2017 Seat İbiza 1.0 ECOTSI Test Sürüşü

2
11470
Seat İbiza 2019

Tasarım

Yeni nesil Ibiza tasarımı konusunda ilk söylenecek şey,  çok radikal bir değişime uğramamış olduğu.

Daha dinamik bir tasarıma kavuşan 2017 Ibiza modeli, artık çok daha fazla ağabeyi Leon’u andırır olmuş. Değişen ön panjur ve tampon ile birlikte tam LED farlar Leon’dan tanıdık.

Arka tasarımda ise artık daha köşeli bir tasarıma gidilmiş ve bu durum sportif duruşu artırmış.

Yeni Ibiza platformla birlikte boyutlarında da değişime uğramış. Uzunluğu artmayan Ibiza’nın, genişliği ve aks aralığı ciddi oranda büyümüş.

İç Mekan

Kabine geçtiğimizde ise Volkswagen Grubu modellerinden görmeye alışık olduğumuz derli toplu ve sade bir tasarım karşımıza çıkıyor.

8.0 inçlik dokunmatik multimedya ekranın çözünürlüğü ve arayüzü oldukça başarılı. Kabinde işçilik konusunda bir sıkıntı yok fakat malzeme kalitesi olarak bütün kabin sert plastik kaplamaya sahip.

Ergonomi konusunda sıkıntısı bulunmayan Ibiza, sunduğu eşya gözleriyle de dört kişilik bir aileye yetecek saklama alanı bulunduruyor. Büyüyen aks aralığı Ibiza’nın yaşam alanını ciddi oranda artırmış. Bunu en iyi bagaj hacminde fark ediyorsunuz. 355 litrelik hacim, aynı platformu paylaşan Polo’dan bile dört litre daha büyük.

Geçtiğimiz yıllarda bu sınıfta en büyük hacimlerden birini sunan Hyundai i20’nin 301 litrelik hacmini göz önünde bulundurursak, yaşanan değişimi çok daha iyi anlayabiliriz. MQB A0 platformunda yükselen yeni Ibiza, arka tarafta da oldukça geniş bir diz mesafesi sunmasıyla sınıfının en iddialı modellerinden biri olmayı başarmış.

Donanıma baktığımızda ise baz paket olan Reference’da bile zengin bir listeyle karşılaşıyoruz. 15 inç alaşım jantlar, hız sabitleme sistemi, 5.0 inçlik dokunmatik ekran, ikincil çarpışma freni gibi donanımlar standart olarak geliyor. Style donanımda ise ek olarak LED gündüz  farları, LED stoplar ve otomatik klima gibi donanımlar sunuluyor. Test aracımızda yer alan Beast Audio isimli ses sistemi ve 8.0 inçlik ekran ise Style donanımda opsiyonel olarak sahip olabilirsiniz. Yine adaptif hız sabitleme sistemi de opsiyon listesinde yer alıyor.

2017 Seat İbiza Motor

Test aracımızın kaputunun altında 95 HP güç ve 175 Nm tork üreten motor yer alıyor. Bu motor beş ileri manuel şanzıman ile gücünü ön tekerleklere aktarıyor.

Şanzıman ile motorun uyumu genel olarak başarılı, vites geçişleri aracın dinamik tasarımına uygun olarak kısa oranlara sahip. Üç silindirli motor, atak bir karaktere sahip. 10.9 saniyelik 0’dan 100 km/s hızlanma verisi 999 cc’lik bir motor için iyi bir değer sayılabilir. Ibiza’nın başarılı olduğu bir konu da yakıt tüketimi, daha önce belirtmiştim ülkemizde dizel motor seçeneği bulunmuyor fakat yeni düşük hacimli motor dizelleri aratmayacak tüketim değerlerine sahip. 4.7 lt/100 km’lik bir ortalama tüketim değeri veriliyor, biz ise 400 kilometrelik bir yol yaptık ve ortalama 6.2 lt/100 km’lik bir tüketime imza attık.

Güvenlik

Yeni Seat Ibiza EuroNCAP tarafından gerçekleştirilen güvenlik testlerinden tam not aldı. Beş yıldız ile ödüllendirilen yeni Ibiza, yapılan değerlendirmede ön bölge asistanı gibi sürücü destek sistemlerinin yanı sıra, yolcu güvenliği konusunda da beğeni kazandı.

