Otomobillerin İlk Çalışmada Stop Etmesinin 5 Nedeni

0
21655

Otomobiller, birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Ancak otomobiller, kimi zaman bazı arızalar çıkarabilir. Bu arızalardan biri de aracın ilk çalışmada stop etmesidir. Birçok farklı sebepten araçlar stop edebilir. Kimi zaman biraz gaz verilince normale dönse de bazen araç bu olayı tekrarlar ve kullanılamaz. Bu yazımızda sizlere; otomobillerin ilk çalışmada stop etmesinin 5 nedeninden bahsedeceğiz.

İlk Çalışmada Stop Etmenin 5 Nedeni

1) Arızalı Rölanti Motoru

ilk çalışmada stop

Rölanti motoru, rölantide olan bir aracın hava-yakıt karışımını düzenler. Aynı zamanda, klimayı açtığınızda, farları yaktığınızda veya radyoyu açtığınızda olduğu gibi değişen motor yükleri altında rölantiyi de yönetir. Rolanti motoru zamanla eskiyerek arıza yapabilir. Arıza sonucunda araç ısınana kadar stop edebilir. Rolanti motoru arızasının bir başka semptomu da aracın çok yüksek devirde çalışmasıdır. Rolanti motorunu değiştirmek bu sorunun çözümüdür. Ancak öncesinde rolanti motorunu söküp temizleyerek şansınızı deneyebilirsiniz.

2) Vakum Hortumu Hava Kaçağı

ilk çalışmada stop

Otomobil motorlarında vakum ile çalışan bazı sistemler vardır. Bunlardan biri de westinghouse dur. Vakum hortumlarından birinin bile yerinden çıkması aracın fazladan hava almasına sebep olacağı için teklemeye sebep olur. Tekleyen araçlar ilk çalıştırdığınızda stop edebilir.

3) Kirli veya Arızalı MAF Sensörü

ilk çalışmada stop

Çoğu araçta motora giren hava miktarını ölçmek için bir kütle hava akışı (MAF) sensörü bulunur. Bir MAF sensörü çok hassastır. Motor hava filtresinden geçmiş olan kir ve yağ birikmesi , sensörü kolayca kirletebilir . Kirli bir sensör genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyarak hava-yakıt oranını atar. Bu durumda aracın düzensiz çalışmasına sebep olarak ilk çalıştırılmada stop etmesine sebep olabilir.

4) Ateşleme Sorunu

 

Ateşleme sistemi, içten yanma odasında hava ve yakıt karışımını tutuşturan kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Benzinli araçlarda bulunur. Ateşleme sistemindeki düzensizlik aracın teklemeli olarak çalışmasına neden olur. Bu durum da Araç ilk çalışmada stop edecektir.

5) Arızalı Eksantrik Mili / Krank Mili Konum Sensörü

Krank mili ve eksantrik mili konum sensörleri , ECU’ya krank mili ve / veya eksantrik millerinin konumunu bildirmek için tasarlanmıştır. Bu, ECU’nun bujilerin ateşlenmesini (ateşleme zamanlaması) dönen tertibatın konumu ile koordine etmesini sağlar.ECU net bir sinyal alamazsa, motor çalıştırıldıktan hemen sonra stop edebilir. Aracı cihaza bağlatarak sorundan emin olabilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here