Süspansiyon sistemi arasında yer alan Z rot, bağlantı elemanlarından biri olmasının yanında dengeli sürüşü destekleyen parçalar arasındadır. Bu parça, aracın kullanım ömrüne veya aldığı darbelere göre arızalanabilir. Peki, Z rot nedir ve arızalandığında ne yapılması gerekir? Gelin bu konuları detaylı bir şekilde ele alalım.

Z Rot Ne İşe Yarar?

Z harfine benzerliğinden dolayı Z rot olarak adlandırılsa da denge rotu ve viraj denge çubuğu şeklinde de tabir edilir. İki ucu bulunan bu sistem, amortisör ve denge koluna monte edilir. Her ne kadar eski tip otomobillerde Z rot olmasa da yeni otomobillerin her tekerleğinde bu parça bulunur. Parça, birbirine karşılık gelen tekerleklerin yukarı ve aşağı hareketlerini birbirine ileterek bir bütün şeklinde dengeli ve uyumlu çalışmasını sağlar. Bu sayede tekerleklerin bağımsız hareketleri azaltılarak minimuma indirilir. Z rot, iç lastiklere daha az ağırlık vermenin yanında dış lastiklere ekstra ağırlık vererek otomobilin dengesini korur. Bu sayede aracın ağırlığı bütün tekerleklere eşit şekilde dağıtılır. Özellikle virajlı yollarda denge daha rahat korur ve otomobilin manevra kabiliyeti yükselir.

z rot nedir?

Z Rot Arızası

Hassas ön takım parçaları arasında yer alan Z rot, çukurlu ya da sorunlu yollarda fazla direnç gösterdiği için arızalanabilir. Bu sebeple arızalandığını anlamak için otomobilden gelen sese dikkat etmek gerekir. Örneğin araç sağ veya sola dönerken ses çıkarabilir. Aynı zamanda viraj dönüşleri daha sert olacaktır. Fakat bu tarz sorunlarla karşılaşıldığında Z rotun değiştirilmesi gerekir. Peki, Z rot değişimi nasıl yapılır kısaca bahsedelim. Z rot tamir edilmesi en kolay parçalardan biri olarak karşımıza çıkarken uygun şartların sağlanamamasından dolayı bu işlem zor hale gelebilir. Bu sebeple uzman bir ekiple yapılması daha sağlıklı olacaktır. Fakat z rot değişimi uygun şartlar sağlandığında kolayca yapılır:

  • Otomobil kriko ile kaldırılır ve kriko sehpası yerleştirilir. Tamiratın yapılacağı tekerlek yerinden sökülerek Z rotunun yeri tespit edilir.
  • Z rotu sökme aparatı ile iki bağlantı noktasının somunu yerinden çıkarılır. Ardından yeni parça takılır.
  • Son olarak sökülen tekerlek yerine yerleştirilir ve bijon somunları sıkılır.

Genel olarak bu parçada herhangi bir arıza yaşanmadığında değiştirilmesi gerekmez. Fakat daha sağlıklı ve güvenli bir sürüş için aracın bakımı esnasında kontrol ettirmek gerekir. Özellikle Z rotun eğildiği ya da kırıldığı senaryolarda otomobiller takla atarak can ve mal kaybına sebebiyet verebilir.

Rot Başı ve Rotil Nedir? Salıncak Rotil Ne İşe Yarar?

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here