XL lastik denilince bu kavram, araç lastiği boyutlarına dair bir çağrışım yapıyor. Zaman zaman akılları karıştırabilen bu isimlendirme, aslında lastiğin yük taşıma kapasitesini ifade ediyor. Aynı ebattaki standart lastiklere oranla XL lastikler daha fazla yük taşıyabiliyor. Peki bir lastiklerin boyutları diğerleriyle aynıysa çeşitleri birbirinden nasıl ayırt edebilirim? diye merak ediyor olabilirsiniz. İşte tüm sorularınızın yanıtı ve konuya dair ayrıntılar bu yazıda sizi bekliyor.

XL Lastiğin Farkı Nedir?

RF/ XL lastikler, muazzam yükler taşıyan büyük araçlardan ziyade binek grubu arabalar için geliştirilir. XL olarak kısaltılan bu lastik türü, Extra Load yani “Ekstra Yük” ifadesinden gelmektedir. Üstelik bu tür lastikler için XL dışında başka ifadeler de kullanılmaktadır. RF kısaltması da bu kullanımlardan biri. Reinforced yani “Güçlendirilmiş” anlamına gelen RF ifadesini gördüğünüz lastikleri tercih ederek de bu dayanıklı lastiklere sahip olabilirsiniz. XL lastikler, yalnızca daha fazla yüke değil, daha yüksek basınca da dayanıklılık gösterir. Bunun yanı sıra stabil sürüş ve viraj alma kabiliyetlerini artırdığı da bilinmektedir. Ani fren ve kalkış anlarında lastiğe binen yükü ise eşit şekilde dağıtarak hem şeklini daha iyi korur hem de denge sağlar. Genelde büyük otomobillere takılan düşük profilli lastikler, XL / RF seçeneğine sahiptir. Üreticilerin ürün yelpazesinde çoğu zaman aynı ebatta standart bir versiyon da yer alır.

Extra Load Lastik Nasıl Anlaşılır?

XL lastikler, standart yük kapasitesine sahip lastikler ile aynı görünüme sahiptir. Çünkü oto lastik yük endeksi, karkas ve topuk bölgesinin direncinin artması ile yükselir. Lastik direnci, daha güçlü materyallerin tercih edilmesi ve ek materyallerin kullanılması ile arttırılır. Bu sebeple XL lastiklerin takviyeli yanakları daha sert bir yapıya sahiptir. Dilerseniz bu tür lastikleri ayırt etmek için yanak kısmındaki işaretlemeleri kontrol edebilirsiniz. XL işaretlemesi, aynı zamanda Reinforced / Reinforce, RF veya Reinf işaretlemeleri ile de gösterilebilir. Ancak RF lastikler ile RFT lastikler karıştırılmamalıdır. RFT’nin açılımı “run on flat tyre” ifadesinden gelir ve patladığında bile uzun süre yol alabilen lastikleri tanımlamak için kullanılır.

Arabam Garaj

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here