Kaçak yakıt enjektörü sızıntısı aracınızda ihmal etmemeniz gereken aksi takdirde büyük yangınlara yol açacak büyük bir sorundur. Bu sorunla karşılaştığınız esnada belirgin belirtiler sonrası dikkatli bir şekilde kendinizi korumaya almalısınız.

Yakıt enjeksiyon sistemi, silindir duvarlarınıza doğru miktarda yakıt püskürtmeden sorumlu hayati bir bileşendir ve yanma işleminin tamamlanmasına yardımcı olur. Yakıt enjektörleriniz bozulduğunda veya sızdırmaya başladığınızda, motorun performansını etkiler ve birkaç kaçak yakıt enjektörü sızıntısı ile yakıt enjektörü belirtileri gelişir.

Azaltılmış gaz kilometre gibi belirtiler, beyaz duman yanlış sıcaklık ölçümü, kötü emisyon, düzensiz motor rölantisi, ve en kötü senaryoda motor vurma durumu gibi belirtiler vardır. Harici bir kaçak yakıt enjektörü sızıntısı zamanında fark edilmezse Yangın çıkmasına neden olabilir. Kim arabasının yanmasını ister ki?

Motorunuzun en iyi şekilde çalıştığından emin olmak ve harici kaçak yakıt enjektörü sızıntıları ve vakum sızıntılarını yangın çıkarmasını önlemek için yakıt enjektör sızıntısı olup olmadığını kontrol etmek için okumaya devam edin.

Kaçak Yakıt Enjektörü Sızıntısı Nasıl Kontrol Edilir?

Harici bir yakıt enjektörünüz arıza verdiğinde gaz kokusu aracınızın içine gelir ve bu arıza olduğunu gösteren en yaygın şeydir. Burada kaçak yakıt enjektörü sızıntısı testi önemli rol oynar.

Sızdıran bir yakıt enjektörünün sonucu ne olacak? Örneğin, üç ve dört numaralı yakıt enjektörleriniz sızdırırken bir ve iki de sorun yok. Sonuç üç ve dört numaralı enjektörlerden silindir içine aşırı yakıt püskürtmek olacaktır. Bilgisayar, yakıt enjektörlerinin püskürtebileceği yakıt miktarını azaltmak için ECU’ya bir mesaj gönderecektir.

ECU tam olarak aşırı yakıt püskürtme enjektöründeki arızayı bilemeyecektir, bu yüzden ECU tüm enjektörlerden çıkan püskürtme yakıt miktarını azaltacaktır. ECU, sızdıran enjektörlerin püskürtebildiği doğru yakıt miktarını azalttığından, arıza olmayan enjektörlerden de az yakıt püskürtme işlemi yapılacaktır.

Bu durumda, bilgisayarınız sistemde bir yanlış yangın kodu algılar ve gösterge panelinizde motor ışığı yanmaya başlar. P0301 silindir 1, p0302 silindir 2, p0303 silindir 3, p0304 silindir 4 kodları hatanın başlıca isimleri olabilir. Bilgisayar sızdırmayan enjektörlerin püskürtme oranını ayarladıktan sonra, yanlış ateşe çevrilecektir. Bu noktadan itibaren çeşitlemeler olabilir. Ancak, enjektörlerinizin nasıl çalıştığını ve motorunuzu nasıl etkileyeceğini bilmek önemlidir.

Sonraki İşlemler İçin Kılavuzu Takip Edin

Adım 1: Motorunuzu boşta çalışırken çalıştırın, kaçak yakıt enjektörü sızıntı olup olmadığını tek tek kontrol edin. Herhangi bir dış kaçak yakıt enjektörü sızıntısı varsa, yakıt enjektöründe O halka muhtemelen nedendir. Bu durumda, yeni bir O halka almak ve hasarlı olanları değiştirmek iyi bir hamle olacaktır.

Adım 2: Araç motorunuzu kapatın ve Akü negatif ucu çıkarın. Hava filtresi kutunuzu tutan bağlantı elemanlarını sökerek (sizi engelliyorsa) yoldan çıkarın.

Adım 3: Araba modelinize bağlı olarak, gaz kablonuzu çıkarın veya gaz prizinizin fişini çekin. Yol boyunca tüm kabloları nazikçe çıkardığınızdan emin olun.

Adım 4: Enjektörlerinizdeki soketi çıkarın. Yakıt rayını çıkarın ve enjektör sökücü ile raydan hafifçe çekin. Bu testi düzgün yapmak için ve yakıt pompasına yeterli yakıt basıncı sunmak için yakıt hattı üzerinde bir tahribat bırakmayın.

Adım 5: yakıt Basıncını ölçmek için bir şey olsun, mililitre olan bir şırınga gibi bir şey.

Adım 6: Multimetrenizi alın ve voltajı enjektör soketlerinizde test edin. Çoğu arabada enjektörlerin iki iğnesi vardır. 3.70 ve 3.89 rakamları iyidir. Bunun üzerinde herhangi bir varyasyon görmek sorun demektir.

Adım 7: Yakıt sigortanızı çıkarın ve yakından bakın; ana yakıt hatları olan PIN 87 ve 30’u göreceksiniz (bu sayılar otomobillerden arabalara farklılık gösterebilir). Yakıtın sabit çalışmasını sağlamak için sigortaya başvurun.

