Araba Fiyatları Düşecek mi?

0
4579

Son 1 yılda otomobil fiyatlarında yaşanan büyük artış sonrasında birçok kişinin aklına takılan bir soru var. Otomobil fiyatları düşecek mi? Pandemi sebebiyle otomobil üretimi ve tedariğinde sorunlar oluşmuştu. Sıfır otomobil satın almak oldukça zordu. Çünkü sıfır otomobil yoktu. Sosyal mesafenin önemi için insanlar, toplu taşıma yerine özel araçlara yöneldi. Yani otomobillere olan talep arttı. Artan talep sebebiyle yönelim 2.el otomobillere oldu. Yasaklar hafifletilip üretime geçmeye başlayan otomobil üreticileri bu kez çip krizi ile karşılaştı. Otomobil sektörü büyük bir darbe aldı. Bu durum da haliyle otomobil piyasasına yükseliş olarak yansıdı. Aşılamanın etkisiyle yasaklar kaldırıldı. Araç sahibi olmak veya aracını satmak isteyenlerin aklında bir soru var: Araba fiyatları düşecek mi? Yazımızın devamında güncel otomobil piyasası hakkında detaylar yer alacak.

araba fiyatları düşecek

Güncel Otomobil Piyasası Nasıl?

Otomobil piyasası pandeminin başlarında oldukça hızlıydı. Ancak sonrasında durma noktasına geldi. Biraz biraz toparlayan piyasa şuan için seyrini koruyor. Satılık araç sayısı çok fazla ancak; alıcı bulmak oldukça zor. Özellikle son 3 aydır araç fiyatları seyrini değiştirmese de sıfır otomobil fiyatlarındaki artış gözlerden kaçmıyor. Günümüz şartlarında birçok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen Fiat Egea’nın Haziran 2021 1.3 multijet Easy donanım paketli versiyonunun satış fiyatı 199.900₺ iken 2021 Temmuz açıklanan fiyatlara bakıldığında aynı model aynı donanım aracın Tavsiye edilen anahtar teslim liste fiyatı 210.900₺ olduğu görülebiliyor. Piyasanın durgun olduğu bu dönemde dahi 1 ay içerisinde 10.000 ₺’lik zam dikkat çekiyor. Bu durum her araç için bu şekildedir. Bu sebeple sıfır otomobil satın almayı düşünenlerin düşündükçe zarar ettiği bir gerçek. Chip krizi de bitmemişken büyük bir kampanya olması öngörülmüyor.

araba fiyatları düşecek

Satıcı Çok Alıcı Yok 

Otomobil almak isteyen kişiler şuan için beklemedeler. Otomobil piyasasının eski haline döneceğini düşünüyorlar. Biz de durumun bu şekilde olmasını çok isteriz ancak gerçek bunu göstermeyecek gibi duruyor. Bundan 1 yıl önce Fiat Egea 126.900₺’den satışa sunuluyordu. Egea örneğini vermemiz durumun sadece Egea’ya özgü olmasından kaynaklanmıyor. Her araç için geçerli bir durum. 2.El otomobil fiyatlarının eski haline dönmesi için sıfır otomobil fiyatlarında çok büyük bir düşüş olması gerekiyor. Fiyatların yüksek olduğu bu dönemde bile sıfır araçlara oluşan talebe zor cevap verilirken büyük bir indirim olacağını beklemek ne yazık ki pek de akıl kârı değil. Otomobil fiyatlarının düşmesini bekleyen birçok kişi olduğu için aracını satmak isteyen kişiler alıcı bulmakta zorluk yaşıyor. Her taraf satılık araç dolu ancak araç almak isteyen kişiler yükselen otomobil fiyatları ile istedikleri aracı satın alamıyor. Ancak aracını satmak isteyenleri işi biraz daha kolay. Arabam.com sitesine girip Trink Sat bölümüne aracının bilgilerini girerek bir fiyat teklifi alıp daha sonra Trink sat noktasında aracına expertiz yaptırıp, arabasını arabam.com’a Trink Satabilir.

araba fiyatları düşecek

Araba Fiyatları Düşecek mi?

Araba fiyatların düşecek mi? Sorusu birçok kişiyi zor durumda bırakmaktadır. Kâr amaçlı araç satın alan araç sahipleri aracını satıp satmamak arasında kararsız. Aynı şekilde araç almak isteyen kişiler fiyatlar düşer de daha iyi bir araba alırım diye düşünüyor. Ancak ülkemizde fiyatı artan tek şey arabalar değil ve ülkemizde hiç kimse yüksek fiyata aldığı aracını düşük fiyattan satmaz. Düşüşün tüm araçlarda olduğunu bilse dahi satmaz. Araba fiyatlarının düşmesi için gerçekleşecek olan tek şey sıfır otomobil fiyatlarının azalması. Sıfır otomobil satışı gerçekleştiren bayiler şuan için dahi talebe cevap vermekte güçlük çekiyorken otomobil fiyatlarında kampanya yapıp da talebin daha fazla artmasını sağlamazlar. Bu sebeple Araba fiyatlarının düşmesi şuan için pek mümkün gözükmüyor.

2.El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here