Radar Nedir? Radar Cezası Ne Kadar?

0
8714

Otomobiller günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmiş ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bazı sistemler bulunmaktadır. Bu sistemler, otomobillerin hız kurallarına uyup uymamasını denetler. Duruma göre idari cezalar kesilir. Radar cihazlarının çalışma prensibi; radar cihazı hareketli bir cisme sinyal gönderir. Gönderilen sinyal geri döner ve bu sayede aracın hızı hesaplanır. Yazımızın devamında sizler için; Radar Nedir? Radar Cezası Ne Kadar Sorularının cevabını vereceğiz.

Radar Nedir?

Radar Nedir? 

Birçok yerde kullanılan radar sistemlerinin çalışması gönderilen sinyal ile mümkündür. Sinyal gönderilir. Gönderilen sinyal geri gelir ve hız hesaplanır. İki farklı sinyal çeşidi vardır: Radyo dalgası ve lazer sinyali. Radara yaklaşan aracın plakasına gönderilen 2 farklı sinyalden geri gelen sinyal sayesinde 2 farklı hız işlemlerden geçer ve %10 sapma ile aracın hızı ortaya çıkar. Bu sistem radar sistemidir. Radar sisteminin araçların plakalarına gönderilmesinin nedeni plakaların yapısı gereği reflektör görevi görmesidir. Plakaların üzerine gönderilen sinyaller bu sayede geri döner.  Radyo sinyalli radar sistemlerinde yavaşlayarak cezadan kaçılabilir. Ancak lazer ışınlı radar sistemlerinde işlem çok hızlı gerçekleştiği için ceza kaçınılmazdır. Radarı görüp frene basana kadar cezai işlem gerçekleşmiş olacaktır.

Radar Cezası Ne Kadar 2021 Fiyatları

Hız sınır değerini %30 geçen sürücüler 10 ceza puanı alır. Para cezası karşılığı ise 314₺ olarak gerçekleşir.

Hız sınırını %30 – %50 arası hız sınırı ihlali durumunda ise sürücü 15 ceza puanı alır. Bu kapsamda sürücüler 652₺ para cezası işlemi uygulanır.

Hız sınırı %50’den fazla aşıldığında ise cezası 1339₺ olarak belirlenmiştir.

Hız sınırı sebebiyle idari trafik cezası işlemi ile karşılaşıldığında cezanın tebliğinden sonra 15 gün içerisinde ödeme gerçekleştirildiğinde %25 indirimli bir şekilde ceza ödemesi gerçekleştirilir.

Radar Nedir?
Radar Nedir?

Radar Cezası Kaç Günde Gelir?

Radar cezası normal şartlarda 15-20 gün içerisinde gelir. Ancak kimi zaman eski tarihlerden dahi trafik cezaları gelebilmektedir. Aracı sattıysanız yine de ödemek durumundasınız. Ayrıca yeni aldığınız aracın radar cezası size geldiyse; ödemek durumunda değilsiniz. Trafik şube ile görüşerek cezanın aracın eski sahibine yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

RADAR CEZASI SORGULAMA

Radar sistemleri birçok alanda hayatımızı kolaylaştıran cihazlardandır. Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımı ile uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihaza denir. Genel olarak trafikte karşılaşmış olduğumuz radarlar kırmızı ışık ihlali, aşırı hız ihlali gibi durumlarda plakadan aracı tanıyarak, araç sahibine gerekli ceza-i işlemi uygulamayı sağlar. Birçok kişi gün içerisinde tereddüte düşerek acaba ceza yedim mi ? diye düşünmektedir. Radar cezasını sorgulamak için internet sitesinden kolay bir şekilde sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden, e-devletten ve PTT’den sorgulama işlemlerinizi kola bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

E-devlet radar cezası sorgulama;

E devlet sistemine giriş işlemini yapınız. Ardından bu linkten https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) ” sayfasından araç plakasına yazılmış olan cezaları görebilirsiniz.

