En Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg, sürüş tarzı ve eğlenceli yarış sonrası röportajları sayesinde “Bay Hollywood” lakabını kazandı. Dünya Ralli Şampiyonası (WRC), motor sporlarının ralli segmentindeki en önemli yarışmasıdır. Ayrıca FIA ​​(Uluslararası Otomobil Federasyonu) tarafından verimli bir şekilde organize edilmektedir. Yarışma, özel olarak tasarlanmış yarış arabalarına sahip çok sayıda rakip takıma ve farklı geçmişlere sahip inanılmaz yetenekli sürücülerden oluşan zengin bir havuza sahiptir. 18 Kasım 1974’te Askim’de doğan Solberg, Norveçli bir profesyonel ralli sürücüsüdür.

Motor sporlarını seven ebeveynleri tarafından genç yaşta teşvik edilen Solberg, diğer etkinliklerin yanı sıra Dünya Ralli Şampiyonası’nın zirvesine doğru yarışırken kendisine bir isim yapmayı başarmıştır. Dünya Ralli Şampiyonası’nda yaklaşık 190 rallide yer aldı. FIA World RX’de 60’ın üzerinde start ve FIA ​​Euro RX’de yaklaşık dokuz start aldı. WRC ekipleri arasında Ford, Volkswagen ve Subaru yer almaktadır. Bununla birlikte, Petter Solberg’de yaygın olarak bilinenden daha fazlası var. Bu nedenle, harika ralli sürücüsü hakkında birçok ilginç bilgiye de içeriğimizde değineceğiz.

Bir Ralli Sürücüsüyle EvliEn Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg

Petter Solberg’in ebeveynleri Tove (anne) ve Terje (baba) Solberg, İskandinavya’da giriş seviyesi rallikros tarzı bir yarış şekli olan bilcross’ta yarışmışlardır. Ebeveynlerin motor sporlarına olan yoğun ilgisi Petter Solberg’in kariyerini büyük ölçüde etkiledi. Ayrıca, Petter Solberg, 1980 Avrupa Rallycross Şampiyonu Per-Inge “Pi” Walfridsson’ın kızı olan İsveçli Pernilla Walfridsson ile evlidir. İlginç bir şekilde, Pernilla Walfridsson da bir noktada dünyaca ünlü bir kadın ralli pilotuydu. Sonuç olarak bu ailenin hepsi başarılı ralli pilotu olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle, Pernilla ve Petter’in Oliver adında bir oğlu var. İlginç bir şekilde, bir Crosskart sürücüsü olarak başarılı oldu. Şu anda ralli sporu ile uğraşıyor. Oliver Solberg 23 Eylül 2001’de doğdu ve ilk WRC etkinliğine seyirci olarak katılmıştır. Oliver Solberg, sekiz yaşında birkaç Norveç ve İskandinav Crosskart Şampiyonası kazandı. FIA Dünya Rallikros Şampiyonası birincisi ve WRC’deki ilk maçına 2019’da çıktı. Genç Oliver ayrıca Ken Block’un Gymkhana oyunlarından birine de katıldı.

Norveç Tamiya Kupası’nı kazandıEn Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg

Herhangi bir kariyer yolunda mükemmel olmak çok fazla sıkı çalışma ve özveri gerektirir. Bu yüzden çok genç yaşta başlamak her zaman daha iyidir. Özellikle Solberg, ebeveynlerinin etkisi nedeniyle çok genç yaşta motor yarışlarına büyük ilgi duymuştur. Bu nedenle, 1987’de sporun inceliklerini öğrenmeye devam ederken o zamanlar 13 yaşında bir çocuk olan Solberg, ülke çapında bir R/C otomobil yarışması olan Norveç Tamiya Kupası’nı kazandı.

1992’de Sürüşe Başladı

Herkesin yarıştığı bir ailede büyüyen genç bir çocuk için Solberg, genç yaşta bile araba kullanmanın inceliklerini kesinlikle biliyordu. Fakat yasal sonuçlar nedeniyle sürüş yapamadı. Sürüş için yasal yaşın altında olan Solberg, sahip oldukları çiftliğin etrafında araçları yeniden inşa etmeye yardım etmek gibi diğer alanlarla ilgilendi. Böylece araçların mekanik konularına da oldukça hakim oldu. Ayrıca 18 yaşına bastıktan üç gün sonra yani ehliyetini aldıktan bir gün sonra Solberg ilk bilcross yarışmasına girdi.

İlk RalliEn Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg

Ebeveynleri tarafından teşvik edilen Solberg, genç yaşta yarışmaya başladı ve sürekli olarak saflarda yükseldi. Oyuna hızla adapte oldu ve 1995 yılı kariyerinde oldukça önemli hale geldi. O zamanlar genç Norveçli ülkesinin ralli kros şampiyonu oldu. Ayrıca Solberg,  ilk ralli yarışını 1995 yılında Volvo Orijinal Sınıfında bir Volvo 240 kullanarak Norveç Rallisi Bjorkelangen’de yarıştı.

WRC’yi Kazanan İlk NorveçliEn Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg

2002’de Solberg, bir dizi tutarlı üst düzey sürüş performans gösterdi. Bir yıl sonra, yine Galler’de olan final etkinliğinde Solberg, Sebastien Loeb ve Richard Burns’deki diğer iki şampiyonluk yarışmacısı ile sıkı bir rekabete girdi. Solberg, ilk ve tek Dünya Ralli Şampiyonasını kazanarak başarılı oldu. Böylece bu başarıya ulaşan ilk Norveçli oldu.Resmi olarak World RX olarak kısaltılan FIA World Rallycross Championship, 2014 yılında FIA tarafından Rallycross Promoter GmbH ile birlikte düzenlenen bir Rallycross serisi olarak başlatıldı. Şu anda dizide 4 eleme turu, 2 yarı final ve final ile kapalı devrelerde yürütülen 12 iki günlük etkinlik bulunmaktadır.

2014’teki açılış versiyonu, sadece etkinliğin ilk kazananı değildir. Aynı zamanda farklı etkinliklerde FIA ​​World şampiyonluğu olan ilk sürücü olmak için zafere koştuğu için Solberg için oldukça önemliydi. 2019 yılında, sporda yaklaşık 20 yıl geçirdikten sonra Solberg emekli olduğunu açıkladı. Emeklilik duyurusu sırasında Solberg, “Sürüşüm insanları gülümsetiyor, bununla devam etmek istiyorum. Ama şampiyonluk için işim bitti.” dedi. Sonuç olarak “En Başarılı Ralli Pilotları: Petter Solberg” başarıları ile tarihe geçmiştir.

İkinci El Güncel Araba İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here