Citroen C3 ve Tasarım

Yeni Citroen C3 ‘de neler değişti diyenlere özetle değişimin en yoğun olduğu yer dış mekan olmuş diyebiliriz. Eski Citroen C3 modelinde kullanılan sade çizgiler yerine Crossover tarzı bir görünüm bizi karşılıyor.

citroen c3

Önde geniş bir ızgaranın kullanıldığı otomobilde büyük yapılı ve gündüz farlarıyla tezat oluşturan aydınlatma grubuna yer verilmiş. Siyah renkli plastikten üretilen koruma bölümleri, renkli jantlar, kontrast renklerde alınabilen tavan ve kardeşi Citroen C4 Cactus modelinde de kullanılan Airbump’lar dikkat çekici unsurlar arasında. Ancak bu Airbump’ların ne kadar işlevsel olduğu tartışılır. Versiyona göre sunulan bu koruma plastikleri olmasa araç bizce daha iyi görünüyor.

citroen c3

Yüksek ve geniş görünen ön bölüm nedeniyle daha heybetli bir duruşa sahip olan C3’ün çift katlı far tasarımı markanın yeni tasarım dilinin önemli bir göstergesi. En üstte LED gündüz farlarının Citroen logosuyla birleşmesi ve daha aşağıda yer alan farlar rakiplerden farklı bir görünüm sağlarken gövde ve tavan renklerinin 36 farklı kombinasyonda alınabilmesi gençleşmeyi devam ettirmiş.

Son model C3 tasarımına bakıldığında gülen bir yüzü andıran arka kısmın, otomobille son derece uyumlu bir şekilde hazırlandığı ortada. C3 modeli, dikkat çekme konusunda iki renkli karoserinin de etkisiyle başarılı bir otomobil.

İç Mekan

Citroen C3’ün iç mekandaki en büyük yeniliği, yaşam alanında büyüyen boyutlarının ve yeni koltuklarının etkisiyle daha geniş ve ferah olması. Ön konsola daha ilk bakışta Cactus modelinin iç mekanından alıntıları rahatlıkla görebiliyorsunuz.

3 farklı tavan rengi ve çok sayıda renk seçeneği ile kişiselleştirilebilen yeni C3’ün ön konsolunu çerçeveleyen plastik çıtasının rengi de tavan rengi ile aynı tasarlanmış. Bu renkli detay ve Airbump görselinin kapı içlerine ve havalandırma kanallarının çıkışlarına uygulanması ile son derece eğlenceli bir mekan elde edilmiş.

2017 model C3’ün orta konsolda bulunan 7 inçlik dokunmatik ekran yer alıyor. Alışılagelmiş pozisyonun biraz daha altında bir hizaya konumlandırılan bu sistemden otomobille ilgili hemen hemen tüm özelliklere erişebiliyorsunuz ve Apple CarPlay, Android ve Mikrolink sistemlerini destekliyor.

citroen c3

Marka bizce, C3 Cactus modelinde çok iddialı olan, ancak bazı kullanıcılar tarafından beğenilmeyen bazı detaylardan da vazgeçmiş. Örneğin koltuk tasarımı ağabeyine çok benzese de ondaki gibi bütünleşik olmaması ve arka camların Cactus modelinin aksine tam açılabilmesi bu bahsettiğimiz değişikliklerin başında yer alıyor.

Son derece rahat ön ve arka koltukları olan C3’ün ön kapı kolları da el yapımı olarak tasarlanmış.

Son model C3’te iç mekandaki en önemli teknolojik yenilik ise Connected Cam. Citroen C3’te dikiz aynası altına yerleştirilen bir kamera sayesinde yolculuğunuz esnasında fotoğraf ve videolar çekip, telefonunuza aktarabiliyorsunuz. Bu sistem siz istemesiniz dahi sürekli kayıt halinde olduğu için çok önemli bir başka işe de yarıyor. Bu sayede tıpkı bir uçak kara kutusu gibi çalışıyor ve kaza anını sensörler sayesinde tespit ederek, sonrasında bu anın 1 dakika öncesi ve 30 saniye sonrasını kapsayan videoyu size otomatik olarak kaydediyor.

Motor

Citroen C3’de 1.2 litrelik benzinli ve 2 farklı güç üreten 1.6 litrelik dizel motor seçenekleri sunuluyordu. Tüm gözler 1.2 litrelik motorun turbo destekli versiyonunu beklerken Citroen Türkiye bu güç ünitesi yerine 1.6 litrelik atmosferik motoru sunmaya başladı. Sadece otomatik vitesle alınabilen 1.6 VTI aynı zamanda tek otomatik vitesli Citroen C3.

