Araba ve motosiklet bakımının bazı yönleri iki araç arasında önemli ölçüde farklılık gösterir. Örneğin bir arabanın zincir yağlama konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bununla birlikte, hem bisikletlerin hem de arabaların motor yağlarının değişmesi gerekir . Motosikletiniz su soğutmalıysa, tıpkı bir araba gibi bir soğutma sıvısı gidericisine ihtiyacı vardır. Hem motosikletlerin hem de arabaların frenleri, pedleri ve rotorları var. Ayrıca, sık sık bu motosiklet frenlerinin boşaltılması ve temizlenmesi gerekecektir. Ama ister motosiklet ister arabada olsun yöntemleri aynı mı?

Neden motosikletinizin veya arabanızın frenlerinin havasını almak istersiniz?

Arabalar ve motosikletler, tıpkı diğer sıvılar gibi ara sıra değiştirilmesi gereken fren sıvısı kullanır . Genel olarak, ister bir motosiklet ister bir araba için, aralık yaklaşık olarak iki yılda birdir. Yine de, renkleri değiştiyse veya fren basıncında bir değişiklik fark ettiyseniz, bunu hızlı bir şekilde değiştirmeniz gerekir.

Basınç kaliperler ve yastıkları, fren hidroliğini iletir. Ancak bunu yaparken, frenleme sırasında oluşan sürtünmeden kaynaklanan ısıyı alır. Motosikletinizin veya arabanızın frenlerini bir yarış sırasında olduğu gibi çok kullanırsanız, fren sıvınız gerçekten aşırı ısınabilir. Bu sadece sıvıyı kimyasal olarak değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda fren hatlarınıza hava verir. Ayrıca yarışmasanız bile sıvının zamanla parçalandığını, ortamdaki nemi emdiğini ve aşındırıcı hale geldiğini açıklıyor. Daha fazla su girdikçe, fren hidroliğinin kaynama noktası düşer, bu da kaynamayı kolaylaştırır ve bozulma hızlanır. Sonunda, motosikletinizin veya arabanızın fren sistemine o kadar çok hava girer ki, frenler etkinliğini yitirir. Pedalınız süngerimsi hale gelir veya tamamen çalışmayı bırakır. Neyse ki, kolay bir çözüm var: düzenli olarak motosikletinizin veya arabanızın fren sıvısını değiştirin. Ancak bunu yapmak için motosikletinizin veya arabanızın frenlerinin havasını almanız gerekir. Bunu yapmazsanız, sistemde hava veya kalıntıları hapsederek az önce açıklanan sorunlara neden olursunuz.

Hava nasıl alınır?

Motosikletinizin frenlerinin havasını almak istiyorsanız, prosedür arabalar için kullanılanla hemen hemen aynıdır. Sadece, bir arabanın frenlerinin havasını almak için genellikle iki kişi çalışırken, motosiklet daha küçük olması onu tek kişilik bir iş haline getiriyor. Elektrikli veya elle çalıştırılan bir vakum pompanız varsa, aracınızın frenlerinin havasını kendiniz alabilirsiniz. Sıvıyı değiştirmek istediğinizi varsayarak, fren sıvısının onlara zarar vermemesi için boyalı yüzeyleri kaplayarak başlayın. Daha sonra, ana silindirinizdeki kapağı çıkarın ve eski sıvının bir kısmını dışarı çekin. Ardından, taze sıvıyla doldurun. Kapağı çok sıkı bir şekilde değiştirmeyin, çünkü işlem boyunca daha fazla sıvı ekleyeceksiniz Bundan sonra, her bir fren kaliperinin hava alma vidasını bulun; onları birer birer gevşeteceksiniz. Genel olarak konuşursak, ana silindirden en uzaktaki olandır. Ancak emin olmak için kullanıcı el kitabınızı veya servis kılavuzunuzu kontrol edin.

Vidayı gevşettiğinizde, ona bir uzunlukta şeffaf hortum takın. Hortumun diğer ucunu, eski bir plastik soda şişesi kadar basit olabilen bir yakalama kabına koyun. Veya bir vakum pompası kullanıyorsanız, pompa kabı. Hava veya sıvının tekrar içeri girmemesi için yakalama kutusunun boşaltma vidasının üzerinde olduğundan emin olun.

Daha sonra, sizin veya yardımcınızın frenleri olabildiğince sert itmesi gerekir. Bu, eski fren sıvısını ve herhangi bir havayı fren hatlarından çıkarıp yakalama kabına zorlar. Bunu yaparken sıvıyı kaybedeceksiniz, dolayısıyla yakalama kabı ve gevşek kapaklı ana silindir. Artık hava veya sıvı çıkmadığında, hava alma vidasını kapatın ve fren pedalını / kolunu bırakın. Fren ana silindirine daha fazla sıvı eklemeniz gerekip gerekmediğini kontrol edin.

Hortumda yeni fren hidroliği görene ve / veya artık hava çıkmayana kadar bunu tekrarlayın. Ardından bir sonraki fren kaliperine geçin. Arabanızın veya motosikletinizin frenlerinin havasını böyle alırsınız.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here