arabam blog’da bugün inceleyeceğimiz konu “krank mili nedir?” olacak. Sizler için konunun bütün detaylarını öğrenerek kapsamlı bir içerik oluşturduk. Motorla yakından ilişkili olan bu parça, araçlar için oldukça önemlidir. Bu yüzden bakımının düzenli olarak takip edilmesi ve gerektiğinde tamir işlemlerinin yapılması gerekir. Şimdi ise gelin konumuzun detaylarını birlikte inceleyelim.

Krank Mili Ne İşe Yarar?

krank mili

Krank mili, otomobil motorlarında bulunan ana mil olarak tanımlanır. Pistonların yanmasıyla elde edilen hareket enerjisi, krank miline iletilir. Ardından volan aracılığıyla şanzımana aktarılır. Piston kolları ve motor bloğu arasındaki krank milinin yatakları bulunur. Bu yataklar, arıza durumunda değiştirilebildiğinden dolayı diğer parçaların ekstra olarak değiştirilmesi gerekmez. Bu noktada krank mili sensöründen de bahsetmek gerekir. Krank mili sensörü, aracın motorunun problemsiz çalışmasına yarayan bir sensördür. Görevi ise krank milinin konumunu ve dönme hızını ölçmektir. Aynı zamanda bu bilgileri motor kontrol ünitesine göndererek ateşleme zamanlamasını ve yakıt enjeksiyonu gibi sistemleri denetler.

Krank Mili Nasıl Çalışır? 

Doğrusal olan piston hareketini, dairesel harekete çeviren krank mili, U şeklindeki kolları ile pistonlara entegredir. Yanma odasındaki yanmanın ardından oluşan itme kuvvetini kullanarak sırası ile pistonları aşağı-yukarı doğru hareket ettirir. Bu çalışma sayesinde krank milinin dönmesi sağlanırken volan mekanizmasıyla da motorun hareketini devamlı olarak sağlanır. Son olarak krank mili pistonlardan aldığı hareketi, kam mili gibi diğer önemli bileşenlere göndererek sistemli çalışmaya olanak sağlar.

Krank Mili Arızaları

krank mili

Çoğunlukla düzenli çalışan krank mili zaman zaman arızalanabilir. Krank mili arızaları genellikle parçanın hasar almasıyla ilgilidir. Aynı zamanda mil sensörü arızalanırsa da problem yaşanabilir. Özellikle kırılma gibi durumlar çok az görülür ve genellikle anormal seslerle belli olur. Krank mili arızalarında ateşleme sistemi olumsuz yönde etkilenebilir. Ayrıca yanma bozuklukları, su darbeleri, arızalı volanlar ya da kavramalar gibi nedenlerle krank milinde arızalar oluşabilir. Arızalı şanzıman ya da dengesiz denge ağırlıkları gibi sorunlar da motorun aniden titremesine sebebiyet verebilir. Daha yaygın olan krank mili sensörü arızası belirtileri ise şunlardır:

  • Motoru çalıştırmada sorunlar yaşanması
  • Motorun düzensiz aralıklarla durması
  • Gösterge panelinde motor kontrol sembolünün yanması
  • Sürüş sırasında hızlanma sorunları ve sabit hızın korunmasında zorluk yaşanması

Tüm bunların yanı sıra sürücüler, krank miliyle ilişkili olarak “motorda ölçü ne anlama gelir?” sorusunu sıkça sorar. Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için honlama işleminden bahsedelim. Honlama işlemi, silindir boşluğunun taşlanması anlamına gelir. Bu honlama işleminin ardından silindir boşluğu büyüdüğü için büyük ölçülü piston satın alınır. 0.75 gibi ölçüler, taşlama ile ortaya çıkan ölçüler arasında yer alır. Ancak araçların fabrika çıkışı ölçüleri, standart olarak belirtilir. Şimdi krank mili konusuna gelelim. Aracın yataklarında yağsızlık sebebiyle sarma yaşandığında aracın krank mili de taşlanır. Taşlama yapılan ölçüye göre araca yataklar satın alınır. Bu sayede onarımın daha faydalı gerçekleşir. Otomobil motorlarında ölçü sistemi olmasaydı bir hararette aracın silindir kapağı, motor bloğu, krank mili gibi büyük parçaların da değişmesi gerekirdi.

Diferansiyel Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here