2020’de Otomobil Dünyasında Neler Olacak?

1
20214
2020

2020’de otomobil dünyasında neler olacak? Mesela araba fiyatları nasıl olacak? İkinci el araba fiyatları düşecek mi / artacak mı? 2020’de araba kredi faiz oranları nasıl olur ya da yeni markalar – modeller Türkiye pazarına girer mi? Peki, Volkswagen fabrikası 2020’de açılır mı? 2020’de otomobil dünyasına dair tahminlerimiz var, atış serbest, siz de katılın, yorum kısmına yazın / okuyalım…

2020’de Otomobil Dünyasında Neler Olacak?

2020 geliyor ve geldi…2020 da yeni bir yıl, tıpkı geçen yıllar gibi ama onun farkı var. 2020 yılı ile yeni bir on yıla geçiş başlıyor: 2020, 2021, 2022, 2023…Peki, 2020’de otomobil dünyasında neler olacak? Türkiye’yi 2020’de neler bekliyor ve dünyada 2020 otomobil dünyası için ne gibi yenilikler getirecek.

On yıldır otomobil alanında içerik üreten bir içerik yazarı olarak benim, 2020 tahminlerim aşağıdaki gibi. Sizin ekleyeceklerinizi de çok merak ediyorum. Sizce 2020’de Türkiye otomobil piyasasından neler olacak ve dünyada ne gibi yenilikler karşımıza çıkacak. Atış serbest!

arac-kredisi

  • Araba Kredisi Kapsamları Genişleyecek!

Araç kredi faiz oranlarını düşürmek, bankalar için oldukça avantajlı bir pazar yarattı. Bunun peşini bırakmayacaklar. Ayrıca az da olsa otomobil pazarı da canlandı. Bu nedenle benim tahminim, yeni kredi paketleri yolda. Bankalar, 2020’de araç kredisi kampanyaları konusuna odaklanacak.

  • Yeni Yönetmelik Uygulamaya Girecek

Uzun süredir, ikinci el araç satışına yönelik hazırlanan yeni yönetmelikten bahsediyoruz. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte örneğin yetki belgesi olmayanlar 2. el araç satışı yapamayacak. Bunun gibi yönetmeliğin pek çok detayı, işin rengini fena halde değiştirebilir. Sahibinden araba satıyorum diye online araç satış platformlarına ilan veren ancak aslında bu işin ticaretini yapan kayıt dışı kişilerin faaliyetleri sona erebilir. “Eeee bize ne bundan” demeyin! Çünkü bu şekilde ikinci el araç ticareti yapan denetimsiz ve kayıtsız çalışan pek çok satıcı, bir bahane ile kapora alarak çok kişinin canını yaktı. İşte bu konuda büyük bir güven ortamı elde edilebilir.

  • Galeriden 2. El Araba Alma Oranı Artacak

Yukarı bahsettiğimiz yeni yönetmelik uygulanmaya başlayınca galerilerdeki ikinci el araçlar için garanti verilmesi zorunlu olacak. Diğer yandan oto ekspertiz raporu ile araçlar alıcıya sunulacak ve satış görevlileri bu alanda Bakanlığın belirlediği prosedüre uygun eğitimi almış olacak. İşte bu noktada galeriden ikinci el araba alma eğilimi artabilir. Umuyorum ki galeriler, kendilerine verilen bu güzel fırsatı iyi değerlendirebilir ve alıcıda güven yaratmayı başarabilirler.

  • Araba Alırken Oto Ekspertiz Yaptırma Oranı Artacak

Geçtiğimiz yıllarda biz, arabam.com/blog sayfasında oto ekspertizin önemine hep vurgu yaptık. Ancak ülkemizde araba alırken söz güven ya da kendi deneyimine güven şeklinde ilerlemek adeta gelenekselleşmiş durumda. Bu işin bir tekniği, bilimi, gerçekliği, kağıt üzerinde izlenebilirliği yok mu demiyoruz. Sonra canımız yanıyor ve anlıyoruz ki araba alırken ekspertiz yaptırmak şartmış. Ben, 2020 itibariyle oto ekspertiz yapan kurum sayısının da insanlarda ekspertiz raporu olmadan araba almama durumunun da artacağına inanıyorum. Ha! bu arada artık öyle önüne gelen oto ekspertiz raporu veremeyecek. TSE belgesi ve diğer standartları karşılıyor olması gerekecek. Bu da yeni yönetmelikte var.

