SUV’ler İçin Doğru Lastik Nasıl Seçilir

3
3802

SUV’ler Türkiye’de Dünya’da giderek popülerliğini arttırıyor. İnsanlar onları boyutları, sağlamlıkları ve bozuk yollara çıkma yetenekleri nedeniyle severler. Ancak SUV’nizden en iyi şekilde yararlanmak için onu doğru lastik seçimi yaptığınızdan emin misiniz?

LASTİK SEÇME

Bir SUV satın aldığınızda, öncelikle aracı nerede ve nasıl kullanacağınızı düşünmelisiniz. Öncelikle asfalt yollarda mı kullanılacak? Yoksa araç arazide önemli bir zaman mı geçirecek? Belirli amaçlar için yapılmış farklı lastik türleri ve desenler vardır. Ağırlıklı olarak asfaltta araç kullanacaksanız, size daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlayan şehir veya otoyol yollarına daha uygun bir lastik istersiniz. Yol bağlantısı olmayan yerlere gitmek için ise, her türlü arazi kabiliyetine sahip sağlam bir lastik istersiniz.

Bir lastiğe karar vermeden önce aklınızda bulundurmanız gereken bir diğer önemli nokta. Doğru yük derecesi, hız derecesi ve lastik boyutunu öğrenmek için her zaman araç kılavuzuna bakın. Farklı SUV’ların farklı gereksinimleri vardır ve bu nedenle, özellikle aracınızın yüküne ve hızına göre derecelendirilmiş lastikler satın almak önemlidir.

SUV’nize sağlam ve maço bir görünüm vermek ister misiniz? Lastiğinizi büyütmek için dışarı çıkmadan önce durun. Aracın görünümüne katkıda bulunsa da, büyütme, aracın performansı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Hatta doğru şekilde yapılmazsa SUV’nizin süspansiyonunu etkileyebilir. Lastiğin tekerleğe sürtünmediğini kontrol etmelisiniz. Ayrıca, daha büyük lastiğin hız göstergesinin gösterdiğinden daha hızlı gideceğini unutmayın. Lastiklerinizi büyütüyorsanız, uzman tavsiyesi almanızda fayda var.

Lastikleri değiştirirken akılda tutulması gereken önemli bir nokta, tüm lastiklerin aynı boyutta olduğundan emin olmaktır. Yalnızca iki lastiği değiştiriyorsanız, aksın her iki tarafına da aynı desene sahip olanları taktığınızdan emin olun. Lastik boyutları uyumsuzsa, SUV’nizdeki son derece gelişmiş bilgisayar sistemi, lastikler tarafından iletilen bilgileri yanlış okuyacaktır. Bu yine SUV’nizin performansını tehlikeye atabilir ve hatta araca zarar verebilir.

lastik bakımı araç bakımı

LASTİK NASIL DOĞRU KULLANILIR

Doğru SUV lastiklerine sahip olduğunuzda, bunlardan en iyi şekilde yararlanmanın yolu nedir?

En basit şeyler, en önemlileri. Örneğin, lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol edin. Basınç çok düşükse, lastik aşırı ısınır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir şey de, direksiyondaki titreşimler ve aracın otoyol hızlarında bir tarafa çekilme eğilimi ile kendini gösterecek olan yanlış tekerlek hizalamasıdır.

Hayatınızda dengeye nasıl ihtiyacınız varsa, SUV lastikleriniz de öyle ihtiyacı var. Dengesiz lastikler, sürücü yorgunluğuna, düzensiz lastik aşınmasına ve SUV’nizin süspansiyonunun gereksiz yere aşınmasına neden olur. Onarımdan sonra ilk takıldıklarında veya yeniden takıldıklarında lastiklerinizin dengede olduğundan emin olun.

Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here