1972 Porsche 911 Targa Porsche Design tarafından 50. yıl kutlamalarının yıl dönümü dolayısıyla restore edildi. Aracın restorasyonu siyah Porsche Chronograpf 1 saat görünümünde.

Porsche Design Firması Hakkında

Bağımsız endüstriyel tasarım danışmanlığı markası olan Porsche Design, 50. yıl dönüm kutlamaları için yeni bir tasarım ortaya çıkardı. Firma Porsche Classic ve 1972 Porsche 911 Targa’yı yeniden restore etmek için iş birliği yaptı.

Porsche Design, 911’in orijinal tasarımcısı ve şirket kurucusu Ferdinand Porsche’nin torunu Ferdinand Alexander Butzi Porsche tarafından kuruldu. Firmanın amacı Alman markasının mühendislik ve minimalist estetiğini diğer ürün kategorilerine taşımak.

Porsche Design firmasının ilk tasarımı hak eden çalışanlara ve müşterileri için birinci sınıf bir saat tasarımı oldu. Bu saat siyah mat kasa ve kadrana sahip dünyanın ilk saati olan Chronograph 1 oldu.

Bu saat tasarımı Porsche’nin ön panel göstergelerinden ilham alınarak tasarlanmış. Chronograph 1 arabaya uygun bir saat yaratma arzusundan doğdu.

1972 Porsche 911 Targa ve Chronograph 1

Fabrikada restorasyon geçiren klasik 911 özel bir kol saatine benzeyecek şekilde yeniden tasarlanmış durumda.

Bunun yanı sıra tasarım departmanı ve Porsche Classic beraber çalıştı. Firma Ferdinand Alexander Porsche’nin 1972 yılında tasarladığı Chronograph 1 saate benzeyen modeli yeniden yaratmak için yoğun bir araştırma ve emek harcadı.

Porsche Classic Direktörü Ulrike Lutz Targa’yı şu şekilde ifade ediyor:

“Gelenek ile günümüzü harmanlayan ve Ferdinand Alexander Porsche’nin imzasını taşıyan benzersiz bir araç.”

911 Targa’nın dış tasarımının Chronograph 1 saatine benzediğini söylemiştik. Bunun yanı sıra 911 Targa da parlak platin rengi tercih edilmiş. Motoru, şasisi ve frenleri ile türünün tek örneği.

Araçta yer alan yeni 2.4 litrelik Boxer motor orijinal 130 beygir güç yerine 190 beygir güç üretiyor.

Targa eşsiz ve klasik spor araç dünyasında ayrıcalığı ifade eden bir imza ile tek seferlik bir model olacak. Dış tasarımda diğer tasarım detaylarının yanı sıra Porsche Design çıkartmaları yer alacak.

Ayrıca gösterge panelinde 50 Years of Porsche Design logosu yer alacak. Porsche Design’ın 50. Yılı Sürümü yazılı gümüş bir plaka da araçta yer alan diğer bir detay.

Porsche Design’ın 50. yıl dönümü dolayısıyla ayrıca Chronograph 1 de güncellenerek yeni bir versiyonu yaratıldı. Porsche Lifestyle Group Baş Tasarım Sorumlusu Roland Heiler bu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Markanın kadran ve taç üzerindeki eski tarihi logosu da dahil olmak üzere, bunun yanı sıra saat tasarımını da tamamen 1972 de ki orijinaline sadık tuttuk.”

Bunun yanı sıra firma, hafif ve dayanıklı kasa malzememesini çelik yerine titanyum olarak değiştirdi. Firma ayrıca saatte modern mekanik saatlerdekine benzer ek güncellemeler de yaptı.

Saatteki diğer bir değişiklik  arka tarafta yer alıyor. Saatin rotoru kullanıcının hareketini enerjiye dönüştürüyor. Heiler yeni değişikliği de şu sözleri ile ifade ediyor:

“Spor arabanın orijinal Fuchs tekerleklerini yansıtıyor.”

Fiyatı ve Diğer Detaylar

2022 yılının başında Porsche Classic, Porsche Design’ın Stutgart merkezli müzesinde  özel sergisini bir araya getirmekle görevli.

Firma burada ısmarlama bir saatle 1972 model 911 Targa’yı da sergiye dahil edecek. Bu iki firmanın müze açılışı 29 Kasım-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Bu tarihlerde araç New York etkinliğinde RM Sotheby’s aracılığıyla müzayedeye çıkacak.

Aracın bu müzayede de aracın değerinin 275.000 ila 375.000 dolar aralığında olacağı belirtiliyor. Bu mevcut 1972 modelinin iki katı demek. Ayrıca bu fiyat yeni Porsche 911 Targa 4 modelinin fiyatının dört katı.

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here