BMW 3.20d Test Sürüşü İzlenimi

0
4874
bmw 3.20d

Motorin kullanan M3 replikası?

VW Golf’ün getirdiği rüzgarı paylaşan 3 Serisi ’75 yılında yollara çıkmıştı. Kompakt sınıfta başlayan serüven zamanın ihtiyaçları ve her jenerasyonda artan boyutlarla orta sınıfa taşındı. BMW 3.20d en heyecan yaratan modellerden biri diyebiliriz.

Bu süre zarfında Alman üreticinin en çok satılan modeli ünvanını da kazanan 3 Serisi’nin E60 kodlu beşinci jenerasyonuysa yılın başında tanıtıldı.

Geniş bir opsiyon listesine sahip olan 3 Serisi, Türkiye’ye 2 litre 150 HP, 2.5 litre 218 HP, 3 litre 258 HP benzinli ve 2 litre 163 HP dizel motor seçenekleriyle ithal ediliyor.

Konfor, İşlevsellik ve donanım

Yeni 3 Serisi’nin iç mekanı selefine göre daha sade tasarlanmış. Sürücüye dönük kokpit anlayışındansa vazgeçilmiş. Kromajlı aksesuarlar iç mekana sportif bir hava katmış.
Otomobilin direksiyon sistemi ele çok iyi oturuyor. Müzik sisteminin direksiyondan kontrol edilmesi güvenliği artırılıyor. Ayrıca iç mekanda ergonomik açıdan kusurlu bir buton bulmak güç.

Yeni 3 Serisi selefine göre genişlemesine karşın bazı bölümlerde darlık göze çarpıyor. Minik bir örnek: Sol ayak dinlenme konumundayken kapı kolçağının baskısı altında kalıyor.

BMW 3.20d Sürüş İzlenimi

Chris Bangle, 5 ve 7 serileriyle yoğun eleştiri almıştı. 3 Serisi ise baş tasarımcının yüzünü güldüreceğe benziyor. Yeni otomobil, genel tasarımıyla ağabeylerini anımsatsa da farklı kimliğiyle iddiasını kanıtlıyor. Ön bölümde klasik böbrek tasarımlı radyatör ızgarası ve tamponlara kadar uzanan farlar dikkat çekici. Arka bölümse bir Alman otomobilinden çok Japon menşelileri andırıyor. Otomobilin iç mekan kalitesi sürücüsünü tatmin ediyor. Gösterge tablosu ve kokpit çok şık tasarlanmış. Ancak genişlik konusunda 3 Serisi’nin iddialı olduğunu söylemek güç. Özellikle ön bölümde yan genişliğin yeterli olmadığı hissediliyor. Arkadaysa diz mesafesi tatmin etmiyor. BMW’nin geliştirdiği müzik sistemini başarılı bulduk. Ses kalitesi daha üst sınıftaki modelleri aratmıyor.

3 Serisi’nin ön ve arka bölümünde görüş problemi bulunmuyor. Donanım listesindeki ön ve arka park sensörleri önemli yardımcı. 460 litrelik bagaj hacmi yeterli. Bagaj içerisindeki çekmece savrulabilecek küçük eşyaları taşımakla görevlendirilmiş.

Testini gerçekleştirdiğimiz BMW 3.20d’nin kalbinde bir önceki jenerasyonda da görev yapan 2.0 litrelik dizel motor görev yapıyordu. Geliştirilen ve ikinci jenerasyon common-rail sistemiyle donatılan motor 4000d/d’de 163 HP güç, 2000 d/d’de 340 Nm tork üretiyor. Bu değerler selefine göre 13 HP güç ve 10 Nm tork artışı anlamına geliyor. Klasik dizel sesine sahip olan motorun çok akustik olduğunu söyleyemeyeceğiz. Ancak motorun sunduğu performans etkileyici. Yaptığımız testte 0’dan 100 km/s hıza 8.8 saniyede ulaştık. Son hızınıysa 220 km/s olarak ölçtük. 6 kademeli otomatik şanzımanın motorla uyumu çok iyi. Vites düşürmelerde hızlı olan şanzıman tiptronik kullanım özelliğine de sahip. BMW 3.20d testimiz süresince 100 km’de 8.5 litre motorin tüketti. 60 litrelik deposuyla 705 km’lik menzile sahip.

