Sürüş Modları Nelerdir? Ne Şekillerde Kullanılırlar?

0
19353

Birçok modern otomobil şimdi farklı sürüş modları ile sunuluyor. Ancak bunlar tam olarak nedir ve sürüş deneyiminizi nasıl etkiler ?

Sürüş modları , temel olarak size nasıl sürmek istediğinizi seçme ve farklı koşulları karşılamak için değiştirme şansı sunar. Farklı yol koşulları  farklı sürüş karakterlerini gerektirir. Araç sürücülerinin farklı sürüş stilleri vardır ve yol koşullarına uyum sağlamaları gerekir. Bazı sürücüler sportif bir sürüşü tercih ederken, diğerleri rahat bir sürüşü tercih ediyor. Modern otomobiller, sürücünün talebine göre çeşitli performans aralıkları sunabiliyor.

Sürüş modları nispeten yeni bir özellik gibi görünse de, o kadar da yeni bir özellik değil.

Sürüş Modları Tarihi

Farklı sürüş modlarının başlangıcını belirlemek zor olabilir çünkü her üretici farklı bir yaklaşım benimsemiştir. Bununla birlikte birçok insan sürüş modları kökenlerinin Land Rover’da yattığını söylüyor. Bu araçta ekstra vites kolu kullanarak dört tekerlekten çekiş seçeneklerini değiştirmenize izin veren farklı ‘sürüş modları’ bulunuyordu.

Otomobillerde bulunan birçok yeni özellik gibi, ilk olarak lüks ve üst düzey marka ve model arabalarda farklı sürüş modları sunuldu. Yavaş yavaş bu teknoloji daha genel modellere yayıldı ve mevcut araçların çoğunda ortak bir özellik haline geldi.

1Comfort

Araç çalıştırıldığında genellikle Comfort modundadır. Ve start/stop fonksiyonu aktiftir. Bu ayarlar aracın rahat hissettirdiği, direksiyonun hafif olduğu, amortisörlerin yumuşak olduğu ve gövde hareketinin akıcı olduğu anlamına gelir. Bu sürüş modu, CO2 emisyonları için onaylı bir moddur.

2ECO

“Ekonomi Modu” anlamına gelir. Bazı üreticiler de bunu “Kontrollü Verimlilik” (C) modu olarak adlandırırlar. Eco sürüş modu yakıt tüketimini optimize eder. Motor ve şanzımanın çalışma parametrelerini ayarlayarak aracın yakıt ekonomisini en üst düzeye çıkarır. Eco modu, güç kullanımında hafif bir düşüşle hem şehir hem de karayolu seyahati için araba kilometresini arttırır. Eco Modu ile aracınızı daha enerji verimli ve çevre dostu sürüş için ayarlayabilirsiniz.

3Off-Road

Off road modu ile zorlu arazilerde ve engebeli yollarda seyrederken aracınızın çekişini en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Bu sürüş modu yerden yüksek yükseklik, hafif direksiyon, dört tekerlekten çekiş ve düşük hız kontrollü yokuştan iniş kontrolü sunar. Aynı zamanda başlat/durdur işlevini devre dışı bırakılır. Sürüş modu yalnızca düşük hızlarda etkindir. Ve hız göstergesi hız sınırlayıcı alanını gösterir. Bu hız aşılırsa Off-Road modu askıya alınır. Ve başka bir sürüş modu devreye girer. Sürücü ekranı bir pusula ve rakım ölçer ile tamamlanır.

4Smart

Bazı otomobiller, sürüş tarzınızı izleyen Akıllı sürüş modunu sunar. Sport, Comfort ve Eko modları arasında sürekli olarak değişir. Ayrıca performans, yakıt ekonomisi ve sorunsuz çalışma arasında optimum dengeyi sağlar. Akıllı mod, sürücünün direksiyon tercihlerini anlar, öngörür ve ayrıca aracın çalışmasını buna göre ayarlar. Yol koşullarına ve sürüş tarzına bağlı olarak doğru ayar kombinasyonunu sağlar.

5Snow (Kar Modu)

Araba güvenliğini artırmaya yardımcı olan kar modu, sürücüye özellikle zor olabilen kış koşullarında yardımcı olur.

Gaz girişini azaltır ve karlı koşullarda ihtiyacınız olan dengeyi sağlamak için fren gücü daha yumuşak hale gelir. Çekiş kontrolü kavramayı artırmak için daha aktif hale gelir. Bu mod, otomatik vitesli arabalarda, arabayı dengede tutmak için mümkün olan en yüksek vitesi seçecektir.

6Slippery (Kaygan Yol Modu)

Kaygan yüzeyler aracın çekişini azalttığı için ıslak ve buzlu yollarda kayma riski vardır. Slippery Mode, süspansiyonu sıkılaştırarak ve gücü her iki aksa eşit şekilde dağıtarak karlı ve buzlu koşullarda ekstra çekiş sağlar. Böylece aracın kayma riskini azaltır. Araç kaygan yol modundayken, kaygan yüzeylerde daha az çekiş nedeniyle sürücü kontrolü maksimuma çıkar. Slippery moduna sahip araçlar:

  • Ford Puma,
  • Volkswagen Tiguan ve
  • Renault Kangoo

7Dynamic (Dinamik)

Dinamik mod, daha aktif sürüş için otomobili daha sportif hale getirir. Direksiyon tepkisi daha hızlı, amortisör daha sert ve düşük yerden yükseklik, virajlarda gövdenin daha az kayma ile yolu takip etmesi anlamına gelir. Başlat/durdur işlevi kapatılmıştır.

8Sport

Sport modu, Eco modunun tersi etkisini elde etmek için sürüş ayarlamaları yapar. Spor moduna geçerek, otomobil ağırlığını direksiyona vererek daha agresif bir hızlanma tepkisi başlatıyor ve vites değiştirme noktalarını yeniden oluşturuyor, böylece otomobil daha uzun süre yolda kalıyor ve optimum tork performansını ve yüksek devirleri koruyor. Bu mod genellikle araçlarından en iyi performansı isteyen dinamik sürücüler tarafından kullanılmaktadır. Bu mod seçildiğinde sürücü, aracın yakıt tüketimi verimliliğini göz ardı eder. 2018 BMW 5 Serisi gibi uyarlanabilir süspansiyonlu araçlarda da daha sert bir sürüş ve daha iyi viraj alma sağlamak için süspansiyon ayarları değiştirilebilir. Spor modundaki araçlara örnek verelim:

  • Volkswagen Golf,
  • Honda Civic,
  • Nissan Juke ve
  • Ford Fiesta

9Kişiselleştirilmiş

Kişiselleştirilmiş sürüş modunda sürücü, sürüş tercihlerini kendi isteklerine göre ayarlayabilir. Üstelik sürücüler bu modda diğer modlardan en sevdikleri özellikleri yerleştirebilmektedir. Bu fonksiyonları istediği zaman istediği zaman yeniden ayarlayabilmektedirler. Ancak, güvenli ve konforlu bir sürüş sağlamak için özel kombinasyonlarda bazı sınırlamalar vardır. Kişiselleştirilmiş sürüş modları, işlevlerin sürücüye dayalı konfor, yakıt verimliliği ve performans arasında bir denge kuracak şekilde ayarlanmasına olanak tanır. Kişiselleştirilmiş sürüş modlarına sahip araçlara örnek verelim:

  • Kia Stinger,
  • MULTI-SENSE özellikli Renault Capture ve
  • iDrive teknolojisine sahip BMW

Trink sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here