Head Up ekranlar sadece savaş uçağı pilotlarının ihtiyacı olan bir şeye benziyor. Ancak yıllar içinde, head up görüntüler veya HUDs  araba ve kamyon ve otobüs gibi ticari araçlar içine de kendi yolunu buldu. Hatta en son Mazda 3 tüm modellerinde standart olarak onlarla birlikte geliyor.

 

Head Up Ekran avantajları açıktır: ellerinizi direksiyonda, gözlerini direksiyonun hemen arkasında yer alan ekranlara dikersiniz. Bu sayede görüş açınız minimum seviyede değişeceği için dikkatiniz daha az dağılır ve yola odaklanmanız kolaylaşır. Görüş alanınızda görüntülenen hız, mevcut hız sınırı ve navigasyon gibi önemli bilgilere sahip olmak sizi daha güvenli bir sürücü yapar.

Sadece aletlere veya ekrana doğru bakmak için aşağı veya sağa doğru bakmak zorunda kalmadan sizi ileriye dönük tutmak için gayet işe yarar bir teknolojidir.

Head Up Ekranlar size ileriye giden yolu gösterir

Head Up ekranların en büyük üreticilerinden biri olan Continental, HUD’ların “sürücünün dikkatini dağıtmayı azalttığını ve yol güvenliğini artırdığını” söylüyor. Çünkü aletlerinize baktığınızda, gözleriniz kısa mesafeye alışmak için zaman alır. İşlem, odağınızı yola geri kaydırdığınızda yeniden oluşur. Aslında, gözleriniz kısa mesafeye ayarlamak için yaklaşık yarım saniye sürer. Head-Up ekran ile dikkatiniz çok daha az dağılır.

Head Up Ekranlar

Continental, sürücülerin bakışlarını yaklaşık 120 km/s’ye kaydırdıklarında, yaklaşık 33 metre boyunca kör olacaklarını söylüyor. Bu konuyu ciddi düşünmek için iyi bir fırsat. Özellikle de sürüş sırasında telefonunuza bakmak isteyenlerden biri iseniz!

Head-Up ekranlar, sürücüye yolda ihtiyaç duyduğu kritik bilgileri vermede son derece yardımcı olur. Örneğin hız sınırları, navigasyon bilgilerinin yanı sıra görüş alanında da görüntülenebilir.

Head-Up ekranınızı istediğiniz gibi özelleştirmek için, bazı bilgiler sürücünün tercihine bağlı olarak kapatılabilir.

Nasıl çalışırlar?

Head Up Ekranlar

Her Head-Up ekranın merkezinde bir resim oluşturma ünitesi (PGU) yer alıyor. Bu, sürücünün eninde sonunda bakacağı görüntüyü oluşturur. Ancak, bu görüntü ön cama yansıtılmadan önce birkaç aynadan geçmelidir. İlk ayna “kat ayna”, bir düzlemsel veya asfık aynadır. Işık bu kapalı bir asferik rotable ayna üzerine yansıtılır ve sonra, son olarak, ön cama doğru bir görüntü aktarılır. Parlama tuzağı PGU’nun ışığının sürücüyü kör etmesine engel olabilir.

Head Up Ekranlar

Bu uygulama, sürücülerin genellikle binek otomobillerle karşılaştırıldığında daha uzun saatler geçirdikleri kamyonlarda da özellikle önemlidir. Bu gibi teknolojiler ile, arabanız ve siz yolda daha güvenli hale gelirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here