Gittikçe artan trafik sigortası çilesi bitmedi. Peki primlerde düşüş var mı? Zorunlu trafik sigortası ile ilgili aylardır devam eden fiyat tartışmaları bir türlü hız kesmiyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan Trafik Sigortası Genel Şartları’ndaki değişikliklerden sonra sigorta şirketlerinin primlerde yaptığı indirimin istenilen seviyeye ulaşmaması tartışmaları yeniden alevlendirirken konu ile ilgili önemli açıklamalar geldi.

TSB: “Primlerde Düşüş %15’i Buldu”

Türkiye Sigorta Birliği konu ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. Ağustos başlangıcı itibariyle tüm basamaklardaki ortalama prim düşüşünün %10 civarında olduğunu duyurdu. Genel şartlarda yapılan değişikliklerle şirketler açısından daha ön görülebilir bir ortamın oluştuğu belirtildi açıklamada. Ayrıca primlerdeki düşüşün ilerleyen süreçte de devam etmesinin beklendiği vurgulandı.

Şirketler İndirim Yapmamak için Direniyor mu?

Her ne kadar şirketler tarafından da primlerde Ağustos ayıyla birlikte bir düşüş başladığı ifade edilse de, araç sahiplerinin bu açıklamalara katıldığını söylemek şimdilik zor. Edinilen bilgiye göre trafik sigortasında yapılan değişikliklerin ardından Hazine Müsteşarlığı, şirketlerden primlerde en az %20 oranında indirim yapmalarını bekliyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin açıkladığı verilerde ise Haziran ayında ortalama trafik sigortası primi 664 TL olurken, Temmuz’da ise 659 TL oldu. Ağustos ayında sigorta şirketlerinin Hazine’nin beklentisi yönünde %20’lik bir indirim yapacakları iddiaları ortaya çıktı. Sonrasında ortalama prim tutarının 600 TL’nin altında düşeceği ümit edilse de, söz konusu düşüş %7 civarında gerçekleşerek 613 TL’de kaldı. Eylül ayının başında ise ortalama zorunlu trafik sigortası primleri 655 TL’ye yükseldi.

Trafik Sigortası Çilesi Bitmedi! Primlerde Düşüş Var mı?

Trafik Sigortasında Tavan Fiyat Dönemi mi Başlıyor?

İddialara göre şirketlerin primleri beklenen seviyeye çekmemesi halinde ise Hazine Müsteşarlığı devreye girerek tavan fiyat uygulamasına geçilmesini sağlayacak. Böylelikle şirketler belirlenen tavan fiyatın üzerinde poliçe kesemeyecek. Tavan fiyat dışında Hazine Müsteşarlığı’nın trafik sigortası tarifelerini kendisinin belirleyebileceği de konuşuluyor.

Mehmet Şimşek: ”İnternetten de Teklif Alınabiliyor.” dedi. Trafik sigortası için hazırladıkları mevzuatla şirketlere günlük olarak prim belirleme imkanı getirdiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise sürücülere önemli bir çağrı yaparak olabildiğince farklı şirketten teklif alınması yönünde tavsiyede bulundu. Vatandaşların internet ortamında da kolay teklif alabildiklerinin altını çizen Şimşek, bu yolla primleri araştırarak en uygun olanının seçilebileceğini söyledi.

“Fiyat Araştırması Yapmak Zaruri Hale Geldi.” Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye’nin ilk sigorta karşılaştırma platformu Sigortam.net’in CEO’su Tahsin Gürdoğan ise yeni düzenlemelerin prim belirleme sıklığını değiştirerek, daha önce sigorta şirketlerince ayda bir defa belirlenen trafik sigortası tarifelerinin artık günlük olarak belirlenebilmesinin yolunu açtığını belirtti. Bu durumun şartlara daha hızlı uyum sağlanmasını da berabererinde getireceğinin altını çizdi Gürdoğan. Mevcut şartlarda zorunlu trafik sigortası almadan önce fiyat karşılaştırması yapmanın zaruri hale geldiğini söyledi.

Trafik Sigortası Çilesi Bitmedi! Primlerde Düşüş Var mı?

Gürdoğan bugüne kadar Sigortam.net olarak internetten online veya telefonla 3 milyonun üzerinde müşteriye sigorta satış ve karşılaştırma hizmeti sunduklarını belirtti. Ayrıca “Sayın Şimşek’in, açıklamalarında da tavsiye ettiği üzere, araç sahipleri poliçe vadesi geldiğinde rekabetçi ortamda belirlenen primleri araştırmalı. Sonrasında internet üzerinden bizim de sunduğumuz karşılaştırma hizmetlerini takip ederek en uygun teklifi bulabilir. Zorunlu trafik sigortalarını bir an önce, bütçelerine en uygun şekilde satın alabilmeleri için tüm araç sahiplerini Sigortam.net üzerinden en büyük sigorta şirketlerinin teklifleri karşılaştırmaya davet ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Trafik Sigortası Prim İadesi Sorgulama Süreci Başladı

Trafik sigortası prim tartışmaları devam ederken, araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme daha yaşandı.

19 Haziran 2014 – 30 Eylül 2015 tarihleri arasında poliçesi, hasarsızlık indirimi hakkı olmasına rağmen ilk defa trafiğe çıkan sürücüler için uygulanan 4. basamak tarifesinden hesaplanan araç sahiplerine, 12 Ağustos 2016 tarihinden itibaren iade işlemleri başladı. Edinilen bilgiye göre bu yanlış hesaplamadan dolayı yapılacak iadelerden yaklaşık 1 milyon sürücü yararlanabilecek. Ortalama iade tutarının ise 100 TL civarında olacağı belirtiliyor. Trafik sigortası poliçeniz için fazladan prim ödeyip ödemediğinizi Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sayfası üzerinden yapacağınız sorgulama işlemi ile öğrenebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here