Araştırmamız, trafik yoğunluğundan kaynaklanan zaman kaybını azaltmak ve kolay ulaşım için motosikletin tercih edildiğini ortaya koydu. arabam.com anketine katılanların yarısı, motosikletin kendileri için trafikte kolay ulaşımı ifade ettiğini dile getirdi.

Trafik yoğunluğu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artan nüfusun yarattığı en büyük sorunlardan biri. Nüfusa bağlı olarak araç sahipliğinde yaşanan artış da yolların kapasitesinin yetersiz kalmasına, dolayısıyla da trafiğe yol açan en önemli etkenler arasında. Türkiye otomobil piyasasının önde gelen online pazar yeri olarak mevcut durumu saptayabilmek ve sürücülerin düşüncelerini öğrenmek için arabam.com web sitemizde 583 kişinin katıldığı bir anket gerçekleştirdik. Araştırmamız, trafikten kaynaklanan zaman kaybını azaltmak ve ulaşımı kolaylaştırmak için motosikletin tercih edildiğini ortaya koydu. Ankete katılanların %50’si motosikletin kendileri için trafikte kolay ulaşımı ifade ettiğini dile getirdi.

trafikteki motosikletler

%45’i Bir Dönem Kullanmak İstiyor

Yaptığımız araştırmada yer alan “Motosiklet kullanmayı hayatınızın bir döneminde düşünür müsünüz?” sorusuna, katılımcıların %45’i evet, %44’ü ise hayır yanıtını verdi. Bu soruya, kalan %11’lik kesim ise belki dedi. “Neden motosiklet tercih edersiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda yaşam tarzı olarak benimsediği için tercih edenlerin oranı %41 iken sıkışık trafikte kolaylık sağladığı için tercih edenlerin oranı %31 oldu. Motosiklet tercihini otomobil fiyatlarının pahalılığına bağlayan kişilerin oranı ise %23 olarak ankete yansıdı.

deniz kenarında motosiklet

Motosiklet En Çok Deniz Kıyısında Tercih Ediliyor

arabam.com anketine katılanların %50’si motosikletin kendisi için “Trafikte kolay ulaşım” anlamına geldiğini belirtirken %40’ı bu soruya “Özgürlük/tutku” yanıtını verdi. “Motosiklet kullanırken sizce dikkat dağıtan durumlar neler?” sorusuna ise katılımcıların %65’i trafikteki diğer araçlar cevabını verirken %17’lik kesim telefonu dikkat dağıtıcı buldu. Ankette katılımcılara “Hangi bölgelerde motosiklet kullanmayı daha çok tercih edersiniz?” sorusu da soruldu. Cevap verenlerin %35’i deniz kenarını tercih ederken %30’u şehir içi, %18’i orman bölgeleri/dağ-tepe, %17’si de uzun yol seçeneğini tercih etti.

park halinde motosikletler

2023’ün İlk 7 Ayında İlan Oranı Arttı

arabam.com CEO’muz Arda Ayvaz, araştırma sonuçlarına göre motosikletin, katılımcıların yarısı için trafikte kolay ulaşım anlamına gelmesinin, iki tekerlekli araçlara yönelik ilgiyi göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. arabam.com’un ilan verilerine göre 2022’nin ilk 7 aylık döneminde motosikletlerin genel ilanlara oranının %1.48 olduğunun altını çizen Ayvaz; “2023’ün ilk 7 ayında ise bu oran %2.9’a yükselmiş durumda. Anketimizde yer alan “Motosiklet kullanmayı hayatınızın bir döneminde düşünür müsünüz?” sorusuna, katılımcıların %45’inin evet yanıtını vermesi de motosikleti tercih edebilecek kişi sayısında kayda değer bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Aynı soruyu 2021 Eylül ayında farklı bir araştırmamızda sorduğumuzda araştırmaya dahil olanların yalnızca %25’i evet yanıtını vermişti. Bu verileri incelediğimizde önümüzdeki dönemde motosiklet ilan oranlarında artış beklenebileceğini düşünmek hiç de yanlış olmaz” dedi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here