Otomatik ve Yarı Otomatik Vites Arasındaki Farklar

1
31728

Araç kullanmayı kolaylaştıran otomatik vites ile yarı otomatik vites arasındaki farkları ve otomatik vites çeşitleri hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları sizin için araştırdık. Detaylı bilgi için okumaya devam edin…

Özellikle trafiğin yoğun olduğu yollarda düz vitesli araçlarla yolculuk yapmak daha zordur. Her vites değişikliğinde debriyaj ve vites kolu değiştirmenin otomatik viteslere göre daha zor olduğunu biliyoruz. Otomatik vitesli araçlar ise bunlara gerek duymadan rahat bir yolculuk yaşatıyor.

Otomatik Vites Çeşitleri

Şanzıman tipine göre birbirinden ayrılan vites çeşitleri şöyle,

1Yarı Otomatik Şanzıman

Yarı otomatik vites olarak biliniyor. Motor ile şanzıman bağlantısı bilgisayar kontrolündeki debriyaj ile sağlanıyor. Bu tarz araçlar daha uygun fiyatlıdır ve otomatik vitesli araç konforu sağlanmak amacıyla yapılmıştır. Daha çok yeni nesil küçük araçlarda yarı otomatik şanzıman kullanılıyor. Bu tarz araçlar hem maliyet bakımında hem de yakıt bakımından tasarrufludur. Bu gibi avantajları yanı sıra vites geçişlerinin sarsıntılı ve yavaş olması ayrıca dik yokuşlarda geriye doğru kayması gibi dezavantajları da vardır. Yeni teknoloji gelişmeleri ile bu sorunların da önüne geçilmeye çalışılıyor.

2Tam Otomatik Şanzıman

Tam otomatik şanzımanlı araçlar yarı otomatik şanzımanlı araçlara göre vites geçişi daha rahat ve hızlıdır. Ayrıca dik yokuşlarda araç geriye kaymaz. Bu tarz araçlar ile seyahat yapmak hem konforlu hem de güvenli diyebiliriz. Tek dezavantajı yarı otomatik şanzımanlı araçlara göre daha pahalı olmasıdır.

3Tiptronik Şanzıman

Hem manuel hem de otomatik olarak kullanılabilen araçlarda bulunuyor. Tiptronik araçlarda vites kolunu çekerek aracı manuel olarak kullanabilirsiniz.

Otomatik Vites Üzerindeki Harfler Ne İşe Yarar

Otomatik vitesli araçların kullanımı çok kolay. Vites kolu üzerindeki harflerin anlamlarına bakarak aracınız ile konforlu bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Otomatik vitesli araçların vites kolu üzerinde bulunan harflerin anlamı şöyle;

  • P harfin anlamı: Aracı park edebileceğinizi ve durdurabileceğinizi gösteriyor.
  • R harfin anlamı: Araç ile geri geri gitmek istediğinizde kullanabileceğinizi gösteriyor.
  • N hafin anlamı: Aracı boşa almak için kullanılır.
  • D harfin anlamı: Araç ileri gittiğinde kullanılır.

Araç almayı düşünüyorsanız en yeni ikinci el otomotiv ilanlarına bakmadan geçmeyin. Eğer aracınızı satmayı düşünüyorsanız aracınızı arabam.com üzerinden ücretsiz ilan vererek hızlıca satabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here