Oomatik Citroen C3 

Bu yeni şanzımanla gelen motor 115 HP güç üretip, 6 ileri otomatik şanzımanla kombine edilmiş. Fabrika verilerine göre yeni C3 ortalama yakıt tüketimi 6.8 litre olan otomobil reel sürüşlerde 8.2 litrelik bir tüketime imza atıyor. Elde edilen yakıt tüketimi çok başarılı değil. Rakipleri içinde daha düşük değerlere ulaşan modeller bulmak mümkün. Bu nedenle de benzinli motor dizel motorlara ekonomi adına rakip olma konusunda yetersiz. Keşke 1.2 litrelik turbo destekli motor sunulsaydı da bu olumsuzluk ortadan kalksaydı.

Yeni C3’ün Hızlanma Verileri

Fabrika verilerine göre 0 – 100 km/s hızlanmasını 11.3 saniyede tamamlayan C3, 188 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Alt devirden itibaren zorlanan motor üst devirlere çıkıldığı zaman kendini buluyor ve gerekli gücü sorunsuzca üretiyor.

Son Model Citroen C3 Motor Sesi ve Sarsıntılı 

2017 model C3’ün motoru ilk çalışmaya başladığı anda biraz sarsıntılı olsa da motor ısındıkça bu olumsuzluk ortadan kalkıyor. Bu sayede de iç mekandaki konforda artmış oluyor.

Güvenlik

İlk kez 2002 yılında EuroNCAP çarpışma testine alınan C3, o testten 4 yıldız almıştı. 2009 yılında da tekrar teste alınan otomobil bu ikinci testten de 4 yıldız almaya hak kazanmış.

C3 EuroNCAP çarpışma testinden 2017 yılında 4 yıldız almayı hak kazandı. Yetişkin yolcu korumasından %88, çocuk yolcu korumasından %83, yaya güvenliğinden %59 ve güvenlik yardımcılarından ise %58 başarılı oldu.

Citroen bu modelde aktif ve pasif pek çok güvenlik elemanını sunuyor. Bunlar içinde arka park sensörü, şerit değiştirme uyarısı, yokuş kalkış asistanı, şeritten ayrılma uyarı sistemi, sürücü yorgunluk uyarısı gibi önemli güvenlik teknolojileri kullanılıyor. Ayrıca otomobilde ABS, ESP, sürücü-yolcu-yan ve perde havayastıkları, lastik basınç sensörü gibi donanımlar da yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Citroen C3 daha çok şehir içi kullanımları hedeflenerek hazırlanış bir otomobil. Her ne kadar aracın dış tasarımında yerden yüksek yapı nedeniyle off-road kimliği olduğu düşünülse de asla böyle bir kullanım için geliştirilmemiş bir otomobil. 4 kişilik yüklü durumlarda yere oldukça sağlam basan C3, boşken zorlandığında önden kayma eğiliminde. Böyle durumlarda ESP’nin hızlı müdahalesi ile kısa sürede izine dönen otomobil sürücüsüne bu sayede güven veriyor. Ancak direksiyonun ne yazık ki hissiz yapısı araçla yapılan yolculuklarda kullanım keyfini önemli ölçüde azaltıyor.

C3’de süratin artmasıyla birlikte iç mekanda duyulan rüzgar gürültüsünün yükseldiği gözlemleniyor. İç mekana lastik sesi çok ulaşmasa da kapılardan sızan rüzgar gürültüsü hiç de az değil. Aracın yürüyen aksamı yol tutuş konusunda başarılı olsa da darbe emiş konusunda çok iyi değil. Özellikle arkada oturanlar sert tümsek geçişlerini oldukça fazla hissediyor.

Aracın yürüyen aksamının sert ayarlı olması nedeniyle bu olumsuzluk yaşanıyor. Ön koltukta oturanlar ise genel olarak arkaya kıyasla daha konforlu yolculuk ediyor.

Citroen C3 1.6 VTi Teknik Özellikler

  • Motor Hacmi :1587 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 115 HP 5750 d/d
  • Maksimum Tork : 150 Nm 4000 d/d

Son Model Citroen C3 Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 11.3 sn
  • Maksimum Hız : 188 km/s

Citroen C3 Frenler  

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Disk
  • Yakıt Türü : Benzin

2017 Model Citroen C3 Yakıt Tüketimi  

  • Şehir İçi : 9.2lt/100 km
  • Şehir Dışı :  5.3lt/100 km
  • Karma : 6.8lt/100 km
  • Test : 8.2lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 157 gr/km

Yeni C3 Boyutlar  

  • Uzunluk : 3996 mm
  • Genişlik : 1749 mm
  • Yükseklik : 1490 mm
  • Dingil Mesafesi : 2539 mm

Yeni C3 Bagaj Hacmi : 300 lt

  • Yakıt Depo Kapasitesi : 42 lt
  • Boş Ağırlık : 1130 kg
  • Lastik Boyutu : 205/55 R16

İkinci el satılık Citroen C3 ilanları

Ehliyet Gerektirmeyen Araç: Citroen Ami

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here