Adım 8: Enjektöre akım gönderin ve enjektörlerinizin püskürtme oranını tek tek inceleyin. Mililitre numaralandırma ile şırınga gibi bir şey kullanmak isteyebilirsiniz. Bunun nedeni bu işlem sırasında hazne içine giren yakıt düzeyini belirlemektir. Eğer yakıt 30-50mililitre almak için izin vermeye karar verebilirsiniz, daha yüksek, daha doğru olması muhtemeldir.

Adım 9: Bu test modelinde, tüm enjektörlerin mililitrekabı doldurmak için ayırdığı süreyi kaydetmek idealdir. Bu testi gerçekleştirmek için mililitrelik bir kap alamıyorsanız, başka bir kapsayıcı kullanabilirsiniz. Ancak, püskürtme oranının kapanmasını izlemeniz gerekir. Püskürtme sorunsuz çalışıyor olmalıdır. Büyük damlaların çıktığını görmemelisiniz. Aşırı yakıt püskürtme herhangi bir enjektörde fark edilirse, bu enjektörde sızıntı olduğunu bir göstergesidir.

Kaçak Yakıt Enjektörü Sızıntısını Nasıl Tespit Ederim?

Yakıt sızdıran enjektör olup olmadığını görmek için enjektör alanlarına net bir şekilde bakmanız gerekir. Enjektör alanı, enjektörlerinizin dışarıdan sızdığının açık bir göstergesidir.

Öncelikle, enjektörlerinizi harici sızıntılar için inceledikten sonra, kıvılcımı önlemek için akünüzün bağlantısını kesin. Doğru araçlarınızı kullanışlı ayarlarken, hava kutunuzu tutan vidaları çıkararak yoldan çekin.

Gaz gövdenizi tutan cıvataları gevşetin, araba modelinize bağlı olarak soketin veya gaz kablosunun fişini çekin, suyu çıkarın ve ona bağlanan hava hortumu. Yol boyunca tüm prizleri ve kabloları dikkatlice çıkarın. Çevredeki bölgelere bakın ve yolunuzu engelleyen her şeyi kaldırdığınızdan emin olun. Montaj pimlerinin kırılmasını önlemek için enjektör soketlerinin fişini yavaşça çıkarın.

Kaputun altına ışık tutun ve enjektörlerinizde herhangi bir dış sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Enjektör alanları etrafında herhangi bir yakıt varsa büyük olasılıkla yakıt o enjektörden sızıyordur.

Yakıt rayını tutan cıvataları gevşetin, yavaşça çekin ve o halkalarını tek tek inceleyin. O halka üzerinde herhangi bir etkisi varsa, yeni bir o halkaları almak ve hasarlı olanları değiştirmek zorundasınız. Tercihen değiştirmişken hepsini aynı anda değiştirebilirsiniz. Kırık o halkaları enjektörlerden hava sızıntılarına neden olabilir, bu da motor işlevlerinizi etkiler.

Sızdıran Bir Enjektörle Araba Kullanabilir Miyim?

Aracınızda dahili kaçak yakıt enjektörü sızıntıları varsa, birkaç kilometre süreyle sürebilirsiniz. Bu arabanızın hareket etmeyeceği anlamına gelmez, sizi gezdirecektir. Ama derinden motor verimliliğini etkileyecektir. Harici kaçak yakıt enjektörü sızıntıları yaşarsanız, dikkatli bir şekilde güvenli bir yer bulun ve aracınızı park edin. Aracınızı harici yakıt enjektörü sızıntıları ile sürmeye devam ederseniz, ilerleyen zamanlarda yangın çıkma ihtimalini artırırsınız.

Sızıntı Olan Yakıt Enjektörü Tamir Edebilir Miyiz?

Evet, sızıntılı yakıt enjektörlerini kolayca tamir edebilirsiniz. Enjektörünüzün herhangi bir iç kaçak yakıt enjektörü sızıntısı varsa, en iyi seçenek yeni bir enjektör alıp değiştirmektir. Eğer dış sızıntıları olursa, ya da hava sızdıran bir yakıt enjektör varsa, büyük olasılıkla buna zayıf veya kırık o halkaları neden olur. Kapsamlı bir tanı  konulması için yine de aracınızı yetkili bir servise götürmenizde yarar var.

Yakıt Enjektörü O Yüzüğümü Ne Zaman Değiştirmeliyim?

Yakıt enjektörü O halkalarınızın ne kadar küçük olduğunu umursamadan, arabanızın motor performansında hayati bir rol oynadığını bilmelisiniz. Yakıt enjektörü O halkaları kötü performans verdiğinde, sadece motor performansını etkilemez, aynı zamanda fark edilmezse ve zamanında müdahale edilmezse sabit bir yangın salgınına neden olabilir bunun öncesine arabanızın etrafında ve içinde yakıt kokusuna neden olacaktır.

Bu belirgin belirtilerden herhangi birini gördüğünüzde, yakıt enjektörü O halkalarınızın değiştirilmesi gerektiğinin bir göstergesidir:

  • Aracınızın içindeki yakıt kokusu
  • yakıt enjektörü etrafında nem
  • Yakıt enjektörü O halkaları üzerindeki etkisi.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here