Araçlarda Fren Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır

3
6707

Fren, bir arabanın en kritik performans parametrelerinden biridir. Frenlerinizi en iyi durumda tutmak için bazı sürüş ve bakım ipuçlarını derledik.

Herhangi bir günde sürücü, sık sık frene basmalarına neden olan sayısız durumla (sinyaller, çukurlar, işaretsiz kasisler, asi şoförler) karşı karşıya kalır.

Frenlere basılması, fren balatalarının fren diskine sürtünmesine neden olarak tekerlekleri ve aracı yavaşlatır. Zamanla balataların üzerindeki malzeme, sürtünmenin oluşturduğu ısı nedeniyle bozulur. Bu nedenle, frenlerin sarf malzemesi olduğunun farkına varmak önemlidir. Doğru frenleme yaparak ve biraz temel özen göstererek, frenlerin etkinliğini kesinlikle daha uzun süre koruyabilirsiniz. İşte arabanızın frenlerinden en iyi şekilde yararlanmanın yolu.

fren

Sezgisel sürüş

Önünüzdeki yolu doğru okumak, frene basma ihtiyacını ortadan kaldırır. Gözlem, güçlü bir yol sezgisi geliştirmenin anahtarıdır. Örneğin, uzakta kırmızı ışık gördüğünüzde, hızlı bir şekilde devam etmek ardından frene basmak ve ışığın yeşile dönmesini beklemek yerine ışığa frenleme yapmadan yaklaşmak her zaman daha iyidir. Pratik yaparak, bu sürüş sezgisini, birbirini izleyen ışıkları daha iyi gözlemlemek, yığılmış trafikten kaçınmak, dönüşler için hızları ayarlamak vb. gibi frenleme tepki sürenizi etkileyebilecek kritik faktörleri geliştirebilirsiniz.

Aşamalı Fren

Yavaşlarken, frenleri nazikçe uygulayın. Tekerleklerin kilitlenmesi frenin bileşenlerini aşındırır. Frenleme aşamalı olmalıdır – pedala hafif bir basınçla başlayın, gerektiği kadar artırın ve frenleme bittiğinde de pedalı yumuşak bir şekilde bırakın. Bunu takip ederek, rahatsız edici sarsıntılar olmayacağından, tüm süreç aracın yolcuları için sorunsuz olacak. Bu teknik ayrıca fren bileşenleri, lastikler ve süspansiyon üzerindeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltmaya yardımcı olacaktır. Ek olarak, arkanızdaki sürücüler de fren manevranıza tepki vermek için değerli milisaniyeler kazanacaklardır. ABS’siz bir araba kullanıyorsanız, bu daha da kritik bir önem sahiptir.

fren

Orta Hızda İlerlemek

Daha yüksek bir hızdan hızlı bir şekilde durmak, sürtünmeden dolayı aşındıkları için frenler için gerçekten kötü bir durum oluşturur. Ve hız ne kadar yüksek olursa o kadar fazla sürtünme olur. Örneğin, 90 yerine 110 km / s’den durmak, frenlerin neredeyse üçte bir daha fazla enerjiyi dağıtmasına neden olur ve bu süreçte çok daha fazla fren malzemesi kullanılır. Bu nedenle, hızınızı sabit tutmalı ve gereksiz yere aşırı hız yapmamalısınız.

Fren Aşırı Isınmamalı

Hiçbir şey frenlerinize aşırı ısınmadan daha fazla zarar veremez. Uzun süre yokuş aşağı giderken olduğu gibi sürekli frenleme yapmanız gereken durumlarda aşırı ısınma olasılığı yüksektir. Ve bir süre sonra etkinlikleri de büyük ölçüde azalır. Bunu önlemek için, yokuş aşağı ilerlerken vitesi kullanarak aracı durdurun ve frenlerin soğumasını bekleyin. Ancak, balatalardan gelen ısı disk rotoruna aktarılabileceğinden ve diskin eğrilmesine neden olabileceğinden, bunu yaparken pedala basılı tutmamak önemlidir.

Servis Kontrolü

Fren testi

Frenler, güvenli sürüş için kritik öneme sahiptir ve bu nedenle, frenleri her zaman en iyi durumda tutmak çok önemlidir. Yanlış bir şey fark ederseniz, kontrol ettirmekten çekinmeyin. Rutin bir fren kontrolü genellikle aşağıdakileri içerir.

  • Ön ve arka fren balatası aşınmasının ölçülmesi: İzin verilen sınırların ötesinde aşınmışsa, yeni balataların veya pabuçların (kampanalı fren) takılması gerekir.
  • Disk veya kampana aşınmasının ölçülmesi: Gerekirse fren rotorlarını veya kampanalarını düzeltmek veya değiştirmek.
  • Fren hidroliği kontrolü: Hidrolik seviyesini kontrol edin. Frenler süngerimsi ise, frenin havasının alınması gerekir.
  • Vakum hortumu incelemesi: Vakum hortumunu giriş manifoldundan servoya çatlak ve sızıntı açısından kontrol ettirin. Herhangi bir hasar görürseniz hortumu en kısa sürede değiştirin.

Fren Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here