. Daha kötüsü, port bagajı dengeli bir şekilde aracın üstüne yerleştirseniz bile engebeli yollarda fazla ağırlıkla birlikte araba dengesini kaybedebilir, engebeli arazilerde ve virajlarda savrulma, devrilme riski artar. Hem kendiniz hem de trafikteki diğer araçların güvenliği için belirtilen ağırlık sınırına dikkat etmeniz oldukça önemli.

port bagaj avantaj ve dezavantajları

Bagaj Kilidinin Sağlamlığı 

Bagaj portunun güvenlik konusunda herhangi bir zafiyeti olup olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü port bagaj kilidinin kalitesi, herhangi bir sarsıntıda açılmaması için önemli. Arabanın üzerinde sabit bir konumda olmayan ağır bir bagajın yolda başınıza açabilecek dertleri düşünerek gerekli önlemleri zamanında almanızda fayda var. İşinizi sağlama almak isterseniz port bagajları sabitlemek için kullanılan kemerlerden de faydalanabilirsiniz.

Port Bagaj Muayeneden Geçer mi?

Kullanılan port bagajın muayeneden geçebilmesi için sabit olmaması gerekiyor. Takılıp çıkarılan modeller sorunsuz bir şekilde muayeneden geçebiliyor. Ancak sabit olduğunda tamir edilebilirliğini kaybettiği düşünülerek olumsuz sonuçlanabiliyor. Bunun yanı sıra muayeneye girecek aracın port bagajı, aracın tavanından daha uzun olmamalı. Aksi takdirde güvenlik konusunda sorun yaratabileceği için muayeneden geçemiyor. En önemli nokta ise bu bagajın yüklü haldeki ağırlığının, araç için belirtilen maksimum yükü geçmemesi. Bu kriterler sağlandığında arabanızın üzerinde yer alan port bagajı rahatlıkla muayeneden geçirebilirsiniz.

Diğer Bagaj Türleri

arabada çatı sepeti

Çatı Sepeti: Çatı sepetleri, çoğunlukla port bagaja göre daha az maliyetli olduğu için sürücüler tarafından tercih ediliyor. Ancak sepetin üstü açık olduğu için yağmurlu ve kötü hava koşullarında kullanıma pek uygun değil. Yaz mevsimindeki seyahatleriniz için bu bagaj tipi işinizi görebilir.

fileli bagaj

Fileli Bagaj: Kargo ağı olarak da bilinen fileli bagajlar, yine arabanın üst kısmına monte ediliyor fakat taşıma alanı port bagaja göre biraz daha sınırlı. Üzerinde kullanılan file ise herhangi bir kopma ve aşınma durumu yaşanmaması için yüksek dayanıklılığa sahip.

bisiklet taşıyıcı bagaj

Bisiklet Taşıyıcı Bagaj: Port bagaja sahip olsanız da bisikletinizi taşımak için bir bisiklet taşıyıcı kullanabilirsiniz. Bu ürün, aracın arka tarafına yerleştirilen bir aparat sayesinde bisikletinizi güvenli bir şekilde arabaya monte edebilmenizi sağlıyor. Ancak yine de tedbiri elden bırakmamak adına emniyet kayışlarıyla bisikleti iyice sabitlemeyi unutmamalısınız.

kayak bagajı

Kayak Bagajı: Karlı havada yapılan tatilleri ve kış sporlarını gidiyorsanız arabada bulundurmak isteyebileceğiniz şeylerden biri de kayak rafları. Bu bagaj tipi diğerlerine göre daha makul bir fiyata sahip. Kullanım amacı da sınırlı olduğu için bu farkı anlayabilmek mümkün.

araç üstü taşıma çantası

Araba Çatı Çantası: Bu ürünleri, port bagajın çanta versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Ancak sıradan çantalara göre çok daha sağlam malzemelerden üretiliyorlar tabii ki. Üstelik araba çatı çantaları oldukça geniş iç hacme sahip. Çantanın güvenli şekilde taşınabilmesi için ekstra önlem olarak yine kayış kullanımını es geçmemek önemli.

Bayramda Uzun Yola Gideceklere Tavsiyeler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here