Kara taşıt sigortası yani kasko nedir? Kasko, temelde bir güvencedir. Sigorta sahibi sürücüye ve onun aracına trafikte oluşabilecek bütün risklere karşı güvence verir. Tabi bunu belirli bir fiyat karşılığı yapar. Örneğin; kasko çekici hizmeti, aracın yanması, çalınması vb. durumlarda zararı minimuma düşürmeye yarar.

Kara Taşıtları Sigortası-Kasko Nedir?

Kasko aracın olası hasar masraflarına karşı bir önlem niteliğindedir. Motorlu ve motorsuz araçları, kasko poliçesinin içerisinde yer alan teminatlara göre maddi zararlarını karşılamaya yarar. Bu alanda hizmet veren şirketler, çeşitli kasko paketleri sayesinde müşterilerine pek çok seçenek sunmakta. Bu anlamda kaskonuzun teminat içeriğini siz bütçenize göre belirleyebilirsiniz. Ayrıca daha sonrasında teminatlarınızı genişletmekte mümkün.

Kasko Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

kasko nedir?

Öncelikle kişisel bilgiler, doğru ve eksiksiz yazmalı. Araç bilgileri, ruhsat bilgileriyle eş olmalı. Ayrıca hasarsızlık indirimi varsa bu kontrol edilmeli. Bunun dışında ödeme bilgileri doğru girilmeli. Ödeme kısmında size uygun yöntem (peşin-taksit) karşı tarafla anlaşılmalı.

Kasko Poliçesi Nedir?

Kasko poliçesi sigortaya tabi olan aracın hangi teminatları kapsadığına dair bir şartnamedir. Aynı zamanda bu poliçede kaskonun; süresi, teminatları, teminata dahil olmayanlar durumlar, sigortalı kişinin hakları, sigorta şirketinin hakları gibi bilgiler de yer alır.

Avantajı

Kasko oldukça kapsayıcı olduğu için sürücüye pek çok avantajı mevcut. Doğal afetlerden olası kazalara değin kapsamlı bir sigortadır. Ayrıca bu sayede aracın başına gelebilecek şeylerde zararınız daha az olacaktır. Yani beklenmedik masraflara karşı bir çözümdür.

Kaskonun Kapsadığı Bazı Teminatlar

kasko nedir?

Kasko birtakım riskleri teminat altına alır. Bu teminatlar sizin kasko poliçenizin içeriğine göre farklılık gösterebilir. Ayrıca bu teminatlardan bazıları ise;

  • Yol yardım hizmeti
  • Deprem
  • Sel
  • Anahtar kaybı
  • Hırsızlık
  • Yanma
  • Çarpma, çarpışma
  • Kemirgen teminatı
  • Devrilme, düşme vb.
Birkaç Temel Teminatın Kapsamına Dair Detay
Trafik Kazası 

Aracın olası bir kazaya karışması durumunda kasko devreye girer. Bu durum oldukça kapsamlıdır. Örneğin, araç hareketli veya hareketsizken oluşabilecek durumlarda da dahildir.

Yanma

Aracın olası bir durumda patlaması veya yanmasında durumunda kasko devreye girer.

kasko

Kasko ve Trafik Sigortası ile Arasındaki Fark Nedir?

Kasko ve Trafik sigortası birbirine karıştırılabilen iki sigorta türüdür. İlk olarak trafik sigortası, trafiğe çıkan her bir araç için yaptırılması zorunludur. Ayrıca üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını kapsayan bir sigortadır. Trafik sigortası yaptırılmaması durumunda bir takım yaptırımlar uygulanabilir. Örneğin, trafikten men veya para cezası.

Kasko ise isteğe bağlı olmasının yanında kendi aracınızın maddi zararlarını karşılar. Kasko yaptırılmaması durumunda herhangi bir yaptırım uygulanmaz. Daha geniş bir teminat sağladığı için trafik sigortasından daha pahalıdır. Ayrıca bu bilgilere ek olarak trafik sigortası prim sınırı standarttır. Çünkü devlet tarafından belirlenir. Kaskodaki durum ise farklıdır. Prim tutarı, poliçenin kapsamına göre farklı olabilir.

Kasko Nereden Yaptırılır?

