Düz vites mi otomatik vites mi? Hangisi daha hızlı?

4
19078
düz vites mi otomatik vites mi

“Düz vites mi otomatik vites mi? Hangisi daha hızlı?” tartışması yıllardır devam ediyor. Peki siz bu tartışmanın hangi tarafındasınız?

Son dönemde araç almak için bayilere giden çoğu kişi görmüştür ki düz vites bir araca rastlamak eskiye kıyasla artık daha zor. Otomobil üreticileri için ana akımın, yakıt tasarrufu ve performans dengesini en verimli seviyede ayarlamak olduğunu düşündüğümüzde, bu durum biraz çelişkili gibi görünüyor değil mi? Sonuçta manuel şanzımanlar en verimli olanları değil mi? Hayır. Artık değil. Bir zamanların vazgeçilmezi olan manuel şanzımanlar verimlilik savaşını kaybetti. Fakat bu bir araçta yüksek performans arayanlar için hiç sorun değil, değil mi? Sonuçta konu hızlanma olunca manuel şanzımanlar otomatiklere göre birkaç gömlek daha üstün, mü acaba? Gerçek şu ki cevap kocaman bir “hayır”. İnsan reflekslerinin asla gelemeyeceği bir hız ile vites geçişleri yapan otomatik şanzımanlı araçlar, artık daha tasarruflu ve de daha hızlı.

Birçok insanın düz viteslerin otomatiklere göre daha hızlı kalktığını söylediklerini duyacaksınız. Geçmişte özellikle ağır motor yükü altındaki geleneksel otomatik şanzımanlar hantal kalıyordu bu doğru. Fakat teknoloji geliştikçe gelişti, önceleri yakıt tasarrufu konusunda ortalama sürücüleri kendi safına çeken otomatik şanzımanlar, bugünlerde hız tutkunlarını da kazanmaya başladı. Bunun sonucunda da çoğu marka artık düz vitesli model üretmekten vazgeçti.

Bu durum özellikle aramızdaki düz vites severler için acı verici olabilir. Fakat hala o müşteri kitlesini düşünen markalar da var tabi ki. Ama bir düşünün manuel şanzıman gerçekten en iyi seçenekse bazı üst düzey üreticiler neden bu şanzımanları üretmeyi bıraktılar? Örneğin Ferrari, otomobillerinin hızı sayesinde prim yapabiliyorlar. Sizce bu kulvarda yarışan bu dünya markası, daha verimsiz bir seçeneğini tercih etmiş olabilir mi? Hiç sanmıyorum.

Otomatik Vites Tercih Eden Spor Arabalar

797 beygir gücündeki Dodge Challenger SRT Hellcat Red Eye sadece sekiz ileri otomatik şanzıman seçeneğiyle satışa sunuldu. Bunun yanında 2020 Porsche 911 ve 2020 Chevrolet Corvette de manuel seçeneği olmadan satışa sunuldu. Son olarak spor araba deyince akla ilk gelen iki marka Lamborghini ve Ferrari de artık hiçbir manuel seçenek sunmuyor.

Tabi ki renkler ve zevkler tartışılmaz. Seçim sizin. Sizler için bir de “Düz vites mi otomatik vites mi?” karşılaştırma tablosu hazırladık;

düz vites mi otomatik vites mi
düz vites mi otomatik vites mi

Otomatik ve yarı-otomatik vites arasındaki farkları öğrenmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Tercihiniz düz vites ise bu butona tıklayın.

Tercihiniz otomatik vites ise bu butona tıklayın.

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here