Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri III olarak derlediğimiz yazı serimizin üçüncüsünü sunuyoruz. Ancak öncelikle sürücü yardım sistemleri hakkında genel bilgiler öğrenmek için linkini bıraktığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri III

Kazaların Otomatik Raporlanması (Automatic Reporting of Accidents (eCall))

Bir kaza meydana geldiğinde, çarpışma sensörleri hava yastıklarının açılmasından da sorumludur. Ayrıca çarpışma sensörleri verileri rapor eder ve merkezi birime iletir. ACN sistemine (Otomatik Çarpışma Bildirimi) bağlı olarak, kaza yeri, şiddeti ve ilgili tüm ek veriler gibi bilgiler acil durum merkezine iletilir. Bu acil durum merkezi ayrıca sürücüyle iletişim kurmaya çalışır. Daha sonra acil durum çağrılarının yapılması gibi gerekli önlemler alınır. Bu sistemler aynı zamanda eCall olarak da tanımlanmaktadır. Nisan 2018’den itibaren yeni araçlar için zorunludur. İsimleri, OnStar (GM), BMW Assist, Safety Connect (Toyota) ve Car-Net (Volkswagen) gibi örneklerle üreticiye özeldir.

Çeşitli bağlantı işlevlerine sahip olmanın yanı sıra, bazı sistemler, kapıları ve kontak kilidi sistemlerine sahiptir. Ayrıca bir eğim ve titreşim sensörünün çalışmasını izleyen kendi alarm sistemlerine de sahiptir. Örneğin Volkswagen durumunda, araç üzerinde yapılan her türlü manipülasyon, aracın konumu ile ilgili tüm ayrıntılarla birlikte, bir merkez ofise kısa mesaj yoluyla gönderilir.

Kazaların Otomatik Raporlanması (Automatic Reporting of Accidents (eCall))

Sistemler aynı zamanda araca ve konuma özgü bilgiler dahil olmak üzere diğer verileri de aktarabilir. Gerekirse bir sürüş profili de oluşturabildiğinden, veri koruma konusu etrafında dönen kritik tartışmalar büyük ölçüde sorun olmaya devam etmektedir. Belirli bir üreticiye bağlı olmayan bağımsız atölyeler, araca özel verileri içerir. Bunlar kilometre, servis seviyeleri, aşınma ve yıpranma bilgileridir. Üreticiye veya en yakın marka bayilerine gönderilebileceğinden kendilerini dezavantajlı olarak görürler.

Ayrıca piyasada basit, iyileştirilebilir kaza raporlama sistemleri vardır. Ayrıca herhangi bir olay veya kaza hakkında bilgi vermek için bir uygulamayı kullanan araçlar vardır.

Kör Nokta Yardımı (BSD = Kör Nokta Algılama) (Blind Spot Assist)

‘Kör nokta’ terimi, yan ve dikiz aynalarına rağmen kısa bir süre için sürücü tarafından görülemeyen alanı ifade eder. Bu normalde arkadaki trafikle veya solda sollama sürecinde olan araçlarla ilgilidir.

Kör Nokta Yardımı (BSD = Kör Nokta Algılama) (Blind Spot Assist)

Kör Nokta Yardımı, diğer araçların konumunu, mesafesini ve ayrıca seyahat yönünü hesaplar. Bitişik şeritlerde seyreden araçlar hakkında uyarı verir. Sistem şerit değiştirmeyi kolaylaştırır ve kazaları önler. BSD sistemleri (Kör Nokta Algılama) varsayılan olarak aracın her iki yanında bulunan radar sensörleri, park yardımları ve Parkta Yardım sistemi için de kullanılabilen sensörler ile çalışır.

Fren Yardımı (Brake Assist)

İlk fren destek sistemi, ABS ile yaklaşık 30 yıl önce piyasaya sürüldü. Amacı, frenleme sırasında tekerleklerin bloke olmasını önlemektir. 24 Kasım 2009’dan beri, AB genelinde yeni araçlar için temel bir fren asistanı zorunlu hale geldi. Sarsıntılı bir acil durdurma sırasında, sistem ABS aracılığıyla fren basıncını artırır. Bunu yaparken aracın, bazen durma noktasına gelene kadar bile, ani bir yavaşlamasını destekler. Buna DBC: Dinamik Fren Kontrolü denir. İleriye dönük sensörler bu süreçte bir rol oynamaz.

Acil Durum Fren Yardımı (EBA), radar sensörleri veya kameralar aracılığıyla aracın önündeki alanı izler. Bir kaza veya başka bir yol kullanıcısı veya bir hayvanla çarpışmanın yakın olması halinde, sürücüye bir uyarı verilir. Fren basıncı da ABS aracılığıyla oluşturulur. Sisteme bağlı olarak araç yavaşlamayı tetikler ve fren mesafesini kısaltır. Bir çarpışma kaçınılmazsa, sistem sınırları dahilinde bir acil durdurma da başlatılabilir. Mercedes’in Çarpışma Önleme Yardımı Plus (CPAP) buna bir örnektir.

Hayat Kurtaran Sürücü Yardım Sistemleri ve Özellikleri III-Fren Yardımı (Brake Assist)

Diğer acil durum fren asistanları, Akıllı Fren Asistanı (IBA, Infinity), Çarpışma Öncesi Güvenlik Sistemi (PCS, Toyota) veya oldukça basitçe Otomatik Acil Durum Freni (AEB) gibi isimlerle anılır.

Volkswagen’den Şehir acil fren fonksiyonu, Volvo’dan Şehir Güvenliği veya Aktif Şehir Freni (PSA Grubu)olarak bilinir. Bunlar gibi şehir trafiğine yönelik sistemler, şehir içi tampondan tampona sürüşte arkadan çarpışmaları önler. Ayrıca en iyi durumda, olası tüm çarpışmaları tamamen engellerler. Sistemlerin ön sensörleri yayaları, bisikletlileri ve hayvanları da tanır. Sistem tanımına bağlı olarak, bu fren asistanlarının her biri belirli bir hıza kadar, örneğin 32 kmh’a kadar çalışır. Görsel, dokunsal veya sesli bir uyarı (İleri Çarpışma Uyarısı), aktif fren müdahalesinden önce gelir.

Sıfır Km Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here