Kendimize Uygun Aracı Nasıl Seçebiliriz?

0
1232

Kendine uygun bir araç almak herkesin hayalidir. Ailesine veya eşine bir araba alabilmek ya da araç seçiminde yardımcı olabilmek herkesi mutlu eden bir olaydır. Bu konuda doğru kararları verebilmek, sonrasında yaşanacak pişmanlıkların önüne geçmek için araç seçiminde doğru adımlar atmak ve en uygun araç modelini seçebilmek çok önemlidir.

Bugün sizlere fikir verebilmesi adına araç seçiminde dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bir içerik oluşturduk. Kendinize belirlemeniz gereken kriterleri seçmeniz konusunda bazı başlıkları listenize eklerseniz, hem kendinize uygun olan aracı seçersiniz, hem de seçtiğiniz araç modelini kullanırken, “keşke”ler ile karşılaşmazsınız.

1Öncelikle, Hangi Segment Bana Uygun Olur?

İlk karar vermeniz gereken konuların başında, hangi segment araç almak sizin için doğru olacaktır buna karar vermeniz gerekiyor. Bu karar ile, araç için oluşturmanız gereken bütçeyi de belirlemiş olursunuz.

A-B-C-D-E-F-G-M-J araç segmentlerinin ifadeleridir.

A segmenti; en küçük boyutlardaki araç segmentini ifade eder ve kullanımı genellikle şehir içi ve maksimum 2 kişi, düşük yükleme hacmi ile sınırlıdır. “Mini araç” olarak ifade edilen bu sınıfa örnek olarak, Citroen C1, Peugeot 107,Fiat 500 gibi araçları düşünebilirsiniz.

Eğer, ağırlıkta şehir içi kullanım olacak, park yeri ve manevra kabiliyeti önemli, bagaj yükleme hacminin büyük olması gerekmiyor ve araçta genel olarak 2 kişi yolculuk yapacak ise, bu durumda tercihinizi bu sınıf araçlardan yana kullanabilirsiniz.

B segmenti; A segmenti araçların biraz daha büyük hali olarak düşünebilirsiniz. Benzer özellikleri olan bu sınıf için sedan, station wagon gibi farklı karoser seçenekleri bulunur.

Genel anlamda, şehir içi ve şehirler arası, pratik ve ekonomik araçlar olarak düşünülür.

Bu segmente örnek olarak; Renault Clio, Volkswagen Polo gibi araçları verebiliriz.

C segmenti; En çok tercih edilen segment türüdür. Hem yükleme alanı hem yolcu baş ve diz mesafesi, yakıt ekonomisi, araç parça ve servis maliyetleri gibi kalemleri düşündüğümüzde en optimum dinamiklerin yakalandığı segment türüdür.

Örnek olarak; Opel Astra, Volkswagen Golf, Ford Focus, Citroen C4 verilebilir.

Performans olarak, A ve B segmentine göre daha güçlü olan bu sınıf, uzun yolculuklarda ya da 4-5 kişi ile kullanımda en makul araçlardan olacaktır. Aynı zamanda yükleme hacmi de bir aile için yeterli olacaktır.

D segmenti; “Yayla gibi arabalar” diye anlatılan bu sınıf, iç mekanda büyük hacimleri ile oldukça ferah yolculuklar için tasarlanmış, büyük aile araçları olarak tanımlanabilir.

Güçlü motorları ve büyük boyutları ile, çocuklu aileler için tercih sebebi olmuştur.

Örnek olarak; Citroen C5, Volkswagen Passat, Mazda 6 gibi araçları düşünebilirsiniz.

Bu segment araçlar, fiyat olarak daha yüksek ve yakıt tüketim değerleri olarak, A,B ve C segmentlerine göre biraz daha fazla yakıt tüketebilir.

Eğer 1’den fazla çocuğunuz var ise, uzun yolculuklar yapmayı seviyorsanız. Araç içerisinde geniş ve ferah alan sizler için çok önemli ise, tercih etmeniz gereken segment türü bu olacaktır.

