Yakıt ekonomisi günümüzde araçların tercih edilmesi aşamasında en yetkin kriterler arasındadır. Çok yakan bir otomobil sahibi olsak bile maksimum yakıt tüketimi için aracımızı kontrollü kullanırız.

Fizik bize makinelerin yaşla birlikte daha az verimli hale geldiğini çünkü sürtünmenin parçaların aşınmasına neden olduğunu söyler. Gerekli bileşenler değiştirilse bile, eski bir makine yeni olduğu kadar güçlü veya verimli olamaz.

Bu arabalar için de geçerlidir. Bir araba yaşlandıkça, daha az güç üretir ve daha az verimli de olur.

Ama aslında tam tersi olması mümkündür. Bir araba aslında 20.000-30.000 km’de yepyeni olduğu zamana göre yakıt göstergesinde daha iyi yakıt ekonomisi sunabilir. Eğer bu sizin başınıza geldiyse, şans eseri olamaz.

Daha Uzun Sürüş Dönemi

Hepimiz biliyoruz ki bir motorun açılma ve gevşeme süresi 1000-1500 km arasında başlar. Ancak, bir motor 20.000-30.000 km arasında nihayet gevşer.

Bu noktada, bileşenler güzel oturmuş ve her şey daha iyi uyuyorsa Sonuç olarak, motor yeni ve hala sıkı olduğu zaman daha verimli çalışır.

Tabii ki, bu aracınızın çalışma süresinin sadece 20.000 km’de olduğu anlamına gelmez. Bu sadece bir şeylerin bir araya gelmesinin daha uzun sürdüğü anlamına geliyor.

Ancak, bu gelişmiş yakıt ekonomisi sadece diğer tüm önemli etkileyen faktörleri daha önce olduğu gibi aynı kalırsa deneyimli olabilir. Bunlar arasında sürüş tarzınız, zamanında servis hizmeti ve lastiklerin düzgün bir şekilde şişirilmesi yer almaktadır.

Kontrollü Sürücü

yakıt ekonomisi

İki ay boyunca arabanızı sürdükten sonra arabanızı çok iyi anlamış olursunuz. Bir yıl boyunca sürüşten sonra, muhtemelen aracınız hakkında tüm detayları öğrenirsiniz.

Arabanızı ne kadar çok tanıyorsanız, araba kullanmada o kadar iyi olursunuz. Araba maksimum güç ve tork sağladığında daha fazla alışmış olursunuz. Aracın hızlanma ve durma performansını bilmeniz yakıt ekonomisi konusunda kafanızda duran yapboz parçalarının birbirine oturmasını sağlar.

Bu bilgi zaman zaman bilinçsizce kullanılır. Çünkü güç dağıtımını biliyorsunuz ve aracın ne zaman tepki verip vermeyeceğini biliyorsunuz. Ne kadar erken ya da geç frenlemen gerektiğini biliyorsun. İşte bunları bilmeniz yakıt ekonomisinden ziyade aracı daha atik kullanma eğiliminde olmanıza ve yakıt ekonomisini göz ardı etmenize davetiye çıkarıyor.

Gaz pedalını ne zaman serbest bırakabileceğinizi ve trafik koşullarına bağlı olarak yavaş yavaş gevşemeniz gerektiğini bilmek bile yakıt ekonomisi açısından arabanız için ikinci bir şanstır.

Eğer kurallara uyuyor ve gereken yerlerde gaz pedal dengenizi ayarlıyorsanız farkına varmadan, aracınızı daha verimli bir şekilde kullanıyorsunuz ve bu da yakıt ekonominizi geliştiriyor.

Güzergahlar ve Saatler

yakıt ekonomisi

Ayrıca daha iyi yakıt ekonomisi için sorumlu rota seçiminiz ve zamanınız da önemli

Birçok şirket, işe gelmesi gereken çalışanlar için şaşırtıcı saatler belirler. Yani, eğer yoğun saatlerden kaçınırsanız aracınızın dur kalk yapmasını engelleyip daha fazla yakıt tüketmesini engellemiş olursunuz. Bilirsiniz; Araçlar şehir içinde yoğun trafikte daha fazla yakıt yakar.

Bazen, daha kestirme bir rota alarak daha kısa, daha doğrudan bir gidiş daha iyidir. Çoğu sürücü aracını genellikle en uygun rotaya sürdüğünden, trafik koşulları daha uzun bir yol alırsa daha iyi bir yakıt tüketimi sizi bekliyor demektir.

Spor Modu Yakıt Ekonomisi Sağlar Mı?

yakıt ekonomisi

Spor veya Güç moduna geçmek otomobilin ivmesini artırır. Bunun nedeni, motorun daha yüksek bir devir için vitese tutunmasıdır. Her zaman, yakıt ekonomisine zarar verir çünkü motor daha sert devirli çalışır.

Çoğu otomobil için varsayılan ayar verimliliğe yöneliktir. Şanzıman mümkün olan en düşük motor hızını korumak için hız izin verdiği kadar erken üst vitese değişir.

Otomobil üreticileri bunu, laboratuvar yakıt tüketimi test rakamlarının optimize edilmesini sağlamak için yapar. Gerçek dünyada ve rahat sürüş koşullarında, yakıt tüketimi nadiren laboratuvar rakamlarına yaklaşır. Yine de, Normal modda araba mümkün olan en iyi km /litre veya litre/100km’ye dönecektir. Ancak ivmenin yavaş olduğunu göreceksiniz ve daha iyi ivme için vites atmak istiyorsanız gaz pedalına daha fazla yüklenmelisiniz.

Spor modunu seçerseniz hızlanma için daha az gaza ihtiyacınız olacaktır, çünkü araç normal modda aynı hızda olduğundan daha düşük viteste yüksek hızlara ulaşacaktır.

Sürüş bu stilde daha iyi yakıt tüketimi rakamlarına neden olabilir. Ama mükemmelleştirmek için biraz pratik yapmak gerekiyor.

Ayrıca çoğu araba ile, Spor modunda yakıt tüketimi yüksek viteste daha yüksek bir seyir hızında elde edilir unutmayın. Yani en iyi yakıt ekonomisi için, bir karayolunda seyir halinde olmak ve dönüşlerde hızınız yüksek bile olsa sabit tutmak tavsiye edilir.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here