Yeni Ibiza, Avrupa’da satışa sunulan otomobillerin tasarımlarını, teknik yapılarını ve güvenlik performanslarını, titiz biçimde denetleyen bağımsız güvenlik kuruluşu EuroNCAP tarafından değerlendirildi. Her geçen gün daha da zorlaştırılan testlerden başarıyla geçerek tam not aldı. EuroNCAP değerlendirme testlerinde, araç içinde sadece sürücü veya yan yolcunun değil, aynı zamanda çocuk, bebek, arkada oturan yolcular ile yayaların da güvenliği göz önünde bulunduruluyor.

Ayrıca otomobilin ön ve yandan aldıkları darbelere karşı güvenliği de kaza simülasyonları ile inceleniyor. Özellikle sürüş asistanı kategorisinde acil durumlarda otomatik fren yapabilen ön bölge asistanını tüm donanımlarında standart sunmasıyla ile dikkat çeken Ibiza, testlerin tümünü tam not alarak değerlendirmeyi tamamladı. Yeni Ibiza’da, aktif güvenlik sistemlerinin yanında, pasif güvenlik sistemleri de segmetinin en yeni teknolojilerini kullanıyor. Yetişkin ve çocuk yolcuların güvenliğini artıran yeni nesil emniyet kemeri, çocuk koltuğu için isofix ve top tether bağlantıları, hız sabitleme sistemi, arka orta koltuk kafalığı, altı hava yastığı, yokuş kalkış destek sistemi, lastik basınç uyarısı, gündüz sürüş farları ve ikincil çarpışma freni tüm yeni Seat Ibiza’larda standart olarak sunuluyor.

2017 Seat İbiza Konfor & Yol Tutuş

Yeni nesil Ibiza sınıfının en sessiz otomobil değil. Özellikle üç silindirin titreşimini kabinde oldukça hissediyorsunuz ve yine yüksek hızlarda rüzgâr ve yol sesini kabine sızdırıyor. İbiza’nın süspansiyon sistemi ise konfor ve yol tutuşu iyi şekilde harmanlıyor. Bu sınıftaki modeller sert süspansiyonlara sahiptir fakat Ibiza bir üst segmente yaklaşan bir konfor sunuyor.

2017 Seat İbiza yol tutuş konusunda da sınıfının en güvenli modellerinden biri olmayı başarmış. Direksiyon sistemi bir Fiesta kadar hisli değil fakat sınıf ortalamasını yakalıyor.

Teknik Özellik

Seat Ibiza Yakıt Tüketimi
Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi 5.8 lt/100 km
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi 4.1 lt/100 km
Karma Yakıt Tüketimi 4.7 lt/100 km
Test Yakıt Tüketimi 5.8 lt/ 100 km
CO2 Emisyonu 106 g/km
Seat Ibiza Motor Hacmi
Motor Hacmi 999 cc
0-100 km/s Hızlanma 10.9 sn
Maksimum Hız 182 km/s
Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk

 

İkinci El Araba İlanları

2 YORUMLAR

  1. Büyük ölçüde VW ile aynı teknolojik altyapıyı kullanan Seat, güzel bir alternatif. Motorun ürettiği güç rakibi Ford Fiesta’dan 5 PS daha düşük olmasına rağmen, torku 5 NM daha fazla. Manuel vites bence otomatiğe göre daha akıllıca seçim. Keşke 5 değil de 6 ileri şanzıman sunulsaydı. Zira torku yüksek ve düşük devrilerde elde edilebiliyor, 6’ncı vitesle uzun yolculuklarda ciddi bir yakıt tasarrufu sağlanabilirdi. Gördüğüm kadarıyla, aracın iç malzemesi harcıalem seçilmiş. Bu sınıf için kabul edilebilir bir seçim olsa da, Seat’tan daha kalitelisi beklenirdi. Türk tüketicisi bu tür özensizlikleri hemen fark ediyor ve bir kenara not ediyor. Bu sınıfta Seat’ın rakibi bir hayli fazla. Yakıt tüketimi bence çok başarılı değil, örneğin otomatik vitese ve 1.5 lt. atmosferik motora sahip Toyota Yaris 5.9 lt tüketiyor. Motoru sorunsuz, LPG’ye uyumlu ve 6 ileri manuel şanzımanla da alınabiliyor. Bu veriler ışığında Seat’ın müstakbel müşterileri; Avrupa ekolünü seven, VW Polo almak isteyen, ancak çok az bir farkla bütçesi buna yetmeyen veya VW’deki sırayı beklemek istemeyen kişiler olacaktır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here