2017 Hyundai Tucson 2.0 CRDİ DCT Detaylı İnceleme

0
7257

2017 Hyundai Tucson Tasarım

2017 Hyundai Tucson tasarım konusunda alışılmış olanı yeniden yorumlayan bir anlayışa sahip. Zira, Hyundai markasının yenilenen bir tasarım algısı söz konusu. Eğer Hyundai ilanları ilginiiz çekiyorsa ya da farklı Hyundai modellerini takip ediyorsanız markanın son bir kaç yıldır geçirdiği tasarımsal evrimi fark etmiş olmalısınız.

Tucson adı bize yabancı değil. Daha önce de Hyundai Tucson adıyla model üretmiş ve gerek ülkemizde gerekse Avrupa’da başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı. Ancak daha sonra yeni model adlandırma stratejisi nedeniyle modelin adı ix35 olarak değiştirilmişti. Ve daha yumuşak bir tasarıma bürünmüştü. Bu değişim Hyundai taraftarları tarafından veto yediği için ix35 çok uzun ömürlü olmadı. Ve Tucson yeniden hayatımıza dahil oldu; iyi ki de oldu Yeni Tucson markanın yeni tasarım diline uygun olarak tasarlanmış bir model. Hem Elantra hem i30 modelleri başta olmak üzere Hyundai’nin Avrupalılaşmasında etkili oldu. Bu  modellerin çizgilerinin görüldüğü modelin ön kısmında büyük havalandırma kanallarına sahip ızgarası ve çekik iri farları dikkat çekiyor.

2017 Hyundai Tucson

Off-road kimliğe vurgu yapmak adına tamponun alt kısmında siyah plastik kaplama kullanılmış. Bu kaplama arkaya doğru devam ettirilmiş. Çamurluk dodiklerinde ve marşpiyellerde siyah plastik kaplamaya yer verilmiş. Arkada da tamponun alt kısmındaki kaplamayla arazi kimliği öne çıkartılmış. Profilden oldukça büyük görünen çamurluklar içinde versiyona göre 19 inçlik jantlar bile kullanılabiliyor. Arkadaki ikili egzoz çıkışı ile de sportiflik ön planda tutulmuş. Genel olarak Tucson’un tasarımında bir arazi aracının ihtiyaç duyduğu ne varsa olduğu görülürken binek kullanıcıları mutlu etmek adına sportif detayların da kullanıldığı fark ediliyor. Özelikle yerini aldığı ix35 modelinin çizgileri düşünüldüğünde Tucson tasarım olarak çok başarılı bir SUV olmuş.

İç Mekan

Son dönemde Hyundai modellerinde konfor elemanları hemen dikkat çekiyor. Özellikle açık renkli kokpit ve deri döşemelerin kullanılmasıyla Hyundai modelleri Alman rakiplerini kıskandıracak kadar ferah ve kaliteli görünen yaşam alanlarına kavuştu. Hyundai Tucson’da da durum farklı değil. Kaliteli görünen konsoluyla öne çıkan Tucson’da son dönemdeki pek çok modelde olduğu gibi ortak parçalara yer verilmiş. Konsolun merkezinde dokunmatik multimedya ekranı yer alırken onun altında klima kumandalarına konumlandırılmış. Kullanım esnasında tüm düğme ve şalterlere kolayca ulaşılırken bazı ayarların da direksiyon üstünden yapılması mümkün.

2017 Hyundai Tucson

Kaliteli deri döşemelere sahip olan Tucson’da üst paketleri tercih ettiğinizde arkalar da dahil olmak üzere ısıtmalı koltuklarla birlikte ısıtmalı direksiyon simidi sizi bekliyor. Bu soğuk kış günlerinde çok faydalı olan özellik iç mekandaki kalite algısını da önemli ölçüde yükseltiyor. Aracın 2700 mm’lik geniş dingil mesafesi sayesinde diz mesafesi de bir hayli genişken baş mesafesi hem ön hem de arkada beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Tucson’un iç mekanında belki herkesin hoşuna gitmeyecek yegane detay kullanılan renklerin fazla açık olması olacaktır. Özellikle arazi şartları düşünüldüğünde açık renkli yüzeylerin kısa sürede kirlenmesi veya deforme olması söz konusu.

