Atık Motor yağı değiştirilmesi, aracınız için yapabileceğiniz en önemli bakım uygulamalarından biridir. Uygulama sadece aracın performansını artırmak için değil, aynı zamanda ömrünü uzatmaya da yardımcı olacaktır.

Atık Motor yağı

Kullanılmış yağı atma zamanının geldiğini nasıl anlarız? Bu soru sıklıkla sorulan yaygın bir soru olmuştur. Aracınızda sık sık kullanılan yağı değiştirmek zorunlu bir bakım prosedürüdür. Bu nedenle, bir araç sahibi veya Mekanik ustası olarak kullanılmış motor yağı imha etmek için ipuçlarına hakim olmanız gerekir.

Birçok kişi sadece üç ay ya da 5.000 ila 10.000 km sonra mekanik check-up ile araba yağı değiştirebileceğinizi söyler. Evet, bu en iyi tavsiye edilen çözümdür; ancak, verimli bir şekilde yağ değişimini kendiniz tamamlayabilirsiniz. Eski atık motor yağı atmak sadece para tasarrufu sağlamanıza yardımcı olmaz aynı zamanda aracınızın takibi konusunda size yardımcı olacak bilgiler öğrenmenizi de mümkün kılar.

Eski Atık Motor Yağı Nereye Tahliye Edilir?

Atık motor yağı

Motor yağının nasıl atılacağını veya bu yağın nereye gittiğini hiç düşündünüz mü?  Aracınızın atık motor yağı değiştirme işlemi her zaman basit bir işlem olmuştur ama birçok araç sahipleri bu yağın nereye gideceğini bilmez. Atık motor yağı ile en iyi nasıl başa çıkılacağı konusunda cevaplar almak için, süreci nasıl yürütebileceğinize dair adım adım bir kılavuz hazırladık.

Topladığınız Yağı Sızdırmaz Bir Kap İçine Aktarın

Arabadan eski yağı çıkardıktan sonra yayvan bir kap ile taşımak gibi bir planınız olmasın. Eğer yayvan bir tava tarzında kabınız varsa bu kap yağ taşıyamaz. Bu nedenle, bir kapaklı ve iyi bir malzeme ile yapılmış bir kap bulmanız daha iyi olacaktır.

atık motor yağı

Dikkat etmeniz gereken bir şey de, yağı boşaltmadan önce, yeterince soğuk olduğundan emin olun. Sıcak kullanılan yağ, plastik kap kullanmanız takdirde patlamaya ve dökülmeye yol açabilir. Bunun için daha fazla, atık motor yağı aktarırken, yere dökülmesini önlemek için kap altına gazete veya karton serebilirsiniz.

Atık Yağ’ın Taşınması

Yağı güvenli bir kaba aktardıktan sonra, geri dönüşüm için tehlikeli bir atık tesisine taşımanız gerekecektir. Yağ kabı taşımak için güvenli bir aracınız olması gerekir. Eğer bir kamyon kullanıyorsanız sizin için en iyi yer kamyon kasası olacaktır. Öte yandan, eğer bir araç kullanacaksanız, yolcu tarafının zemin tarafı her zaman tercih edilen bir alandır. Ancak bu alanda taşıma yaparken dikkatli olmayı unutmayın. Yağ döşemelerinize bulaşabilir.

Kullanılmış atık motor yağını yerleştirmek için en iyi alanı seçerek, nispeten düz olduğundan emin olmalısınız. Bunun için daha sabit pozisyonda tutmak adını kutuyu bağlayarak yanında ağır bir şey yerleştirebilirsiniz. En önemlisi, yolculuğunuz boyunca, yanınızda bir yolcu yoksa sürekli yerinde durup durmadığını veya hareket edip etmediğini kontrol edin.

Kullanılmış yağı nereye götürebilirim?

Atık motor yağını çıkardıktan sonra en zor soru bir yağ değişikliğinden sonra yağ dökümünün nerede olduğudur. Bazı benzin istasyonları bu konuda geri dönüşüm için atık yağ toplama işlemini yapıyorlar. Ancak böyle bir istasyon bulamazsanız internetten atık motor yağı geri dönüşüm merkezlerini aratabilirsiniz. Benzin istasyonları dışında, bazı şehirlerde motor yağı toplama istasyonları olabilir. Bu konuda detaylı bir araştırma yapın.

Eğer kullanılan yağ geri dönüştürmek için sizden para talep etme ihtimallerini unutmayın. Bu işlemi hiçbir ücret ödemeden kabul edecek bir geri dönüşüm merkezi bulmak için biraz daha fazla araştırma yapmanız gerekebilir.

Kullanılmış Yağ Geri Dönüşüm İşlemini Tamamlarken Not Alın

Kullanılan yağın geri dönüşüm süreci sadece kullanılan yağı metal kutuya koyup ve kullanılmış bir yağ toplama merkezine taşıma hakkında değildir. Bu durumda, yağ geri dönüşüm için güvenli olduğundan emin olmak için bazı güvenlik önlemleri almak gerekir.

Örneğin, eski ve kullanılmış yağ içeren meral kutuların ısı ve güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklandığından emin olmalısınız.

