Motor yağı yanıcı mıdır? Bu soru çoğu araba meraklılarının merak ettiği bir şeydir. Motor yağı, bir yağ olarak hizmet veren, motordaki en kritik sıvılardan biridir. Bu kritik rol, hareket eden motor parçalarının sürtünme nedeniyle hızlı aşınmamasını sağlar. Motorun birkaç hareketli parçadan oluşan bir oda olduğunu düşünürsek, atölyenizde veya araba bagajınızda yedek motor yağı bulundurmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Evet, motor yağı yanıcı, ama bazı uzmanlar yanıcı olarak atıfta bulunsa da motor yağının yanması için yüksek bir dereceye sahip olması gerektiğini söylemeliyiz. Farkı anlamak için yanıcı maddeler havada yanabilir ve yanıcı maddeler yangına maruz kaldığında kolayca tutuşabilirler. Ancak doğru miktarda ısı olduğunda motor yağı kolayca alev alabilir

Daha net bir resim için motor yağı yanıcı olması konusunda daha derinlerine inelim. Motor yağları genellikle konvansiyonel ve sentetik olarak ikiye ayrılır.

Motor Yağı Yanıcı mıdır?

Motor Yağı Yanıcı

Bu durumda, bir ham petrol türevi olarak mineral petrol ile kullanılan konvansiyonel motor yağına bakıyoruz. Motor yağları sürtünme olarak yukarıda belirtilen kullanım dışında, aynı zamanda bir motorda bulunan kirleri temizleyici etkisi de vardır. Aynı zamanda yakıtta asidi nötralize etmeye de yardımcı olur.

Motor yağı hareketli parçalardan ısı aktararak pistonlara sızdırmazlık sağlar ve motor soğutma konusunda önemli bir rol oynar. Birçok araba da işlev gören motor yağları yanıcılık noktasında yangın tehlikesi nedeniyle yüksek yanıcı değerlerine sahiptir.

Motor yağı parlama noktası yaklaşık 302-392 derece Fahrenheit bir değerde yatıyor, 572 derece Fahrenheit ise kaynama noktası. Bu motor yağı için gayet yanıcı bir değerdir.

Motor yağı yangına neden olabilir mi? Yüksek parlama noktasına baktığımızda motor yağının yanması için çok fazla ısıya ihtiyaç duyulduğunu söyleyelim. Bu düşük bir ihtimal olduğu için yangın ihtimali oldukça azdır.

Sentetik Yağ Yanıcı mıdır?

Motor Yağı Yanıcı

Bu soru motor yağının yanıcılık konusunun mükemmel bir takip sorusudur ve sizi bu yağlayıcı çeşitliliğin niteliklerine yönlendirir. Yanıcılık kavramı tartışmalı bir ifade olmasına rağmen bir çok yüksek parlama noktası olduğu gibi yanıcılık da uzun vadede dikkate değer bir terimdir. Yağların tutuşturma yeteneğine sahip olduğuna bakmadan önce kökenine bakalım.

Sentetik yağlar 1930’ların sonu ve 1940’ların başında Almanya’da nadir hale gelen ham petrolün yerini almak için ortaya çıkmaya başladı. Sentetik yağ, çok düşük sıcaklıklarda viskozitesini koruduğu düşünülürse, o dönem için iyi bir performans sergiledi. İlerleyen yıllarda, bu yağın kullanımı büyüdü ve sürtünme azaltma performansını takdir edildi.

Ayrıca bu yağ aşırı sıcaklıklar altında iyi çalıştı ve daha yumuşak bir sürüşü garanti altına aldı. Yanıcılığına geri dönersek, evet, hidrokarbon türevleri gibi olduğu düşünülürse yanıcıdır. Ancak, geleneksel motor yağı daha düşük bir derece de yanma gerçekleştirmez. Tutuşması için daha yüksek sıcaklıklar gerekir.

Sentetik yağ parlama noktası standart markalar için 440 derece Fahrenheit arasında değişirken, premium markalar 450 ile 500 derece fahrenhayt arasında değişiyor. Bu çok yüksek bir değerdir, özellikle benzin gibi süper yanıcı sıvılarla karşılaştırırken, -40 derecelik bir parlama noktasıyla 500 derecenin üzerinde bir kaynama noktasına ulaşır. Sentetik yağlar normal yağlara göre Fahrenheit cinsinden daha büyük bir değere sahiptir. Bu nedenle yanıcı olma ihtimali daha azdır.

Motor Yağının Güvenli Kullanımı

Her iki yağ da yüksek yanıcı değerleri nedeniyle alevler için çok fazla tehlike teşkil etmese de, kazalar ve kirliliği önlemek için onları iyi idare etmelisiniz. Onlar su kütlelerinin önemli kirleticilerdir ve bu tür durumları önlemek için kullanılan yağları nasıl imha edeceğinizi bilmelisiniz. Eğer düzgün bir şekilde imha ederseniz, çevre kirliliğinin de önüne geçmiş olursunuz.

Kullanılmış yağ yanıcı mıdır? Atık yağları yakmak onları yok etmek adına yaygın kullanılan bir yöntemdir. Uygun imha koşulları oluştuğunda yağları yakmak ve yok etmek için özel olarak tasarlanmış atık yağ fırınları kullanılıyor.

Motor Yağı Yanıcı

 İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here