Unutulan Hatchback Modelleri Listesine başlıyoruz. Hatchback otomobil modelleri dünya da en çok satan kasa tipleri arasında yer alıyor. Çok satan hatchback modelleri tabi ki her hatchback için geçerli değil. Listemizde yer verdiğimiz otomobiller ikonik olmayı ve varlığını sürdürmeyi başaramadı.

Sundukları sürüş deneyimi ile şehir içinde günlük sürüş için en iyi seçenek olarak kabul edilen hatchback modelleri buna ek olarak daha performanslı olarak üretilmeye de başlanmıştı. Hepimiz bu konuda ünlü olan hatchback modellerini tanıyor olsak da üretim devamı anlamında belirsizliğini her zaman koruyan ve çok az insan tarafından tanınan otomobiller bulunuyor. Şimdi Unutulan Hatchback modellerinin ne olduğuna bir göz atalım.

Fiat Stilo Abarth

Unutulan Hatchback

Dönemin aile arabası olarak tercih edilen Hatchback’ini inceleyelim. Fiat Stilo, Fiat modeli olan bir başka hathcback Bravo ve Brava’nın yerini doldurmak üzere üretilmişti. Üretim amacı sadece bu değil. Aynı zamanda en çok tercih edilen Golf, Mazda 3 ve Toyota Corolla gibi hatchack’ler ile rekabet etmek içinde piyasaya sürüldü.

Aslında ilk üretim olarak etkileyici bir otomobil olmuştu. Daha sonra daha etkileyici olması için Fiat Modifikasyon bölümü Abarth, arabayı devraldı.

Daha sonra Stilo Abarth ismini alacak olan otomobil, burada 170 beygirlik doğal emişli bir motorun sahibi oldu. 2.4 litrelik 5 silindirli bu güçlü motorla Selespeed yarı otomatik şanzıman eşleştirildi. Bu şanzıman aracın sürüş dinamiklerini büyük ölçüde etkilemişti. Bu şanzıman tipine sahip olan modeller o kadar tepki gördü ki arabalar Fiat bayilerine yeni parça borsaları olarak geri döndüklerinde, onları satmıyorlardı. Doğrudan açık artırmaya çıktılar. Fiat Stilo Abarth gözden düşmenin ilk adımlarını burada atmıştı. Unutulan Hatchback otomobiller listemize devam ediyoruz.

Nissan March Super Turbo

Listemizde daha çok yarış otomobili olarak hatırladığımız bir otomobil var. İlk üretim amacı kendi yarış serisini başlatmak üzerine olan March Super Turbo 1.0L 100 hp ve 5 ileri manuel şanzımandan oluşuyordu. Çift şarjlı olan otomobilde hem turbo hemde Supercharger mevcuttu. Supercharger araçta gecikmeyi minimuma indiren ve turbo performansı kadar etkili bir bileşendir.

Araç 100 km/s hıza sadece 7.7 saniyede ulaşıyor. Kompakt tasarımı, performans otomobili olması üzerinde bir baskı yaratmadı ve araç 1980’li yıllarda çok iyi satış rakamlarına ulaştı. Bu otomobilden sadece 10.000 adet üretildi. Uzun zaman sonra Unutulan Hatchback listemize girdi.

Fiat Panda 100HP

Listemizin en küçük ve şirin otomobillerinden biri ile devam ediyoruz. Fiat panda ekonomik ve pratik bir araba olma felsefesi ile çok fazla sattı. Daha sonra 2006 yılında hatchback kasa tipi ile güncellendi. Model ismi 100 HP olarak adlandırıldı. Kaputun altında 1.4 litrelik 100 Hp motor var. 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaşması elbette hızlı sayılabilecek bir süre değil. Ancak aracın sunduğu küçük ama etkili özellikler fiyat performans açısından bu aracı özel kıldı.

Süspansiyonlar diğer panda modellerine göre daha sportif ve dolayısıyla daha sertti. Sürüş esnasında bu net bir şekilde hissediliyordu.

Fiat 1.4 litrelik 100 Hp motoru üretimden kaldırdığı için Fiat 100Hp modeli de üretimden kalkmış oldu. Güzel haber şu ki bu araban bugün hala satın alabilirsiniz. Tam bir tipik şehir arabası.

Citroën C4 VTS

Neredeyse ilginç otomobiller listesinde yer alacak olan C4 VTS arka tasarımı ile standart C4 modellerinden ayırılıyor. C4 VTS Standart C4’ün revize edilmiş bir versiyonudur. Ayrıca citroen için konfor odaklı bir ürün yelpazesine sportif bir odak sağlıyor. Üretim amacı yeni bir soluk getirmek içindi. Bu nedenle Volkswagen, Honda gibi güçlü rakipleri ile baş etmek üzere üretildi. C4 VTS Bu rekabet sonucu popülaritesini artırdı. Hızı ve sürüş dinamikleri tatmin etmese de Citroen için cesur bir çabaydı. Çaba etkileyiciydi ancak araç zamanla unutuldu. Bizde Unutulan Hatchback otomobiller listemize yer verdik.

Toyota Corolla T-Sport

Unutulan Hatchback otomobiller listemize şimdilik Toyota Corolla T-Sport listemize yer verdik. Toyota Müşterileri için zaman zaman sıkıcı bir otomobil olduğu yönünde ortaya atılan söylemler Corolla T-Spor versiyonunun çıkmasına engel olmadı.

