Targa Top Nedir?

Targa top veya kısaca targa, çıkarılabilir bir tavan bölümü ve koltukların arkasında tam genişlikte bir roll bar bulunan yarı dönüştürülebilir bir otomobil gövdesi stilidir. Terim ilk olarak 1966 Porsche 911 Targa’da kullanıldı ve Porsche AG’nin tescilli ticari markası olmaya devam ediyor.

Arka cam normalde sabittir, ancak bazı targa modellerinde çıkarılabilir veya katlanabilir, bu da onu dönüştürülebilir tip bir araç haline getirir. Bir taraftan yukarı, tavanın üzerinden ve diğer taraftan aşağı olarak sabitlenmiş herhangi bir metal veya döşeme parçasına; bazen targa bandı, targa çubuğu veya sarma bandı denir.

targa top araç

Targa tavanları, ön camın üst kısmı ile arka roll-bar arasında uzanan sağlam, çıkarılamaz bir bara sahip olan ve genellikle koltukların üzerinde pencere ile orta t-bar arasına sığan iki ayrı tavan paneline sahip olan T-toplardan farklıdır.

Oluşumu ve Gelişimi

Targa kelimesi ilk olarak 1965 Porsche 911 Targa’dan geldi. Ancak çıkarılabilir tavan paneli sistemini ilk kullanan araç değildi. Sistem ilk olarak 1957’de Giovanni Michelotti tarafından tasarlanan, Vignale imzalı sınırlı üretim Fiat 1200 “Wonderful” da ortaya çıktı. Başka bir Michelotti tasarımı olan 1961’den sonraki Triumph TR4’te de benzer bir sistem vardı ve Triumph tarafından surrey tavan olarak tanımlandı. 1964 SAAB Catherina prototipi ve 1965 Toyota Sports 800, 1967 Porsche 911 Targa’dan önce benzer sistemler kullanıyordu.

Targa tarzı tavan 1960’larda ve 1970’lerde, bir araba devrildiğinde yolcuların güvenliğine ilişkin endişeler oluşması nedeniyle; Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı’nın dönüştürülebilir araçları yasaklayacağından korkulduğunda popüler hale geldi. Sonuç olarak, üreticiler Targa üst veya T-üstleri benimsedi. Porsche bu vücut stilini popüler hale getirirken, Targa adı için bir ticari marka çıkardı ve üreticiler çıkarılabilir üstleri için alternatif isimler aradılar. Porsche, “Targa” adını, Porsche’nin çok başarılı olduğu Sicilya’daki yol yarışı Targa Florio’dan aldı. Targa, İtalyanca’da “plaka” anlamına geliyor.

araç sınıfları

Targa ve T-top sayıları, üreticiler bunları Mercedes-Benz SLK gibi açılır kapanır tavanlı ve katlanabilir metal tavanlı araçlar lehine bıraktıkça ve daha iyi yapısal mühendislikler sayesinde yavaş yavaş azaldı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here