2017 Hyundai Tucson Motor

Ülkemizde 1.6 litrelik benzinli motor veya 2.0 litrelik dizel motorla alınabilen Tucson bu alanda rakiplerinden geride kalıyor. Özellikle dizel motorun yüksek vergi diliminde yer alması modelin elini zayıflatıyor. Yurtdışında Tucson’da 1.7 litrelik dizel motor olsa da bu güç ünitesi de bizim vergi sistemimizde uygun fiyatlı olamadığı için ithal edilmiyor. Turbo destekli benzinli motorlu Tucson 177 HP güç ve 265 Nm üretiyor. Bu gücü yola 7 ileri oranlı DCT çift kavramalı şanzımanla aktaran model, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip.

Rakiplerine kıyasla vites geçişlerini daha yavaş yapan vites kutusu buna karşılık değişimleri sarsıntısız gerçekleştiriyor. Alt devirlerden itibaren yüksek güç sayesinde aracın güçlü olduğunu anlasanız da vites kutusu ve dört tekerlekten çekiş sistemi nedeniyle model performanslı olsa da ekonomik olamıyor. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 7,5 litrelik tüketim değerine sahip olan model, reel sürüşlerde bu rakamı 10 lt seviyesine yükseltiyor. Eğer dikkatli olmazsanız o zaman bu rakamı 12 lt’ye kadar çıkartmak mümkün. Deponun da kapasitesi ortalamalarda olduğu için sunulan menzil çok iyi değil.

2017 Hyundai Tucson

Güvenlik

Hyundai Tucson güvenlik testleri konusu ise şöyle özetlenebilir: İlk kez 2006 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan Tucson o tarihte 4 yıldız almıştı. Güncel model ise 2015 yılında çarpışma testine alınarak 5 yıldız almaya hak kazandı. Araç test sonunda yetişkin koruması alanında %86, çocuk korumasında % 85 başarı sağlarken yaya güvenliğinden % 71 almaya hak kazandı. Modelin donanımında ABS+EDB, ESP, fren destek sistemi, devrilme önleyici sistem, yokuş iniş destek sistemi, yokuş kalkış destek sistemi, sürücü ve yolcu ön-yan-perde havayastıkları gibi donanımlar standart olarak sunulurken versiyona bağlı olarak bu donanımlara kör nokta uyarı sistemi, şeritte kalma asistanı, otomatik acil fren sistemi gibi teknolojik yardımcılar ekleniyor.

Konfor & Yol Tutuş

Tucson’un motoru ekonomik olmakta zorlansa da performanslı olma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Aracın ilk hareket anından itibaren yüksek hızlanma isteği kesilmeden maksimum hıza ulaşılmasını sağlıyor. Her ne kadar vites ilk kalkış anında biraz yavaş olsa da ara hızlanmalar konusunda eksiklik hissettirmiyor ve gerekli vites küçültmeleri hemen yapıyor. Sessizlik konusunda da başarılı olan Tucson heybetli gövdesine rağmen yan rüzgarlardan etkilenmiyor. Araçla derin çukurlarda geçtiğiniz anlarda bile 19 inçlik lastikler ve uzun tutulan süspansiyon strokları tahmin edilenden daha iyi bir konfor sunuyor ve arkadaki yolcuların konforunun azalmamasını sağlıyor.

Bir arazi aracı olarak dört tekerlekten çekiş sistemiyle donatılması Tucson’un arazide çok iyi ilerlemesini sağlıyor. Vitesin arkasında yer alan sürüş modu düğmesi ve diferansiyel kilidi ile farklı zeminlerde ve kullanım karakterlerinde Tucson sorunsuzca yoluna devam edebiliyor. Aracın yerden yüksekliği ve açıları hafif arazide yeterli iken eğim iniş kontrolü gibi donanımları da arazide kullanıcısının işini kolaylaştırıyor. Arazi kullanım esnasında hoşumuza gitmeyen tek detaysa başarılı kapasitesiyle beğenimizi kazanan Xenon farlarda yıkama sisteminin olmaması oldu. Özellikle çamurlu alanlardan geçtikten sonra farları temizlemek mümkün olmadığı için ışık kapasitesi önemli ölçüde azalıyor.

Hyundai Tucson çok yakar mı? sorusunun yanı sıra ne ölçüde konforlu sorusunun yanıtını da böylece özetlemiş olduk.

kırımızı suv

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here