Kaputun altında 4 silindirli doğal emişli 192 beygirlik bir motor bulunuyor. Turboşarj eksikliği VVT-i sistemi aracın eksik noktalarından biri olsa da 8.200 RPM’lik dönüş bunu telafi ediyor. Çok hızlı ve bu aracı sürmek çok eğlenceli. Tasarım olarak küçük detaylarla diğer Corolla modellerinden sıyrılsa da T-Spor versiyonunu ayırt etmek bazen zor olabiliyor. Aracın 0-100km/s hıza ulaşma süresi 8.6 saniyedir.

Volkswagen Polo G40

Unutulan Hatchback Modelleri

Unutulan Hatchback Modelleri listemize Volkswagen Polo G40 ile başlıyoruz. Volkswagen Polo günümüzde hala popüler olan bir model. Ancak zaman zaman bu modellerin varyantları üretiliyor. Polo G40 da onlardan biri.

Volkswagen Polo G40 Volkswagen’in önden çekişli otomobillerle uğraşmaya başladığı bir dönemde üretildi.

1.3 litrelik 4 silindirli motorun yanında Supercharger da araçta mevcuttu. Toplamda 114 beygirlik güç 0-100 km/s hıza 8.1 saniyede ulaşma başarısı gösterdi. Buna ek olarak havalandırmalı disk frenler, alaşım jantlar ve tasarımsal keskin detaylar dikkat çeken özellikler arasındaydı.

Opel Corsa OPC (Nürburgring Sürümü)

Unutulan Hatchback Modelleri

Opel Corsa OPC modelinin Nürburgring sürümü standart OPC’nin düzenlenmiş halidir. Standart OPC’de oldukça güçlü bir otomobildi ancak Nürburgring düzenlemesi aracı çok ayrı bir boyuta taşıdı.

Düşük ağırlık, ufak boyutlar ve güçlü motor birleştiğinde ortaya tam olarak yer uçağı olarak adlandıracağımız bir şey çıkıyor.

Otomobil Kına kırmızısı ve parlak yeşil renklerinde üretildi. Sportif duruşuna jant ve body kit çok iyi bir şekilde eşlik ediyor. 1.6 litrelik 206 beygir güç üreten otomobil motor kontrol ünitesi (ECU) ve egzoz sistemlerinde yapılan düzenleme ile çok daha yüksek hızlara çıkabiliyor. Bu hız tam olarak 230km/s. Tabi bu yüksek hızları durdurmak için böylesine etkileyici bir otomobilde frenlerde çok önemli. Bunun için araçta Brembo fren diskleri kullanılmış.

Suzuki Alto Works RS-R 

Unutulan Hatchback Modelleri

Listemize en hafif modellerden biri olan Suzuki Alto RS-R ile devam ediyoruz.

Japonya da şehir otomobili anlamına gelen kei otomobilleri Japonya da kullanılmak üzere çeşitli katı otomobil kurallarının baskısı altındadır. Ancak Suzuki bu yaptırımlara rağmen en iyi şehir otomobilini yapmanın yollarını arıyor. Bu yolları bulan Suzuki bu tip araçların farklı versiyonlarını da üretiyor.

Japonya da en tanınmış Hatchback modeller arasında olan Suzuki Alto RS-R 600 CC üç dilindirli turboşarjlı bir motora sahipti. Ürettiği güç turboya rağmen 64 hp olarak ölçüldü. Arabada ayrıca manuel şanzıman ve AWD sistemi mevcut. Bu aracı sürmek gerçekten çok eğlenceli olmalı.

Toyota Starlet Glanza V Turbo

Unutulan Hatchback Modelleri

Tokyonun boğucu ve kalabalık trafiği karşısında çok hızlı ve kolay bir şekilde ulaşım sağlayan Toyota Starlet Glanza V turbo 1986 yılında piyasaya sürüldü.

Toyota Yaris, starlet Glanzadan önce çoğu Avrupa pazarına hükmetmişti. Daha sonra Yaris modelinden sonra yeni bir yıldız adayı olarak Glanza V Turbo gösterildi. Glanza sağlam bir 105 hp’ye sahipti. Buna rağmen maksimum güç çıkışını artırmak için bir turboşarj ve bir intercooler ekledi. Ayrıca araç ekstra güvenlik özelliklerinin eklenmesine rağmen küçük boyutlu ve sadece 960 kg bir ağırlığa sahipti.

Yıldız adayı olarak gösterdiğimiz Glanza modeli base Reflet, sporty Glanza ve luxurious Carat isminde 3 versiyon daha çıkarttı. Ancak ne yazık ki Unutulan Hatchback Modelleri listemizde yer almaktan kaçamadı.

Peugeot 207 RC/GTI

Unutulan Hatchback Modelleri

Günümüzde hala kullanımda olan bu otomobil bir dönem RC/GTI versiyonu ile üretilmişti. Daha önce 205 GTI gibi piyasayı sarsmak ve o ruha erişmek isteyen RC/GTI etkileyici olmak için yola çıkmıştı.

1.6 litrelik turbo 4 silindirli motor 175 Hp güç üretiyor. Daha sonraki güncellemelerle bu güç 184’lere kadar çıktı. Manuel şanzımanın eşlik ettiği araçta sürüş dinamikleri oldukça kararlı bir tutum sergiledi. Ancak yine de efsanevi 205 popülaritesinden çok uzakta kaldı.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here