Otomatik Vites 

Otomatik şanzımanlı çoğu otomobilde P – R – N – D – L şeklinde bir dizi harf bulunur. Bunları seslendirdiğinizde, kısaca “Prindle” şeklinde okunması yaygındır. Aslında, çoğu mühendisin otomatik vites değiştirici yapılandırması dediği şey budur, bu yüzden teknik bir terimdir. Her harf, otomatik şanzımandaki ayrı bir ayarı temsil eder. Sahip olduğunuz aracın türüne bağlı olarak, bir “M” veya bir dizi sayı (1’den 3’e kadar) görmeniz de mümkündür.

otomatik vites harfler

“P” Ne Anlama Gelir?

Otomatik şanzımandaki harfler genellikle ayrı bir “dişli” ayarı olarak tanımlanır, ancak bu biraz yanıltıcıdır. Aslında bunlar bir aktivasyon ayarıdır. Otomatik şanzımanın içindeki dişliler hidrolik olarak kaydırılır ve ileri bir vites içindeyken üç ila dokuz hız arasında değişebilir.

Otomatik şanzımandaki “P”, PARK ayarı anlamına gelir. Vites değiştirici park halindeyken, şanzıman “dişliler” kilitlenir ve bu da tekerleklerin ileri veya geri dönmesini engeller. Birçok kişi park ayarını fren olarak kullanır ve bu şanzıman ayarı için birincil amaçtır. Bununla birlikte, çoğu araç, güvenlik amacıyla, şanzıman “PARK” ayarındayken aracın çalıştırılmasını da gerektirir.

“R” Ne Anlama Gelir?

“R”, geri vites anlamına gelir veya aracı geriye doğru sürmek için seçilen vitestir. Vites kolunu P’den R’ye kaydırdığınızda, otomatik şanzımanın geri vitesi devreye girer – bu da tahrik tekerleklerinin “ters” dönmesine olanak tanır. Çok güvensiz olacağından bir araba geri viteste çalıştırılamaz.

“N” Ne Anlama Gelir?

“N”, otomatik şanzımanınızın NÖTR veya serbest dönüş modunda olduğunun bir göstergesidir. Bu ayar vitesleri (ileri ve geri) serbest bırakır ve lastiklerin serbestçe dönmesine izin verir. Çoğu kişi, otomobillerinin motoru çalışmadığı ve itmesi veya aracı çekmesi gerekmediği sürece N ayarını kullanmaz.

otomatik şanzıman düzeni

“D” Ne Anlama Gelir?

“D”, SÜRÜCÜ anlamına gelir. Bu, otomatik şanzıman “vites” etkinleştirildiği zamandır. Siz hızlandıkça, tahrik dişlisi tekerleklere güç uygulayacak ve motor devri istenen seviyeye ulaştığında kademeli olarak daha yüksek “dişlilere” geçecektir. Araç yavaşlamaya başladığında, otomatik tahrik dişlisi daha düşük viteslere geçecektir. “D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM’de giderken kullanılır.

Otomatik şanzımanda “D” harfinden sonra bir dizi sayı varsa, bunlar ileri vites işlemi için manuel vites ayarlarıdır – 1 en düşük vites ve daha büyük sayılar daha yüksek vitesleri temsil eder. Normal D vitesiniz çalışmıyorsa ve daha fazla motor freni sağlamak için dik yokuş yukarı ve aşağı giderken olabilirler.

D1: Çamur veya kum gibi zorlu arazilerde torku artırır.

D2: Engebeli yollar gibi yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardım eder veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar.

D3: Bazen bunun yerine OD (aşırı hız) düğmesi olarak gösterilir, D3, verimli sollama için motoru devirir. Overdrive dişli oranı, lastiklerin motorun döndüğünden daha hızlı hareket etmesine neden olur.

“L” Ne Anlama Gelir?

Otomatik şanzımandaki son ortak harf “L” dir ve şanzımanın düşük vitesli bir viteste olduğunu gösterir. Bazen “L” harfi M harfiyle değiştirilir, bu da şanzımanın manuel kaydırmalı bir seçenek olduğu anlamına gelir. Bu ayar, sürücünün direksiyon simidinde bulunan vites değiştiricileri veya başka bir hareketi (genellikle otomatik vites kolunun solunda veya sağında) kullanarak şanzımanı manuel olarak değiştirmesine olanak tanır.

Her otomatik araba benzersiz olduğundan, bazılarının vites değiştirme kolunda listelenen farklı harf veya sayıları olacaktır. Doğru uygulama için doğru vites ayarını kullandığınızdan emin olmak için araç sahibi el kitabını (genellikle torpido gözünde bulunur) okumanız ve gözden geçirmeniz önerilir.

İkinci El Otomobil İlanları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here