Yakıt Sistemi Bileşenleri Ve İşlevleri

0
2512
yakıt sistemi

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin çalışma prensibi gereği bazı sistemleri bulunur. Otomobillerdeki sistemleri genel olarak sayacak olursak; fren sistemi, ateşleme sistemi,  yakıt sistemi, vakum sistemi ve birçok sistem sayabiliriz. Bu sistemler arasından yakıt sistemi, aracın deposunda bulunan yakıtın doğru bir şekilde yanma odasını sağlar. Bu yazımızda sizlere yakıt sistemi bileşenleri ve bu bileşenlerin işlevlerinden bahsedeceğiz.

yakıt sistemi

Bir Arabadaki Yakıt Sistemi Bileşenleri

Aşağıda bir araba yakıt sisteminin bileşenlerinin bir listesini oluşturduk. Aracınızda rutin bakım kontrolleri yaptığınızda, bu bileşenlerin durumlarını kontrol etmelisiniz. Bu bileşenlerden herhangi birinde aşınma ve yıpranma fark ederseniz, aracınızla ilgili sorunları önlemek için bunları hemen değiştirmelisiniz.

1) Yakıt Pompası – Yakıt deposunun içinde yakıt pompası adı verilen bir parça vardır. Bir çok yeni arabada tankın içinde pompa bulunur. Daha eski bir aracınız varsa, yakıt pompasını motorun ve yakıt deposunun ortasında bulabilirsiniz. Doğrudan motora da bağlanabilir. Yakıt pompasının görevi, motora yakıt pompalamaktır. Pompa yakıt deposunun içindeyse, muhtemelen araba aküsüyle çalışan bir elektrikli pompanız vardır. Eski model mekanik pompaya sahip araçlarda motorun dönme hareketi ile depodan yakıt çekilir.

2) Yakıt Deposu – Yakıt deposu adından da anlaşıldığı gibi yakıtın depolandığı bölümdür.. Yakıtınızın içten yanma odasına pompalanmadan önce burada bulunur. Ayrıca içinde yakıt pompası ve şamandıra adı verilen yakıt ölçüm cihazı da bulunmaktadır.

3) Yakıt Filtresi – Motorun düzgün çalışması ve sorunsuz çalışmaya devam etmesi için temiz yakıtı olması gerekir. Yakıt, yakıt deposundan pompalandığında, içindeki tüm küçük parçacıklar ve kirleticiler, yakıt motora girmeden önce filtre tarafından tutulur.

4) Yakıt Enjektörleri – Modern araçların yakıt enjektörleri elektrikli sensörler ve Ecu tarafından kontrol edilir. Gaza bastığınızda küçük bir elektrik valfi açılarak yakıtın yanma odasına girmesine izin vermesi için sinyal verilir. Talep sona erdiğinde vananın kapanması için sinyal verilir. Bu valf temelde aracın yakıt enjektörüdür.

5) Karbüratör (eski arabalar) – Bildiğiniz gibi, içten yanmalı motorun ateşleme gerçekleşmeden önce hava ve yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Yakıt enjeksiyonu yapılmayan daha eski otomobillerde, yakıt ve havanın birbirine karıştırılmasından sorumlu olan bileşen karbüratördür. Karışım gerçekleştikten sonra bujinin ateşlediği yanma odasına gönderilir.

6) Yakıt Hatları – Yakıt sisteminde birçok yakıt hattı vardır. Yakıt hatları, yakıtın bir bileşenden diğerine geçme şeklidir. Örneğin, yakıtın yakıt deposundan karbüratöre gitmesini sağlar.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here