Şanzıman Sağlığı İçin Bunlara Dikkat Edin

0
4236
Gearbox and clutch cross-section.

Şanzıman, aracınızın ana aksamlarından biridir. Motor ile birlikte en pahalı parça olma özelliğini de taşır. Şanzımanda oluşacak olan bir sorun sizin önünüze kabarık faturalar çıkarabilir. O nedenle bu parçayı pek yıpratmadan kullanmak gerekir. Araç kullanırken şanzıman sağlığı için dikkat etmeniz gerek noktaları sizler için listeledik.

Çok Hızlı Vites Değiştirmeyin

Filmlerde yarış otomobillerini kullanan aktörlerden esinlenip hızlı vites atmaya heveslendiğimiz olmuştur. Ancak bu şanzıman için hiç de sağlıklı değil. Vites değiştirirken iki dişli arasında geçiş yaparsınız. Bu iki dişli farklı hızlarda dönerken vites birinden diğerine bağlanır. Kavrama esnasında bu farklı hızlarda dönen parçaların birleşme aşamasında dönüş hızını ayarlayan bir parça görev yapar: Senkromeç. Eğer hızlı bir şekilde vites değiştirirseniz senkromeçin farklı hızları ayarlayacak kadar zamanı olmayacaktır. Bu da ilk kavrama esnasında ekstra sürtünme kuvveti yaratacak ve zamanla dişlilerde aşınmaya neden olacaktır. Bunu devamlı yaparsanız aşınma esnasında ortaya çıkan tozlar şanzıman yağına karışacak ve yağlanma kalitesini de düşürecektir.

Araç Hareket Halinde İken Geri Vitese Takmayın

Geri vites dişlileri, diğer dişliler gibi senkromeç ile bağlantısı olan bir dişli değildir. Araç tekerleklerinin aksi yönde hareket etmesini sağlayan bu dişli, eğer araç ileri doğru hareket halinde iken kavrama yaparsa uzun vadede sorunlara neden olabilir. Zaten bu tür bir vites değişimi yaparsanız şanzımanın acı çığlığını muhtemelen duyarsınız. Aynı durum otomatik vitesleri için de geçerlidir. Geri ve ileri arasında vites geçişi yaparken mutlaka aracın durur pozisyonda olmasını sağlayınız.

Debriyaja Tam ve Zamanında Basın

Debriyaja tam ve zamanında basmak da şanzıman sağlığı için çok önemlidir. Eğer tam ve zamanında basmadan vites değiştirmek isterseniz rahatsız edici bir ses duyarsınız. Bu sırada dişlinin birisi teker hızında dönerken diğeri motor hızında dönüyor olacaktır. Senkromeç de siz tam ayırmayı yapmadığınız için farkı dengeleyemeyecektir. Motor ile vites dişlisini tam ayırmadan bu hareketi yapmak dişli kırılmasına varan pahalı arızalara neden olabilmektedir.

Şanzıman Bakımını Aksatmayın

Şanzıman bakımı genelde görmezden gelinir. Özellikle manuel şanzımanlı araçlarda ömürlük yağlar kullanıldığı iddia edilir. Ancak otomobil markaları için ömür genellikle 200.000 kilometredir. İyi bakılmış bir şanzıman çok daha üzün süre hizmet verebilir. Yağ değişimi yaptığınızda özellikle otomatik vites araçlarda belirgin farklar deneyimleyebilirsiniz. Vites geçişleri yumuşayacaktır. Ayrıca aşınma nedeniyle yağ içine karışan küçük toz ve parçacıkları da yağ değişimi ile bir nebze olsun seyreltmiş olursunuz. Şanzıman kutunuzu da yağ kaçağı konusunda mutlaka kontrol ettirin. Yeterli yağlama olmaz ise, metal parçaların ömrü çok daha kısalır ve erken arızalar ile karşılaşırsınız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here