Biyoyakıt gündemimizde yerini korumaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşması beklenen biyoyakıtlar, çevre için iyi bir seçenek olarak görülüyor. Konu, otomotiv dünyasında da yerini alıyor. Şirketler de yeni çıkaracakları araçlarda biyoyakıtları nasıl kullanabilecekleri, karbon emisyonlarını nasıl düşürebilecekleri hakkında çalışmalarını sürdürüyor.

Biyoyakıt Nedir?

Biyoyakıt, bitkilerden veya doğal / hayvansal biyoyakıt nedir?atıklardan yapılır. Biyoyakıtlar kısa süre önce yaşamış organizmalar ya da onların metabolik çıktılarından elde edilir. Petrol, kömür gibi doğal yakıtlar ya da nükleer yakıtlardan farklı olarak, yenilenebilir enerji kaynağıdırlar. Bitkiler özel olarak biyoyakıt üretmek üzere yetiştirilebilir. Fakat bu çok fazla enerji harcattığı ve yer kapladığı için üreticileri artık pek çok kullanımı olmayan atık ürünlere yöneliyor. Bitki bazlı biyokütle öncelikle ısıtma için kullanılırken, atık bazlı biyokütle genellikle sıvıdır ve araçlarda kullanılabilir.

Bazen iki ana biyoyakıt türü olan biyoetanol veya biyodizeli duymak mümkündür. İçeceklerde bulunan alkol olan etanol, benzinle karıştırılabilir. Ancak tek başına kullanılması tavsiye edilmez, oysa biyodizel herhangi bir değişiklik yapılmadan dizel motorları çalıştırabilir. Biyodizel ayrıca geleneksel dizel ile karıştırılabilir.

Nasıl Yapılıyor?

Etanol, alkollü içeceklere benzer şekilde yapılır. Bitkilerden veya doğal atıklardan nişastaları ve şekerleri dönüştürmek için kimyasal reaksiyonlar, fermantasyon ve ısı gerekir. Çıkan ürün, daha sonra araçlarda kullanıma uygun hale getirilir. Biyodizel, alkolü bitkisel yağ veya hayvansal yağ ile birleştirmeniz gerektiğinden biraz farklı şekilde üretilir. Üretimlerde kolza tohumundan hindistancevizine kadar çok çeşitli yağlar kullanılabilir.

Avantajları Nelerdir?

Benzin veya dizeli biyoyakıtlarla karıştırmanın dikkate değer avantajları olabilir. Biyoyakıtlar kendi başlarına verimli veya güçlü olmasalar da, geleneksel yakıtlarla karıştırıldıklarında performansı ve yakıt ekonomisini artırabilirler. Bazı biyoyakıtlar, havadaki karbondioksit miktarını azaltacak olan bitkilerden elde edilir. Diğer bir avantajı, çoğu durumda daha düşük maliyet oluşturmasıdır. Etanol benzinden daha ucuz olma eğilimindedir, bu nedenle ikisini başarıyla karıştırmak daha ucuz olabilir.

biyoyakıt kullanımı

Biyoyakıt da yenilenebilir bir enerjidir, çünkü bitki yetiştirmek ve doğal atık gereksinimine dayanır. Petrol kaynakları – ve dolayısıyla benzin ve dizel – sonunda tükenecektir. Biyoyakıt, üretimi daha kolay ve bol olduğu için ucuz kalmaya yatkındır

Biyoyakıtlar yerel olarak da üretilebilir, bu da işlerde artışa ve nakliye emisyonlarında azalmaya yol açar.

Dezavantajları Nelerdir?

Hiçbir yakıt mükemmel değildir ve bazı biyoyakıt dezavantajları da bulunur. Özellikle bitkiler özel olarak yetiştiriliyorsa çeşitli sıkıntılar ile karşılaşılabilir. Biyoyakıt üretimi büyük miktarda toprak, su ve gübreye ihtiyacı anlamına gelir. Biyoyakıt üretimi için kullanılan arazi, mahsul ve gıda üretimi için de kullanılabilirken, ihtiyaç duyulan yağlar yağmur ormanlarından ve diğer tehlike altındaki habitatlardan gelebilir.

biyodizel

Arabalar veya ticari araçlar için biyoyakıt kullanmadan önce, biyoyakıtın kaliteli olduğundan emin olmak önemlidir. Yetersiz yakıt, motor tıkanıklıkları ve korozyon gibi birçok soruna yol açabilir. Daha soğuk havalarda biyoyakıtlar bazen mumsu hale gelebilir.

 

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here