2016 Opel Mokka 1.6D X Detaylı İnceleme

0
8883
2018 Opel Mokka X

Dinamik görünen bir küçük SUV araç arıyorsanız doğru yere bakıyorsunuz demektir. Özellikle 2015 yılında ulaştığı başarılı satış rakamları ile markanın yüzünü güldüren Mokka yenilenmesinin ardından Opel Mokka X olarak hayatımıza katıldı. Marka yönetimi satış rakamları açısından bu modele yine büyük bir güven duyuyor. Tasarım açısından araca baktığımızda iyi giyimli bir oyuncu ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. İlk bakışta çok önemli değişim yaşanmamış gibi görünüyor. Detaylı bir inceleme yaptığımız zamansa bakışlarını daha çekici hale getiren LED farlara sahip olduğunu görüyoruz. Tampon tasarımında yapılan değişimler sayesinde yüzünde değişim göstermiş durumda. Motor kaputunun katlı tasarımının çamurluklarla birleşimini sevdiğimiz Mokka X dinamik hatlara sahip bir araç. Opel markasının bu tip araçlarının nasıl görüneceği konusunda ipuçları veren tasarım yola yakışan detaylara sahip. Opel’in şimşeğinin boydan boşa geçtiği havalandırma ızgarası, şişkin çamurlukları, arazi kimliğine gönderme yapan korumalarla biz bu tasarımı sevdik. Burada en önemli konu Mokka X’in rakiplerinin de son derece iyi giyimli birer araç haline gelmeleri. Bu konuda onlarla başa çıkabilecek tasarım detaylarına sahip ama bazı rakiplerini gerisinde kalıyor.

İç Mekan

Mokka X5 iç mekan tasarımı konusunda kullanışlılığın ön planda olduğu bir yapı tercih edilmiş. Bazı markaların yaptığı gibi görselliğin ön planda tutulup kullanışlılığın arka tarafa itilmemesinin tercih edilmesi iyi bir karar. Bazı araçlarda kullanma konusunda önemli sıkıntılar yaşadığımız ekran kullanımını bu araçta hiç yaşamadık. Sanki uzun bir süredir bu tip bir ekranı kullanıyor gibi hissettik. Ekranın orta konsola yerleşimi de tasarım açısından en iyilerden. Eşya gözlerinin sayısı yaptığımız kalabalık kullanımlar sırasında da yeterli oldu. Kapı içi ceplerin kullanımı çok kolay değil. Koltukların diz desteği, bel desteği gibi kolay ayarlanan yapılarını sevdik. Ama uzun yolculuklar sırasında koltuklar çok rahat değil. Sessizlik beklentilerini karşılayan bir yaşam alanı var fakat motor gürültüsü tahminlerimizden biraz daha fazla yaşam alanına yansıyor. Ön ve arka tarafta sunulan genişlik konusunda hiç sıkıntı yaşamadığımız Opel Mokka X ‘in görüş açılarında da önemli bir sorun yok.

Motor

Küçük SUV, dizel motora sahip ve otomatik vites seçeneği de var. Bu sınıfta en çok sorulan soruya yanıt vermesi önemli bir artı. Bunu yaparken motor kaputunun altında yatan 1.6 lt dizel ünite bu tip hacimler içinde yüksek bir güç üretiyor. 3500 d/d’de 136 HP güç üreten dizel motor, 2000 d/d’de 320 Nm tork üretiyor. Turbo devreye girene kadar alt devirlerde biraz boşluk yaşanıyor. Bu durum altı ileri oranlı otomatik şanzımanın vites seçimlerinin başarılı karakteriyle daha az hissediliyor. Şanzıman demişken bu tasarımı yapan mühendis arkadaşın manuel kullanım modunun en alt seçimde olmayacağını bilmesi gerekirdi. Vites konsolunda normalde D olması gereken yerde M modu yer alıyor. Bu durum karışıklık yaşanmasına neden oluyor. Otomatik şanzıman manuele göre gücü çok fazla törpülemiyor. Hızlanma karakteri açısından 11 saniye civarında dolaşan bir karakteri var. Bu birliktelik sonucu ortaya çıkan tüketim sonucunu 100 km karma yol şartında 6,3 litre olarak tespit ettik.

Güvenlik

Opel Mokka bundan önceki versiyonuyla yapılan EuroNCAP çarpışma testinden 5 yıldız alarak bu yönde güvenlik beklentilerini karşıladığını gözler önüne sermişti. Mokka X bunun yanına güvenlik donanımı açısından da son derece zengin bir yelpazeyi eklemesiyle ön plana çıkıyor. Araç takip sistemi, şerit takip sistemi, aktif şehir güvenlik fren sistemi gibi detaylar aracın donanımları arasında yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Bir Opel sahibiyseniz biraz sert bir araca sahip olacağınızı bilmeniz gerekiyor. Bu durum Avrupa ülkelerinde çok önemli bir sorun yaşatmazken ülkemiz gibi sorulu asfalt ve bol çukurlu zeminlerde fazla darbe anlamına geliyor. Çukur geçişleri sırasında özellikle arka taraftan biraz sert darbeler alıyor. Can sıkıcı ya da araca zarar verecek boyutlarda yaşanmıyor ama bunu bilmeniz gerekiyor. Yol tutuş konusunda limitlerini biraz zorladığımızda bile iyi sonuçlar almamızsa sert ayarlara sahip olmasının ödülü olarak karşımıza çıkıyor. İzinin üzerinde ve güvenli bir sürüş gerçekleştirdiğimiz Mokka X, panik fren duruşları sırasında da izinden ayrılmadan görevini yerine getiriyor. Direksiyon simidinin tasarımı açısından keyif aldığımız sürüşte yönlendirme kabiliyetinin de çok fazla boşluğu sahip olmaması artıları arasında yer aldı. Dört tekerlekten çekiş sistemine de sahip olan araçta bu özelliği satın almak için dizel manuel kombinasyonunu sahip olmak gerekiyor. Test aracında olduğu gibi otomatik şanzımanı tercih etmeniz durumunda önden çekiş olarak satın alabiliyorsunuz.

Teknik Özellik

Motor : 1.6
Motor Hacmi :1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 136 HP  3500 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 2000 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 10.9 sn
Maksimum Hız : 188 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 6.0 lt
Şehir Dışı : 5.0 lt
Karma : 4.4 lt
Test : 6.3/ 100 km
CO2 Emisyonu : 132 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4275 mm
Genişlik : 1780 mm
Yükseklik : 1658 mm
Dingil Mesafesi : 2555 mm
Bagaj Hacmi : 356 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 52 lt
Boş Ağırlık : 1462 kg
Lastik Boyutu : 115/55 R18

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here