Far Camı Nasıl Değiştirilir?

1
9489

Farlar, otomobillerin temel yapısında bulunması zorunlu olan görüş elemanlarıdır. Gece sürüş esnasında yolu aydınlatmak ve karşı yoldan gelen sürücüyü uyarmak için kullanılan güvenlik ekipmanlarıdır. Farlar, geçmişten günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Öyle ki ilk kullanılan aydınlatma elemanları; ışığı doğrudan yansıtan parabolik aynalardan oluşuyordu. O kadar kötü bir teknolojiydi ki karşı karşıya gelen araçtan birinin illaki durması gerekiyordu. Ancak son teknoloji farlar, karşıdan gelen kişiyi rahatsız etmeyecek ve sürüş güvenliğini maksimum olarak tutacak şekilde ayarlanmıştır. İlk üretilen farların önünde bulunan şeffaf malzeme camdı. Ancak 2000’li yıllardan sonra üretilen yeni nesil araçların malzemesi cam yerine plastik olarak değiştirildi. Eski model araçlarda kaza anında kırılan farın sadece camı değiştirilebilirken; yeni araçlarda komple farın değişimi gerekli oluyor. Peki eski araçların far camı nasıl değiştirilir? Bu yazımızda size far camı değişiminden bahsedeceğim.

Far Camı Nasıl Değiştirilir?

2000 yılından önceki araçların birçoğunda far cam olarak bulunur. Ufak kazalar sonucunda aracınızın farı kırılabilir. Böyle bir durumda komple far yerine sadece far camını değiştirmek maliyet açısından çok daha uygundur. Bu iş için öncelikle aracınıza uygun far camı almanız gerekir. Ülkemizde far camını bulabileceğiniz bazı araçlar; Mercedes w201, Mercedes W124, Tofaş grubu, Renault 9, 11, 19 , skoda favorit, lada samara… gibi araçlardır. Bu araçlarda far camını değiştirmek için öncellikle farı sökmeniz gerekir. Farın genelde 3 adet civatası olur. Civatalar söküldükten sonra far dışarı alınır. Farın kırlmış olan camı çıkartılır ve camın yapışmasını sağlayan yapıştırıcı, yüzeyden temizlenir. Şeffaf silikon satın alınır. Şeffaf silikon, far camının kenar bölümlerine boşluk bırakmadan uygulanır. Eğer boşluk bırakırsanız; yağmur esnasında su alacaktır. Far camı yerine takılıp; kağıt bantla sabitlenir. Yapıştırıcı iyice kuruduktan sonra far yerine takılır. Far camını değiştirmek görüşü ve aydınlatmayı yenileyerek daha güvenli bir sürüşü beraberinde getirir.

Far Camı Değişim Maliyetleri

Far camı genelde pahalı bir parça değildir. Araçların markasından markasına değişmekle birlikte ortalama 80-150 ₺ arasında değişir. Far camı değişimini anlattığım yöntemlerle kendiniz gerçekleştirebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here