Honda Civic HB

0
2039

Mert Yılmaz, çok merak edilen Honda Civic HB’nin bir önceki neslini anlattı…

Honda’nın bir önceki nesil Civic modeli ile ilgili arabam.com’a çok soru geliyor. Hatırlayacağınız üzere dokuzuncu nesil Civic, 2011 ve 2016 yılları arasında üretildi. 2011’de Kuzey Amerika Autoshow’da tanıtılan Civic, ertesi yıl önce Avrupa’ya ve ardından da ülkemize ayak bastı.

Yalıtımı iyileştirilen, donanımı artırılan ve kabin kalitesi daha üst seviyeye çıkarılan Civic’in HB versiyonu Türkiye’ye 2013 yılında geldi. Bir önceki nesle benzeyen ama daha agresif olan tasarımıyla dikkat çeken otomobil, sportif çizgileri ile gençleri kendine çekiyordu.

2013 Model Honda Civic HB Tasarım

Ön tarafındaki siyah bölüm, şişkin çamurluklar ve arka camı ikiye bölen spoyler gibi detaylarıyla göze oldukça sportif gelen Civic HB’nin kabin tasarımı da sıradışıydı. Eskisinden daha uzun olan otomobil, genişlik ve yükseklikte de sekizinci nesil Civic’ten öndeydi. Buna karşılık aks aralığı kısaltılmıştı. 407 lt’lik bagajı ise kompakt sınıf bir HB için oldukça başarılıydı. O dönemki rakiplerin bagaj hacimlerinin 350-380 lt civarında olduğu düşünülürse, Civic HB’nin bagaj hacmi için sınıfının en iyi değerlerinden biri olduğu söylenebilir. Aks aralığının kısaltılmasının kabin genişliğinden ödün vermediği söylense de dokuzuncu nesil Civic HB’nin arka koltuktaki diz mesafesi sınıf ortalamasının altındaydı. Ayrıca baş mesafesi için de çok iyi yorumunu yapmak yanlış olur. Buna karşılık MPV’ler kadar değişken bir yapıya sahip olan arka koltuklar, fonksiyonelliği artırıyordu.

Dokuzuncu nesil Civic HB‘nin ön konsolu, bir önceki nesil gibi sürücüye göre tasarlanmıştı. Üstte hız göstergesi ve yol bilgisayarı, altta ise motor devri, hararet ve yakıt göstergelerinin mevcut olduğu gösterge paneli okunaklıydı. Yumuşak dokunuşlu malzemelerle kaplı kabinin genel kalitesi başarılıydı.

Civic Hatchback mi Sedan mı?

Civic HB’nin bir avantajı da sedan versiyonda olmayan 1.6 lt dizel motordu. 120 HP güç ve 300 Nm tork sunan bu motor, altı ileri manuel şanzıman üstünden gücünü ön tekerleklere aktarıyordu. 2.2 lt’lik dizel motora göre 47 kg daha hafif olan bu motor, tatmin edici performansa sahipti. Alt devirlerde çok atak olmasa da 2000 d/d’den sonra gücünü hissettiren 1.6 i-Dtec motor, yakıt tüketiminde de başarılıydı. Fabrika verisi 3.6 lt/100 km olan tüketim değeri, gerçek yol koşullarında da sürücüsünü üzmüyordu.

0-100 km/s hızlanmasını 10.5 sn’de tamamlayan ve 207 km/s maksimum hıza ulaşan dizel motorlu Civic’in en büyük dezavantajı otomatik şanzıman opsiyonu sunmuyor oluşuydu. Ayrıca satış fiyatının da rakiplerinden yüksek oluşu, hak ettiği satış rakamlarına ulaşmasını engelledi. Civiğc HB’nin bir başka motor seçeneği ise 100 HP güç üreten 1.4 lt atmosferik üniteydi. 0.27 Cd’ye kadar indirilmiş rüzgâr direnç katsayısı, tüketime olumlu etki ederken, Civic HB’nin bir başka olumlu özelliği daha vardı. ANC (Active Noise Cancellation) adı verilen sistem, aktif gürültü önleme görevi görüyordu. Bu sistemde otomobilin tavanında biri önde, diğeri arkada olmak üzere iki mikrofon bulunurken, bu mikrofonlar iç mekândaki düşük frekanslı sesleri algılıyor ve kapı içindeki alt hoparlörlerden karşıt frekansı yayarak kabindeki gürültüyü azaltıyordu. Önde McPherson, arkada torsiyon çubuklu süspansiyon sistemine sahip Civic HB, yumuşak ve konforlu sürüş sunuyordu. Yol tutuşu da güvenli olan otomobil, sportif sürüş isteyenleri zor durumda bırakmıyordu.

Sekizinci ya da dokuzuncu nesil Civic almayı düşünüyorsanız, ikinci el Honda Civic modelleri için arabam.com ilanlarına göz gezdirebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here