Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri yazımızda bazı kritik sistemleri inceleyeceğiz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgiler öğrenmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri

Uyarlanabilir Viraj Aydınlatması (Adaptive Bend Lighting)

Uyarlanabilir viraj aydınlatmasının görevi, araçlar virajlardan geçerken caddeleri ve kaldırımı aydınlatmaktır. Bir direksiyon açısı sensörü, direksiyon simidinin açısını ölçer ve sinyali, daha sonra far elemanlarını buna göre ayarlayan kademeli motorlara iletir.

Basit ve mekanik olarak daha az karmaşık bir varyantı da vardır. Belirli bir direksiyon açısı elde edildiğinde çevredeki alanı aydınlatmak için bir yardımcı lambayı açar.

Uyarlanabilir Viraj Aydınlatması (Adaptive Bend Lighting)

Viraj aydınlatması LED, matris, lazer veya LCD farlar ile daha etkin bir şekilde elde edilebilir. Bunun için mekanik bir sistem gerekmez. Uygun ışık kaynakları kolayca yönlendirilebilir. Bu sistemler oldukça akıllı ve otomatik bir şekilde gerçekleştirilir. Tamamen uyarlanabilir ışık dağılımına da bakın.

Uyarlanabilir Şasi (Adaptive chassis)

Uyarlanabilir şasi, olası yol pürüzlerini veya tehlikeli virajları neredeyse tamamen tahmin ederek uyum sağlayacaktır. Son teknoloji sistemler, diğer şeylerin yanı sıra, yol durumunu tanımlayabilen bir kameraya bağlanır. Ayrıca Uyarlanabilir Şasi için pasif sistemler de yaygın kullanılır. Bunlar, konfor, standart, spor gibi özellikler olmakla beraber aracın içindeki bir düğmeye dokunarak etkinleştirilebilir.

Şasi daha sonra amortisörlerdeki elektrikle kontrol edilen valfler aracılığıyla değiştirilir. Bu, her amortisörün içine az ya da çok yağ aktığı anlamına gelir. Sonuç, damper özelliklerinin (geçici) dönüşümüdür.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri-Uyarlanabilir Şasi (Adaptive chassis)

Uyarlanabilir bir şasinin amacı, frenleme, direksiyon ve hızlanma süreçlerini dikkate alarak sürüş özelliklerini iyileştirmektir. Bu, yolcular için güvenliği artırmayı ve araç performansını artırmayı amaçlamaktadır.

Uyarlanabilir Mesafe ve Hız Düzenleme (Adaptive distance and speed regulating (ACC))

Mesafe ve hız ayarı veya ayrıca otomatik mesafe kontrolü (ACC = Adaptive Cruise Control) olarak bilinir. Bu sistem trafiğin akışına bağlı olarak aracı otonom olarak frenler veya hızlandırır. Araç “geri çekilir” ve gerektiğinde fren yapar. Önümüzdeki araçların kesilmesi veya birleşmesi bile fark edilir. Arkadan çarpışmalarda yığılma riskini böylelikle en aza indirir. Böylece sürücü sürekli durma ve başlatma eyleminden kurtulur. Bu, belirli sınırlar dahilinde, örneğin maksimum hıza kadar ve önceden tanımlanmış bir güvenli mesafeyi gözlemleyerek gerçekleşir.

Uyarlanabilir Mesafe ve Hız Düzenleme (Adaptive distance and speed regulating (ACC))

Böyle bir süreç, aracın yanındaki ve önündeki alanı izleyen radar sensörlerini içerir. Sensörler, öndeki araca olan mesafeyi ölçer ve buna göre fren müdahalesi yapar veya hızlanmayı tetikler. Bu sistemler, bazı durumlarda, frenleri bir araca tamamen uygulayabilir. Örneğin bu durum trafik sıkışıklığında (ACC Dur & Kalk) olasıdır. Ancak bir acil durum fren prosedürü başlatılmamış olmalıdır. Bazı sistemlerde, bir alarm tonu da tehlikeli bir duruma işaret eder ve uyarı verir.

ACC ayrıca sıklıkla direksiyon kontrol sistemleri veya Şerit Yardımı gibi şerit takip asistanları ile birleştirilir.

Sıfır Km Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here