Bu konuda hizmet veren birçok şirket mevcut. Şirketlerin, resmi web sitelerinden ilgili bilgileri ve kasko paketlerini öğrenerek bir kasko edinilebilir. Ayrıca web sitesi üzerinden kasko teklifi almak da mümkün. Teknolojik gelişmeler sayesinde pek çok aşama rahatlıkla halledilebilir şekildedir. Ayrıca sürücü bu sayede ihtiyacına ve bütçesine en uygun kaskoyu rahatlıkla karşılaştırabilir.

kasko

Kasko maliyetini belirleyen bir noktadır. Bu aslında iyi sürücüleri ödüllendirir. Sigortanın faaliyete geçtiği yıldan itibaren kaza yapmaması durumunda gerçekleşir. Genel tanımı ile kasko hasarsızlık indirimi, aracın hasarsız geçirdiği dönemler için belirli bir miktar indirim uygular. Tekrar kasko poliçesi yenilendiğinde bu indirimden faydalanmak mümkün. Ayrıca aracın kazaya karışmadığı yıllarda aşamalı olarak indirimde artar. Örneğin, bir sigorta şirketinden düzenli olarak yapılan kaskoyu ele alalım. Dördüncü poliçe yılının bitimiyle birlikte kasko sigortanızı yenilerseniz %60’a varan bir indirim elde edebilirsiniz. Ayrıca bu oranlar sigorta şirketlerine göre değişebilmekte.

Kasko Süresi Ne Kadardır?

Genellikle ödememin yapıldığı günden itibaren, 1 yıl (365 gün) olarak geçerli sayılır. Ayrıca, Türkiye sınırları içinde 12.00 ile başlar. Aynı zamanda poliçede yer alan bitiş gününde (öğlen saat 12.00’ye kadar) biter.

İsteğe bağlı bir sigorta olduğu için her yıl yenilenmesi kişiye bağlıdır.

Kaskodan Hangi Yaş Arası Sürücüler Yararlanır?

kasko yaşı

Sigortadan, 18 ve 65 yaş arasındaki araç sahibi kişiler yararlanır.

Araç Çekilirken Hasar Oluşursa, Kasko Karşılar Mı?

Genellikle aracının çekilmesi esnasında oluşan hasarlar teminatlara dâhildir.

LPG’li Araca Kasko Yapılır Mı?

İlgili bir sigorta şirketi seçilerek, LPG’li bir araca da kasko yaptırmak mümkün.

Sigorta şirketleri, kasko geçmişini ve bilgilerini güncel olarak saklar. Ayrıca bu sebepten kasko sigorta şirketi değiştiği zaman hasarsızlık indirimi de saklanmış olur.

Türkiye’de Yapılan Kasko Yurt Dışında Geçerli Olur Mu?

Genellikle yapılan kasko Türkiye içinde geçerlidir. Fakat kasko poliçesi kapsamına bu konuda bir teminat ekleyip satın alındıysa geçerlidir.

Poliçe Sorgulaması Nereden Yapılır?

Kaskonuza dair poliçe sorgulamasını güvenli bir şekilde e-Devlet üstünden yapmak mümkün.

Araç Kasko Değer Listesi Nedir?

kasko değer listesi

Kasko için araştırma yapan birinin karşısına sıkça çıkan bir soru ise kasko değeri nedir? Kasko değeri, mevcuttaki aracın ortalama bir piyasa değerine işaret eder. Ayrıca olası kaza sonrası, anlaşmış olunan şirketin karşılaması gereken üst limiti tayin eden değer listesine denir.

Hangi Araçlara Kasko Yapılmaz?

Kasko yaş sınırı, şirketlere göre değişkenlik gösterebilir. Fakat Türkiye Sigortalar Birliğinin belirlediği yaş sınırı 15’dir. Ayrıca bazı şirketler 15 yaş üstü araçlara kasko yapabiliyor.

Kaskonun Kapsamadığı Teminatlar Nelerdir?

Genellikle; kontak anahtarın unutulması sonucu çalınması, aracın kapılarının ya da camların açık unutulması nedeniyle çalınması sayılabilir. Ayrıca savaş, istila, ihtilal, isyan vb. nedeniyle meydana gelen zararlarda kapsam dışıdır. Bunun dışında “aracın, uyuşturucu madde veya Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar” da kapsam dışıdır. Bu konuya ilişkin detaylı bilgiye de Türkiye Sigortalar Birliği üzerinden ulaşabilirsiniz.

kasko

Aracın Kasko Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Sigorta şirketlerinin belirli kriterleri mevcut. Bu kriterler arasında öncelikle; aracın markası, modeli, kilometresi, karıştığı kazalar, üretim yılı vardır. Ayrıca zaman zaman aracın durumuna göre hasarsızlık indirimi de yapılıyor.

Eğer bu içeriğimizi beğendiyseniz; “SEDDK Zorunlu Trafik Sigortası Kararını Açıkladı” başlığımıza da göz atın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here