Bu, yağı gaz ve sıvı kontaminasyonundan uzak tutmak için dikkat etmeniz gereken bir işlemdir. Çünkü atık motor yağı kirletici maddelerle karıştırılırsa asla geri dönüştürülemez.

Bilmeniz gereken başka bir durumda, yağ filtrelerinin de geri dönüşümlü olduğudur. Çoğu yabancı ülke de dolu yağ filtrelerini çöpe atmak yasadışı bir suç olarak kabul ediliyor.

Filtreleri boşaltmak için tek ihtiyacınız olan şey filtrenin alt kısmında bir delik açmak için keskin bir nesne kullanmaktır. Bu işlemi daha kolay akış için filtre hala sıcakken yapmanız gereklidir. Sonrasında motor yağı kabına akış sağlanır. Akma işleminin tamamen bitmesi biraz zaman alabilir. Sabırlı olun.

Kullanılmış yağ filtresini nereye atmalıyım?

atık motor yağı

Bu soru için, kullanılan yağ kabul eden herhangi bir oto mağaza olup olmadığına bir göz atın. Kullanılan yağ filtreleri almak için bir konumda sizinle iletişime geçmelerini sağlayın.

Sonrasında tek yapmanız gereken filtrenin teslim edeceğiniz yere gitmeden önce tamamen boşaltılmış olduğundan emin olmaktır.

Yukarıdaki işlemler yapılırken, kullandığınız yağ ve filtreleri güvenli bir şekilde bertaraf ettiğinizden emin olabilirsiniz.

Kullanılmış Motor Yağı Geri Dönüşümü Nasıl Hazır Olur

Kullanılan yağın geri dönüşümü, kullanılmış yağınızı yakınınızdaki atık veya tehlikeli geri dönüşüm tesisine bıraktıktan sonra geri dönüşüm başlangıcı yapılmış olur. Kapalı kaptaki yağla, yakındaki bir servis istasyonuna, geri dönüşüm merkezine veya kullanılmış yağı kabul edebilen herhangi bir yakın yere götürün. Bu konuda herhangi bir bilgi sahibi değilseniz online olarak ” atık motor yağı satın alan yerler.” Arama yoluyla, bulunduğunuz yerde petrol geri dönüşüm şirketlerini bulabilirsiniz.

Geri dönüşüm merkezinde, atık yağ yeni satın alınan yağ ile eş değer bir halde olmak için arıtma işlemine uğrar. Bunu sağlamak için yağ, bileşik ve diğer performans sağlayıcı kimyasallar ile karıştırılır.

atık motor yağı

Laboratuvar testleri ve diğer saha çalışmaları da yağın öngörülen testleri geçip geçmediğini öğrenmek için yapılır.

Zaman zaman, geri dönüşümlü kullanılan yağ yeni yağdan daha iyi performans verir ve bazı sürücüler bu tarz yağları kullanmayı tercih eder. Atık motor yağı geri dönüştürüldükten sonra, kullanım için ve özellikle diğer yeni yağ ürünleri için eş değer bir şekilde hazır durumda olur.

Geri Dönüşümün Faydaları

Geri dönüşüm için kullanılan motor yağı her zaman en iyi geri dönüşüm sağlanarak sağladığı bir çok faydayı da beraberinde getirir.

Geri dönüştürülmüş yağ, yeni yağlar içine rafine olmak da dahil olmak üzere birçok uygulama için kullanılabilir, yakıt yağları içine işlenmiş olarak, ve aynı zamanda petrol endüstrisinde hammadde olarak kullanabilirsiniz. Kullanılan yağ geri dönüşüm ile birlikte gelen bu faydaların bazıları aşağıda açıklanmıştır.

Sürdürülebilirlik: Bu yarar için, geri dönüşüm her zaman kullanılan atık yağı yönetmek için en iyi seçenek olarak kabul edilir. Yağ sadece yeni geri dönüşümlü ürünlerin üretimine yardımcı değil, aynı zamanda yerden çıkarılacak yağ tasarrufunda yardımcı olarak çok önem kazanmaktadır. Bunun için daha fazla, geri dönüşüm de kullanılan yağ çevre döngüsü yapılmasında yardımcı olur; bu nedenle, sürdürülebilirliğin artmasını sağlar.

Çevre Kirliliği: Kullanılan yağ Geri dönüşüme uğrayarak  birçok ekolojik yararları birlikte getirir. En önemli yararı doğal çevreye zarar verme riskini ortadan kaldırmaktır. Buna ek olarak, geri dönüştürülmüş yağda bulunan karbon ayak izi her zaman ham petrolde üretilenden daha düşüktür. Bu çevresel faydalar özetlenebilir;

  • Hem toprak hem de su kirliliğini önlemeye yardımcı olur.
  • Geri dönüşüm süreci rafineri için ham petrol ayıklanmasında kullanılacak değerli kaynakların kaydedilmesine yardımcı olur.

Profil Yapılandırma : Arabadan çıkan atık yağları geri dönüştürmemiz çok önemlidir.  Bunu yaparak, kişisel profilinizi yapılandırma şansınız olur ve çevresel sorumluluk nedeniyle muhtemelen bir sertifika ve diğer promosyon malzemeleri alırsınız. Bunun dışında diğer sürücülerden olumlu tepki alarak kendinizi iyi hissedersiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here