Otomobiller pek çok parçadan oluşan sistematik araçlardır. Bu parçaların birçoğu araç sahipleri tarafından bilinmekle beraber bazı parçaları pek bilinmez. Bunlar arasında aracın ön takımını oluşturan parçalardan rot kolu ve rotil karşımıza çıkar. Rot kolu ve rotil nedir? Bu iki parça araçlar için oldukça önemlidir. Aracınızın ön takımlarıyla bir sıkıntı yaşarsanız rotil ve rot kolunu kontrol ettirmenizde fayda var.

Rot Başı Nedir?

rot başı

Önemli bir ön takım parçasından olan rot başı, güvenli bir sürüş sağlar. Rot başı basit bir ifadeyle kısa rot kolu üzerindedir. Ayrıca direksiyon dişli kutusundan hareketi alarak ucundaki mafsal yardımı ile tekerleklere hareketi iletir. Bu sebeple olası bir rot başı arızasında direksiyondaki sürüş hakimiyeti azalır. Bahsi geçen bu iki parça tekerlekleri hizada tutar.

Rot Kolu Nedir?

Rot kolu, genel olarak teknik bir parçadır. Bu parça, direksiyondan gelen hareketin aracın tekerleklerine ulaştırılmasında önayak olur. Bu noktada rot kolunun başı, güçlü çelik malzemeden üretilir. Ayrıca rot başı, rot kolunun ucuna vidalanarak kullanılır.

Rot Başı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Eğer iyi bir deneyime sahipseniz rot başının arızasını hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz. Çünkü rot başı arızalandığında birtakım belirtiler ortaya çıkarır. Rot başı, en temelde aşınma ile arızalanabilir. Ayrıca rot başı üstünde bir koruyucu kauçuk mevcuttur. Fakat bu kauçuk zamanla yıpranabilir. Bunun sonucunda toz ve kir gibi etmenler, bozulmasına yol açar. Aşağıda yer alan belirtileri aracınızda görürseniz aracınızı kontrol ettirmenizde fayda vardır:

  • Direksiyonda boşluk oluşur.
  • Araç rotilde olduğu gibi sağ ya da sola çeker.
  • Lastikler, direksiyondan gelen hareketlere zamanında tepki veremez.
  • Kasislerde araçtan ses gelir.

Rot Kolunda ve Rot Başında Neden Boşluk Oluyor?

Rotil ve rot başı nedir

Zaman zaman sağ ve sol rot kollarında boşluklar oluşabilir. Bu boşluk rot başı ve koluna dair bir sorun olduğunun işaretidir. İki parça dışında askı rotili ve konik toz lastikler de ön takım parçaları arasındadır. Bu boşluk sonrası araç hakimiyetinde sorunlar ortaya çıkar.

Rotil Nedir?

Otomobillerde direksiyon mafsalı ile kontrol kolunu birbirine bağlayan hareketli eksenel yatağı ifade eder. Rotil, tüm arabalarda kullanılır. Ayrıca oynar ve hareketli bir tasarımı mevcut. Bu sayede tekerleklere hareket özgürlüğü tanımlanır. İnsan anatomisi ile karşılaştırıldığında, rotillerin bağlantısı ve çalışma yapısı, kalça eklemi ile bacak kemikleri arasındaki bağlantıya çok benzer. Çünkü her ikisinin de küresel bir bağlantısı ve bir soket bileşeni vardır. Bilye ve yuva bağlantısının yapısını daha derinlemesine incelersek, küresel topun kapalı bir boşluk ve dikey bir dikme içinde birleştirildiğini söylemek de doğru olacaktır. Ayrıca bu parçayı oluşturan tüm malzemeler çelikten yapılmıştır.

Rotil Ne İşe Yarar?

Bilyalı mafsal da denilen rotil, ön süspansiyonda bulunan bir tür bağlantı elemanıdır. Amortisör üstünden tekerlekler adına oldukça büyük bir önemi vardır. Tekerleklerinizin bağımsız olarak yukarı aşağı hareket etmesini veya sola – sağa dönmesini sağlayan karmaşık bir mekanizmaya sahiptir. Süspansiyon hareketi sırasında lastiklerin yola temas etmesini ve aracı en uygun yükseklikte kontrol etmesini sağlar. Küresel mafsal, çeşitli süspansiyon bileşenlerini birbirine bağlayan ve hareket etmelerine izin veren ön süspansiyonun önemli bir bileşenidir. Ön süspansiyondaki rotil, yumuşak ve güvenli sürüş sağlamak ve direksiyonunuzu kontrol etmek için direksiyon mafsalı ile kontrol kolu arasında dönüşe izin verir.

Rotil Neden Arızalanır?

Rotil ve rot başı nedir

Rotil, periyodik olarak değişen bir parça değildir. Fakat aracın bakımından bakımına kontrol edilir. Parçanın arızalanması, araç süspansiyonunun yola verdiği tepkiyle ilgilidir. Yol ne kadar zor olursa bilyali eklem o kadar çabuk bozulur. Ayrıca, aracınızın bağlantı çubukları yanlışsa veya süspansiyonda başka kusurlu parçalar varsa bilyali mafsallarınız daha erken bozulma eğilimi içine girer. Bu durumları anlayabilmek için alanında uzman bir ustaya ihtiyaç vardır. Fakat kulak ve göz yardımıyla araç sahipleri de anlayabilir. Rotil arızalandığında genellikle ön takımlarda belirli belirtiler orta çıkar. Örneğin, çukur ya da kasislerden geçerken süspansiyon tarafından sesler gelebilir. Bu noktada pek çok belirti vardır:

  • Direksiyonda titremesi – sertleşmesi
  • Aracın ön kısmının titremesi
  • Rotil boşluğu olarak da adlandırılan direksiyondaki boşluk hissi
  • Tekerleklerin açısının bozulması

Yukarıdaki durumlardan herhangi birini fark etmeniz durumunda, aracınızı servise götürmeniz size fayda sağlayacaktır. Alanında uzman kişiler, duruma uygun şekilde davranarak gerekirse rotil değişimi yapar. Eğer rotil değişimi yapılacaksa yeni takılacak rotilin kaliteli olmasında fayda vardır. Bu daha sağlıklı bir sürüş deneyimi sunacaktır.

Salıncak Rotilinde Boşluk Ne Anlam İfade Eder?

Salıncak rotili, salıncak alt ve üst rotilleri ön takım elemanlarındadır. Bu parçalar lastik ve metal aksamlardan üretilir. Rotil ile ön tekerlekler salıncağa bağlanır. Böylelikle araç hareketlerinde tekerlekler salıncağa bağlı kalır. Eğer ki parçalar hasar alır ya da zamanla aşınırsa araçta birtakım sesler meydana gelir. Böyle bir durumda salıncak rotilinde boşluk olabilir. Ayrıca halk arasında “salıncak burçlarında yırtık” şeklinde de ifade edilir.

Eğer bu içeriğimiz beğendiyseniz, “Z Rot Nedir?” başlığımıza da göz atarak araçlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here