E segmenti; “Premium” veya lüks araç olarak adlandırılan, biraz daha üst sınıf olarak konumlandırılan ve fiyat bakımından diğer segmentlere göre bir hayli yüksek bedeller karşılığı olarak satılan araç segmentidir.

BMW 5 serisi, Mercedes-Benz E serisi, Audi A6 düşünülebilir.

Bu segment araçları tercih etmesi gerekenler, gerçekten lüks araç konusunda istekli olan kimseler olmalıdır. İşlevsellik olarak büyük bir farklılık sunmasalar da, yaşattıkları premium araç hissi ile tercih ediliyorlar.

F segmenti; ile ilgili çok bir yorum yapmaya gerek duymuyoruz.

Çünkü ülkemizin şu anki araç piyasasında, uçuk rakamlar ile satıldığından alacak kişi sayısı sınırlı bir düzeyde kalıyor.

Sizler için bu araçlara örnek verip, derlememize devam edeceğiz. Araç modellerinden sizler genel durumu anlayacaksınızdır. 🙂

Bu sınıfa örnek; BMW 7 serisi, Mercedes-Benz S Class serisi ve Audi A8 verilebilir.

Uygun

Aslında gündelik hayattan ziyade, makam aracı olarak kullanılan araç modelleridir.

G segmenti; Ferrari, Maserati, Porsche, Lamborghini gibi hız ve yarış odaklı araçları tanımlayabiliriz.

Kullanım amacı gündelik yaşamdan çok pist üzerinde hız yapmak amacıyla kullanılır. Supersport olarak bilinen hız makineleridir.

Uygun

M segmenti; Bu araçlar özellikle fonksiyonel kullanım için tasarlanmıştır. Dış görünümden ziyade iç mekanda sunulan işlevsel detaylar ve geniş yaşam alanı ile büyük aileler için can bulan araçlardır.

MPV olarak adlandırılan, hem iç hacmi hem bagaj hacmi geniş, uzun yolculuklar için panoramik bir bakış açısı sağlanmış ve hızdan ziyade konfor odaklı olarak tasarlanmış araçlardır.

Eğer büyük bir aileniz var ve uzun yolculuklara sık çıkıyorsanız, aynı zamanda kamp, piknik gibi büyük bagaj hacmi gerektiren aktivitelere meraklıysanız o zaman bu sınıf size uygun olacaktır.

Örnek olarak; Ford C-max, Citroen C4 Picasso, Opel Zafira gibi araçlar verilebilir.

J segmenti; Aslında bildiğimiz adıyla SUV modelleridir.

Son dönemde oldukça popüler olan bu sınıf, hem arazi dinamiklerini hem asfalt yollarda sunduğu kullanım deneyimi ve aynı zamanda yerden yüksek sürüş konforunu sunması ile her türden ihtiyacı karşılayacak potansiyele sahip bir model gamı olmuştur.

SUV tarzı araçlarında, aynı tanımladığımız segmentler gibi büyük veya küçük ölçülerdeki modelleri seçmeniz mümkün olabiliyor.

Uygun

2Piyasa Araştırması Ve Araç İle Tanışma

Eğer hangi segment araç almamız gerektiğine karar verdiysek, artık o segmente uygun modelleri araştırmaya başlayabiliriz.

Kendinize uygun aracı bulduktan sonra, eğer o segment araç bütçeniz dahilinde yüksek bir fiyat ile satılıyorsa, vermeniz gereken bir karar vardır oda;

Ya ikinci el uygun olan segment, ya da sıfır kilometre daha küçük bir segment, araç seçme kararını vermelisiniz.

Bu kararı verirken de, sizin için değişmeyecek kriterler ve esnetilebilecek kriterleri belirlemeniz gerekiyor.

Örneğin; aracın yükleme alanı önemli bir kriter ise, araç segmentini küçültmeniz doğru bir karar olmayacaktır.

Uygun

Çünkü zaman içerisinde aracınız size yeterli gelmeyecektir.

Bu nedenle segment seçiminden sonra, ikinci el alma durumunuz oluştu ise; ikinci el araç seçiminde dikkat etmeniz gereken konularla ile ilgili blog sayfamızda ki içerikleri mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

İkinci El İlanları 

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here