Araba Fiyatları Düşer mi? Uzmanlar Ne Diyor?

0
26009
car

Araba fiyatları düşer mi sorusu hemen herkesin gündeminde. Şirketler, şahıslar, aracını satmayı ya da yenilemeyi düşünenler sürekli araba fiyatları ne zaman düşecek ya da araba fiyatları ne zaman düşecek soruları akıllarda. Biz de bu gözle ilanları inceledik, ekonomistlerin yorumlarına baktık, deneyimli otomotiv gazetecilerine danıştık ve konuya bir cevap aradık…Peki, araba fiyatları düşer mi?

Araba Fiyatları Düşer mi?

Araba fiyatları ne olacak sorusuna yanıt bulmak için önce Dolar ve Euro ne olacak sorusuna yanıt vermek gerekli. Zira, otomotiv endüstrisi bu iki değere karşı TL’nin değeri ile yakından ilişkili. Elbette tamamen yerel bir markamız olmadığı sürece. Diğer yandan araba fiyatları için tek belirleyici Dolar ve Euro değil. Ülkemizde üretilen modellerin artması, ÖTV ve MTV gibi vergilerin düşmesi gibi pek çok paremetre de önemli. Peki, araç fiyatları ne zaman düşer?

Türk Lirası, ABD Doları ve Euro karşısında güçlendiğinde, tamamen yerli otomobil üretebildiğimizde, Türkiye^de montajlanan otomobil modeli sayısı arttığında ve arz talep dengesi sağlandığında fiyatlar düşecektir. Ayrıca vergilerin de doğru orantıda düşmesi araç fiyatlarına dolaylı olarak etki eder. Peki, en uygun fiyatlı arabalar hangileri?

Mevcut durumda en uygun fiyatlı otomobiller hangileri diye merak ediyorsanız; şöyle bir liste yapılabilir.

Uygun fiyatlı araba modelleri konusunda söylenecek il şey; elbette ki en hasarlı, en eski yani kimsenin almak istemeyeceği arabalar, en ucuz arabalar. Ancak daha verimli bir değerlendirme ile Türkiye’de üretilen modeller daha uygun fiyatlı olabilir diyebiliriz. Benzinli modeller; dizele göre, manuel şanzımanlılar otomatiğe göre, km değeri nispeten yüksek olanlar yenilere göre uygun olacaktır. Peki, uygun fiyata ikinci el araba almak konusunda risk almamak ya da riskleri azaltmak üzere nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Araç hakkında TRAMER Sorgusu gibi sorgulamaları mutlaka yapın!
  2. Aracı mutlaka detaylı olarak inceleyin. Sizden uzakta olan araçlar için arabam.com bi’görelim özelliğini kullanabilirsiniz.
  3. Ekspertizli ilanları tercih edin ya da ekspertiz isteyin.
  4. Değerinden fazlasıyla uygun fiyata verilen 2. el araba ilanlarına şüpheci yaklaşın. İkinci el araç dolandırıcılarının sıklıkla kullandığı yöntemlere karşı dikkatli olun.
  5. Üretimi durdurulan arabalar ya da Türkiye pazarından çekilen araçların servis hizmetleri konusunda araştırmacı olun.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here