EGM radar cezası sorgulama;

Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

PTT’den radar cezası sorgulama;

PTT internet sitesinden radara yakalanmış olana aracınıza yazılan cezayı sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz. https://www.epttavm.com/sayfa/trafik-cezasi-odeme.html bu adresten gerekli bilgilerinizi doğru bir şekilde girerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

RADAR CEZASI ÖDEME

Radar cezası size tebliğ edildikten sonra ödenebilir. Sistemde gözükmüyor olsa dahi tebliğ kağıdında bulunan dosya numaraları ile anlık olarak anlaşmalı bankalarla ödemeyi sağlayabilirsiniz.

RADAR CEZASI NE ZAMAN GELİR?

Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır. 288 ₺ olarak belirtilen bu cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödediğiniz takdirde %25 indirimli olarak ödeyebilirsiniz.

RADAR CEZASI İTİRAZI NASIL YAPILIR?

Trafik kanunlarına uymayan kişiler, trafik ihlali yaptıkları zaman radardan plakası tespit edilir. Bu tespit edilen sürücüye ceza yazılır. Sürücü eğer ki almış olduğu cezaya itiraz etmek isterse, bunu belirli bir süre içerisinde yapması gerekmektedir. Yazılan ceza sürücüye ulaştığı günden itibaren 15 gün içinde cezaya itiraz etmeniz lazım. Cezaya itiraz etmek için de Sulh Ceza Mahkemesine başvurmanız gerekmektedir. Daha sonra tarafınıza ulaşan tutanakta nereye başvurabileceğiniz gözükmektedir. Ardından radar cezasına itiraz etmek için bir tane dilekçe hazırlak gerekir. Daha sonra bu dilekçede tarafınızdan istenilen tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde bir doldurmak gerekiyor.

Hazırlanacak evrakları da şu şekilde ifade edebiliriz:

•Trafik karar tutanağının fotokopisi

•Kendinize ait olan kimliğinizin fotokopisi

•Ruhsatınızın fotokopisi

•Karar tutanak tebligat evrakının fotokopisini yanınızda getirmek gerekmektedir. Ayrıca muhakkak asıllarını da başvuru sırasında yanınızda bulunması gerekmektedir.

RADAR CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER?

Radar Nedir?
Radar Nedir?

Radar tarafından plakanıza yazılan trafik cezaları sisteme 3 gün içerisinde e-devlet sistemine yansıtılmaktadır. Ayrıca adınıza kayıtlı olan aracın trafik cezası sorgulaması işlemlerini de e-devlet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

EN DÜŞÜK RADAR CEZASI NE KADAR?

Trafik ihlali yapan sürücüye bunun sonucunda plakasına radar tarafından tespit edilerek cezai işlem uygulanır. Radar cezası fiyatı şu şekildedir;

•Trafikte araç kullanırken hız sınırının yüzde ve %30 arası oranlarında açıldığı zaman Sürücülere ceza puanı 10 olarak eklenmektedir. Araç sürücüleri bunun doğrultusunda ödeyecekleri radar cezası 2020 yılı 288 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki bu uygulanan cezanın araç kullanan sürücülere kesildikten 15 gün içinde ödeme yaptıkları takdirde ise ceza oranına %25 oranında indirim uygulanır.

•Hız sınırında %30 ile %50 arasında aşan araç sahipleri için yazılacak olan ceza puanı 15 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla bu oranda hız sınırı aşımı yapıldığı takdirde araç sürücülerinin ödeyecek ücreti 598 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ki aynı şekilde hız cezasının kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme işlemi gerçekleşirse cezaya %25 oranında indirim yapılır.

•Son olarak da eğer ki hız Sınırının %50 oranından yüksek olduğu zaman ise sürücülere yazılan ceza puanı 15 puan olarak bilinmektedir. Bunun doğrultusunda yukarıda belirtilenler gibi aynı şekilde ödenecek radar cezası 1228 TL olarak hesaplanmıştır. Bu verilen cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde eğer ki ödeme yapılır ise cezaya %25 oranında indirim oranı uygulanır.

RADAR CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Radara yakalanan aracınızın plakasına yazılan ceza ödemesini banka şubeleri, PTT şubeleri, vergi dairesi ya da internet aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Ayrıca trafik cezanızı zamanında ödemeniz önemlidir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here