Lastik Üzerindeki İşaretler Bize Ne Anlatıyor?

Doğru lastik kullanımı güvenli sürüşler için büyük önem taşır. Basit düşünüldüğünde, otomobiller 4 lastiğin üzerinde giden metal kutulardır. Bu lastiklerin doğru tercih edilmesi ve doğru kullanımı, otomobil üzerindeki bütün güvenlik donanımlarından daha önemlidir. Yanlış tercih edilen lastikler ile sürüş yapmak, otomobilinizin güvenlik özelliklerini önemsiz kılar. Lastiklerin yanak bölgesinde yer alan işaretler de bize otomobilimize uygun lastiği seçmemiz konusunda yardımcı olurlar. Lastik bilgilerini içeren işaretler sayı veya harf şeklinde olabilir. Lastik yük endeksi de bu işaretlerden biridir. Lastik yük endeksinin otomobil için önemini inceleyelim.

lastik hız endeksi yük endeksi

Lastik Yük Endeksi Nedir?

Lastik yük endeksi, lastik hız endeksiyle beraber hesaplanarak ortaya çıkan bir değerdir. Lastikte belirlenen yük endeksi, otomobilin mevcut lastiklerle ne kadar ağırlığa sahip bir yük taşıyabileceğini gösterir. Bu hesaplama, lastik hız endeksi ile beraber belirlenen maksimum süratte bir lastiğin ne kadarlık bir ağırlık taşıyabileceğini belirtir. Lastik bilgileri; 205/55 R 16 91V şeklinde olan bir lastikte V ile belirtilen hız endeksinin önünde yer alan 91 sayısı lastik yük endeksini ifade eder. Bu değer ile lastik yük ve hız endeks tablosunda belirtilen kilograma kadar yük taşıyabileceği belirtilmiş olur.

lastik yük endeksi

Örneğin 94 yük endeksine sahip olan bir lastik maksimum hızındayken en fazla 670 kilogramlık yük kapasitesi ile seyir edebilir. Bu değer araç ağırlığı ve yolcu ağırlıkları eklenerek maksimum değer göz önüne alınarak bulunur.

lastik yük endeks

Lastik Yük Endeksi Nasıl Tercih Edilmeli?

Lastik yük endeksi; otomobil üreticisinin modelinde test ettiği lastik tipine uygun olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla üreticinin fabrika çıkışlı modellerinde sunduğu lastik tipi, otomobiliniz için optimum değerde olacaktır. Otomobillerde fabrika çıkışı haricinde yüksek yük endeksli veya düşük yük endeksli lastik tipleri de tercih edilebilir. Bu tercihlerin çeşitli avantajları ve dezavantajları olacaktır. Örneğin, yüksek yük endeksine sahip lastik modelleri iyi viraj dönüşleri ve performanslı sürüşü beraberinde getirir ancak bu lastik tipinin en büyük dezavantajı ise yakıt tüketimini olumsuz yönde etkilemesidir. Yüksek yük endeksine sahip lastikler yakıt sarfiyatını arttırır ve maliyetli sürüşler yapmanıza neden olur.

İkinci el satılık otomobil ilanları

Geri Dönüşüm ve Otomobil Lastikleri Hakkında

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here