2020’de Otomotiv Sektöründe Neler Olur?

3
12805
2020 otomobil

2020’de otomotiv sektöründe neler olur? 2020’de araba fiyatları nasıl olur? 2020’nin uygun fiyatlı otomobil seçenekleri, yakıt alternatiflerinin geleceği ve daha fazlası için Murat Tosun’un yorumlarına bakalım.

2020 Yılında Türkiye Otomotiv Sektörünü neler bekliyor? Tahminler ve netleşen açıklamalarla işte 2020 yılı…

Editörümüzün 2020 yorumlarına da bakın!

Lütfen, siz de yorumlarınızı yazın! Size göre 2020’de otomobil dünyasında neler olur?

  • 2020’de Yerli Otomobil Satışa Çıkmaz Ama…

2020 yılında hiç şüphesiz en önemli gündem maddemiz Türkiye’nin Otomobili olacak. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) başarılı çalışmaları meyvelerini verecek. Tasarımı Pininfarina tarafından yapılan elektrikli Kompakt SUV yerli otomobilimiz çok konuşulacak. 2025 yılı itibariyle ciddi üretim rakamlarına ulaşacak olan yerli araçlar 2022 yılında satışa sunulacak.

  • İkinci El Pazarı Yine Dominant!

İkinci el pazarı hepimizin tahmin edeceği gibi daha da büyüyecek. Sıfır Otomobil fiyatlarının yüksek seviyelerde yer alıyor olması araba değişikliği yapmak ya da yeni araba sahibi olmak isteyenleri ikinci el araçlara daha da fazla yönlendirecek. Yaş aralığı konusunda en çok konuştuğumuz grup son dönemlerde olduğu gibi 6-10 yaş aralığındaki araçlar olacaktır. 1-5 yaş araçların yükselen fiyatları onların daha yaşlı araçlara göre ulaşılmasını güç kılıyor. İkinci el otomobil pazarında en çok tercih edilen araçlar 50-80 bin bandında yer alan araçlar olacaktır.

  • Uygun Fiyata Elektrikli Araba Alınır!

BMW i3

2020 yılı uygun fiyatlı elektrikli otomobillerle tanışacağımız bir yıl olabilir. Neredeyse tüm firmaların uygun fiyatlı elektrikli otomobilleri 2019 yılında tanıtıldı. Volkswagen ID.3 gibi elektrikli modellerin (İngiltere’de kompakt otomobiller gibi fiyatı 22 bin Sterlin) gelmesiyle elektrikli arabalara bakış açımız tamamen değişecektir. Bununla birlikte şarj edilebilir hibrit araçlar popülerliğini artıracaktır. Bu tip araçların ülkemizde daha yaygın olmaya başlamasıyla birlikte Türkiye’de çok kullanılan LPG’nin satış rakamlarının düşmesini bekliyorum.

  • Dizel Seçenek Azalır!

Dizel motor kullanıcılarını 2020 yılında iyi haberler beklemiyor. Birçok yeni otomobilin elektrikli seçenekleri arttığı için dizel motor kullanmıyorlar. Örneğin herkes tarafından merakla beklenen ve 2020’nin ilk yarısında satışa sunulacağı öngörülen Volkswagen Golf 8 küçük hacimli dizel motora sahip değil. Aynı şekilde merakla beklenen ve gelecek yılın son çeyreğinde satışa çıkacak Yeni Skoda Octavia’da da küçük hacimli dizel motor yok.

  • Hurda Teşviki Devam Eder!

Hurda YasasıHerkes tarafından bilindiği gibi 31 Aralık günü hurda teşvik uygulaması sona eriyor. Ancak eski araçların trafikten kaldırılabilmesi için çok önemli olan bu kanunun ilk aylarda olmasa bile sonrasında devam etmesini bekliyorum.

  • ÖTV İndirimi Olmaz!

ÖTV İndirimiEn önemli gündem maddesi elbette her zaman olduğu gibi Pazar hedefleri. Günümüzde yöneticilerle 2020 beklentilerini konuştuğumuz zaman 600 bin adetlik otomobil satış beklentisi olduğunu görüyoruz. Dünya çapında bir ekonomik kriz söz konusu olmazsa otomobil satışları bu hedefe ulaşabilir hatta biraz üzerine bile çıkabilir. Bu Pazar tahminleri bizler için ÖTV indiriminin söz konusu olmayacağını düşündürüyor.

  • Otomobil Kredisi Faizleri Yükselmez!

ÖTV İndirimiOtomobil Kredisi Faiz oranlarının yükselmesi beklenmiyor. Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin ardından otomotiv kredi konusunda 2020 yılında sıkıntı yaşamaz. 2019 yılında neredeyse tüm firmalar ellerindeki stokları eritti. Bu durum 2020 yılına daha istekli ve heyecanlı girmelerine sağlayacak. Düşük faiz oranları işlerini kolaylaştıracaktır. Elbette firmaların düzenleyeceği yüzde 0 oranlı kredi faiz kampanyaları da artarak sürecektir.

  • 2020’de Araba Fiyatları Artmaz!

Otomobil fiyatlarında bir artış olacağı düşünülmüyor. Özellikle döviz kurunun belli bir seviyeye oturmuş olması herkes açısından bu beklentiyi güçlendiriyor. Firmaların belirsiz bir yıl olarak tarihe geçen 2019’un ardından 2020 yılında satış hedefleri açısından daha rekabetçi planlamalar yapacağına kesin gözle bakılıyor.

  • Küçük Sınıf Araçlara Nur Yağar!

Aileler İçin Çok Küçük Arabalar2020 yılında küçük sınıf araçlarda herkesi inanılmaz bir rekabet bekliyor. Küçük HB sınıfında Yeni Renault Clio, Yeni Peugeot 208, Yeni Opel Corsa, Yeni Mazda2 gibi modeller satışa sunulacak. Küçük SUV sınıfındaysa Yeni Nissan Juke, Yeni Renault Captur, Yeni Peugeot 2008, Yeni Ford Puma gibi modeller müthiş bir rekabet verecek. Küçük Sedan sınıfındaysa Yeni Honda City, Yeni Skoda Rapid gibi modeller pazara dahil olabilir.

  • Volkswagen Türkiye Fabrikasını Açar!

Volkswagen fabrikaVolkswagen Türkiye Fabrikası için sürekli olarak açıklamalar geliyor. Ancak ben bu işin kesin olarak bittiğini düşünüyorum. 2020 yılında Volkswagen Türkiye Fabrikası’nın temelleri atılacaktır. Volkswagen yönetimi tarafından Türkiye fabrikası ile ilgili kararın Şubat ayında açıklanacağı resmi olarak belirtilmiş durumda. Ben aksi bir durum olacağını düşünmüyorum.

3 YORUMLAR

  1. bir haftadır gezmediğim bayi kalmadı ve 140binden aşağıda c segment benzinli otomatik araç bulamadım.umarım 2020de 100bin-110bin aralığında bulabiliriz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here