Aracın çekiş sistemleri nasıl?

DSC (Dinamik Stabilite Kontrol) ve DTC (Dinamik Çekiş Kontrol) sistemleri sayesinde otomobilin yol tutuşu kusursuza yakın. Bu sistemlerin herhangi bir kayma durumunda gecikmeli olarak devreye girmesi sportif kullanım zevkinin de güvenlik sınırları içerisinde yaşanmasını sağlıyor.  Kokpitteki DSC butonuna bir kez basarak DSC, 3 saniye basılı tutarak her iki sistemi de devreden çıkarmak mümkün. Sistemler devre dışındayken yüksek tork sebebiyle arka kısımda bir huzursuzluk hissediliyor. Özellikle ıslak zeminlerde destek sistemlerinin kapatmamak gerekiyor. Yol tutuşu artıran sert süspansiyon ise konforu bir nebze olsun düşürüyor. Ayrıca düşük yanaklı lastikler de konfordaki düşüşe katkıda bulunuyor. Otomobilin ABS destekli frenleri başarılı bir performans gösterdi. Yaptığımız testte 100 km/s hızdan durma konumuna 38 metrede geldik.

 

Genel Değerlendirme

İşçilik 8 Kalitesi fark ediliyor
Görüş 8 Sorunsuz, park sensörleri yardımcı
Performans 10 Sürücüsünü koltuğa yapıştırıyor
Tüketim 8 Makul, menzili uzun
Konfor 6 Sert süspansiyon konforu düşürüyor
Frenler 8 Duruş mesafesi kısa
Yalıtım 6 Yüksek hızlarda rüzgar sesi sızıyor
Donanım 7 Elektrikli koltuklar eksik
Fiyat 7 Rakipleriyle benzer seviyede
73.082 Avro
Sonuç Yeni 3 Serisi kesinlikle çekici bir otomobil. İç ve dış mekanda tasarımsal bir kusur bulunmuyor. Dizel motor performansı ve tüketim değerleriyle başarılı. Sert süspansiyonlardan kaynaklanan konfor düşüşüne katlanmak gerekiyor.
İkinci el BMW’nin ikinci el pazarında en çok rağbet gören otomobili. Bir önceki jenerasyonunun dizel versiyonu hak ettiği değeri görememişti. Fakat yeni jenerasyon bu sıkıntıyı aşacağa benziyor.

BMW 3.20d Teknik Özellikler

STANDART DONANIM
Sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, otomatik şanzıman, DSC, CBC,ABS, EBD, otomatik klima, aktif gergili emniyet kemerleri, far sensörü, yağmur sensörü, GSM telefon hazırlığı, elektrikli cam ve aynalar, elektrikli ön koltuklar, yükseklik ayarlı ön koltuklar, deri kaplı, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, deri döşeme, asimetrik katlanabilen arka koltuk sırtlıkları, MP3 uyumlu Hi-Fi radyo-CD çalar, sis farları, bi-xenon farlar, otomatik far yükseklik ayarı, far yıkama sistemi, uzaktan kumandalı merkezi kilit, uzaktan kumandalı alarm, immobilizer, otomatik kararan iç ve dış aynalar, çok fonksiyonlu direksiyon simidi, yol bilgisayarı, iç aydınlatma paketi, park destek sistemi, elektrikli arka cam perdesi, alaşım jantlar, elektrikli açılır tavan

FABRİKA VERİLERİ

TEST VERİLERİ

Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş motor Hızlanma
Motor Hacmi: 1995 cc 0-50 km/s : 3.1 sn
0-100 km/s : 8.8 sn
Motor Gücü: 4000 d/d’de 163 HP 0-130 km/s : 14.3 sn
Hız
Max. Tork: 2000 d/d’de 340 Nm Max. hız : 220 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada disk
Bagaj: 460 lt İç gürültü
Boyutlar: 4520/1817/1421 mm Rölanti 40 dB(A)
Ağırlık: 1505 kg 100 km/s :  62 dB(A)
Lastikler: 225/45 R17 100 – 0 km/s  38 m
Test tüketimi:  8.5 lt/100 km
Depo kapasitesi: 60 lt
Menzil: 708 km

 

TuluDARICAN 15/05/2005

İkinci El BMW İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here