Arızalı Yakıt Enjektörünün 4 Belirtisi

0
7017
Arızalı yakıt

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller geçmişten günümüze üzerine bir şeyler katılarak gelmiştir. Benzinli araçlar ilk olarak karbüratör adı verilen bir teknoloji ile tek boğazdan yakıt püskürtülürken; günümüz araçlarında her silindir başına bir yakıt enjektörü vardır. Yakıt enjektörleri motor beyninden aldığı sinyalle açılır ve yanma odasına yakıt püskürtür. Bu şekilde otto motorların verimliliği arttırılmıştır. Ancak kimi zaman benzin enjektörleri arıza yapabilir. Peki arızalı yakıt enjektörü nasıl anlaşılır? Yazımızın devamında arızalı yakıt enjektörünün belirtilerine ulaşabilirsiniz.

Yakıt Enjektörü nedir?

Yakıt enjektörü, yüksek basınç altında yakıt püskürten elektronik olarak kontrol edilen bir parçadır. Sıvı yakıtı bu ince buhara dönüştürme sürecine atomizasyon denir.

Yakıt enjektörleri, motora ve enjeksiyon tipine bağlı olarak, yakıtı 30 psi (2 bar) ila binlerce psi (yüzlerce bar) arasında bir basınçta püskürtür.

Yakıt enjektörleri, gaz kelebeği gövdesine (gaz kelebeği gövdesi enjeksiyonu), emme manifolduna (port enjeksiyonu) veya yanma odasının kendisinin içine (doğrudan enjeksiyon) yerleştirilebilir.

Bazı yeni araçların hem giriş portunda hem de yanma odasının içinde yakıt enjektörleri vardır. Buna çift enjeksiyon denir. Toyota, çift enjeksiyonlu motor kullanan bir üreticidir.

Arızalı Yakıt Enjektörünün 4 Belirtisi

Enjektör arızası farklı semptomlar gösterebilir. Enjektörünüz tıkalıysa, yakıtı püskürtmekte zorlanabilir. Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir.

Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir. Bir elektrik sorunu, enjektörün tamamen ateşlemesini engelleyebilir.

1) Motor Teklemesi 

Arızalı yakıt

Bir motorun teklemesine birçok arızalı bileşen neden olabilir, ancak bu bileşenlerden biri de arızalı bir yakıt enjektörüdür.

Tekleme, bir enjektör tıkandığında, sızdırdığında veya ateşlemediğinde meydana gelebilir. Bir enjektör arızalandıysa, bir silindir güç vermiyormuş gibi his verir. Bu durum fakir veya zengin karışım sebebiyle gerçekleşir.

Bir enjektörün çalışmadığından şüpheleniyorsanız, tüm enjektörlerin normal çalışıp çalışmadığını belirlemenize yardımcı olabilecek bir teknik vardır. Enjektörlerinize ulaşabileceğinizi varsayarak, düz uçlu bir tornavida alın. Sapı kulağınıza ve tornavidanın ucunu bir enjektörün üstüne koyun. Motor çalışırken, tornavidaya aktarılan ritmik bir klik sesi duymalısınız. Bu tıklama, enjektörün muhtemelen ateşlediği anlamına gelir. Bu klik sesinin sadece bir silindirinin eksik olduğunu fark ederseniz, kötü bir enjektörünüz olma ihtimali yüksektir. Çalışmayan enjektörün kablolarını kontrol edebilirsiniz.

Fabrika servis kılavuzunda, her pim için beklenen voltajlarla ilgili spesifikasyonlar vardır, böylece sorunun kablolamada mı yoksa enjektörde mi olduğunu anlayabilirsiniz.

2) Motor Arıza Işığının Yanması

Arızalı yakıt

Motorun teklemesi ile birlikte aracınızın arıza lambası da yanacaktır. Arıza lambası yanmasının da birçok sebebi olabilir.

Sorun gidermeye veya yardım istemeye çok derinlemesine girmeden önce, ECU’nun sorunun ne olduğunu düşündüğünü görmek için kodu tarayın. Bu, sorunu önemli ölçüde daraltacaktır. Aracınızı herhangi bir serviste cihaza bağlatarak sorunu bulabilirsiniz.

3) Aracınız Geç mi Çalışıyor ?

Arızalı yakıt

Aracınız ilk marşta geç çalışmasına birçok arıza sebep olabilir. Yakıt enjektörünün taşırması da aracın boğulmasına ve geç çalışmasına neden olabilir.

4) Kötü Yakıt Ekonomisi

Sızdıran bir yakıt enjektörü, yanma çevriminde yanlış strokta bile motora yakıt damlatıyor olabilir. Bu, herhangi bir şekilde güç üretmeye katkıda bulunmadığı için boşa harcanmış bir yakıttır.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here