  • Araç Parkımız Yaşlanacak

Geçtiğimiz aylarda arabam.com Genel Müdürü Zafer Terzioğlu’nun bir röportajını paylaşmıştık.

Röportajın videosu burada!

İlgili röportajda Terzioğlu, Türkiye araç parkının 2017’den beri hızla yaşlandığının altını çizmişti. Araç parkımız eskiyor, yaşlanıyor. Çünkü sıfır araba alamıyoruz. İkinci el araba alıyoruz ve ikinci el havuzunda bir devinim var. Bu, daha fazla karbon soluyacağız, daha gürültülü ve daha tehditkar bir trafiğe sahip olacağız ve “fakir” görüneceğiz demek. Umarım, bu durum gelecekte değişir ama şimdilik park yaşlanmaya hızla devam ediyor.

  • Şirketler Yılın İlk Yarısında Filolarını Yenileyecek

Eğer size araba tahsis eden bir şirkette çalışıyorsanız, “araçlar yenilecek” haberlerini duyuyor olmalısınız. Bunun nedeni şu efendim: 2020 itibariyle dizel üretimi azalacağı için ve benzinli filo araçları şirketlere büyük maliyet yaratacağı için firmalar yeni dizel modellerle filolarını yeniliyorlar. Bu da piyasaya bir canlılık katıyor ama geçici maalesef…

  • Fabrikadan LPG’li Seçeneği Artacak

LPGli Honda Civic

Fabrikadan çıkışlı LPG’li araçlar için bir liste yapmıştık. Hali hazırda Türkiye’de satışı olan LPG’li modellerin sayısı az değil ama bana göre bu sayı da artacak. Akar yakıt fiyatlarının yükselişi, güvenilir LPG’liye talebi net olarak tetikliyor. 2020 yılında şu markanın LPG’lisi de yapıldı gibi haberleri sık sık vereceğiz.

ZES

  • Elektrikli Araç Şarj Noktası Artacak

Elektrikli otomobillerin fiyatları maalesef biraz yüksek. Uygun fiyata elektrikli araba seçenekleri olsa da bunların benzerlerinin dizel ve benzinlileri hala daha uygun fiyat etiketine sahip. Ancak bu durum, seri üretimin artmasıyla değişecek. Diğer yandan elektrikli arabalar için Türkiye pazarı iştah açıcı. Markaların da desteğiyle ülkemizde yeni şarj noktaları açılacaktır.

  • Otonom Sürüş Teknolojisi Çok Gelişecek

2020 yılında elektrikli motor teknolojisinde ve otonom sürüş sürüş teknolojisinde müthiş bir ilerleme dönemi yaşanacak. Biz, bu işin tam olarak neresinde kalacağınız kestirmek zor ama dünyada işler epeyce değişiyor ve değişmeye devam edecek.

Daihatsu Tsumi Tsumi Drone Unit
2019 Daihatsu Tsimu Tsimu Drone Unitesi
  • Drone Parkı Olan Arabalar Artacak

Farklı teknolojiler ve farklı tasarım detayları ile karşılaşacağımız kesin. Mesela araç üstünde drone parkı olması, giderek yaygınlaşan bir detay olacak. Özellikle gerçek off-road araçlarında.

  • SUV Seçeneği Çoğalacak Ama!

SUV araç seçenekleri, 2020’de de zenginleşecek. Daha fazla SUV; her yerde SUV, hepsi SUV derken bir “ığğğğ” durumu da olacak. Belki de çok özel premium seçenekler dışında artık yüksek arabalar, zengin cüzdan anlamına gelmeyecek. Bu durumda ayrışmak isteyenler için de yeni tasarımlar yapılıyor olacak. O yeni tasarımın adı da coupe sedan.

Siz neler düşünüyorsunuz, 2020’de sizce neler olacak? Lütfen, yorum kısmına yazın…

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here