En Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen

0
2156

En Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen, ralli dünyasına yön veren isimlerden biridir. 26.Haziran.1964 yılında doğan Finlandiyalı yarışçı;  1996, 1997, 1998, 1999 sezonları olmak üzere dört kez üst üste şampiyon olarak Dünya Ralli Şampiyonası’nın en başarılı sürücülerinden biri olarak kabul edilmiştir. Ayrıca günümüzde de Dünya Ralli Şampiyonası’nda mücadele eden Toyota GAZOO Racing’in başkanlığını yapmaktadır. Finlandiya’da doğan ve büyüyen Tommi Makinen, zorlu iklim şartlarına yaşamaya alışkın bir insandır. Özellikle soğuk iklimde ve yoğun kış şartlarında her Finlandiyalı gibi rahatlıkla araç sürebilmektedir. Ayrıca ralli sürüşü için temel bir giriş sağlamaktadır. Dolayısıyla bu kadar çok sayıda inanılmaz ralli sürücüsünün neden bu kadar küçük bir nüfusa sahip bir ülkeden geldiğine pek şaşmamak gerekiyor.

Motor sporları Fin kültürünün bir parçasıdır. Finlandiyalı bir sürücünün yerel Finlandiya Rallisi etkinliğini kazanması, uzun zamandır onurlandırılan bir gelenektir. Tommi Makinen bu etkinliği birçok defa kazanmıştır. Fakat dünyadaki etkinliklerin geri kalanına hükmedebilen nispeten az sayıda kişiden de biri olmaktadır. Tommi Makinen, 90’larda dokunulmaz biriydi ve hemen hemen tek başına Mitsubishi Lancer Evo’yu bir otomotiv ikonuna dönüştürmüştür.

İlk Olarak Lancia ile BaşladıEn Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen

Adını Mitsubishi ile yapmış olmasına rağmen ilk birkaç yarışı gerçekten de o zamanlar mevcut olan en iyi otomobillerden biriydi. 80’lerin sonlarında B Grubu döneminin sona ermesinden sonra Lancia Delta Integrale HF ralli arabaları popüler olmuştur. Bir pilot olarak bu arabalardan birinde yarışmak mantıklıydı. Fakat Mäkinen, bir pilot olarak girdiği hiçbir yarışta bitiş çizgisini göremedi.

Ford’da İlk GalibiyetEn Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen

Efsanevi Ford Escort RS Cosworth’ta Finlandiya Rallisi’ni (o zamanlar 1000 Lakes Rallisi) kazandığında kendisini uluslararası sahnede gerçekten duyurabildi. Makinen için bu bir dönüm noktasıydı.

Mitsubishi ile Dünya LiderliğiEn Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen

Kombinasyonların en verimlisi olduğu kanıtlanacaktı… Zamanında Mitsubishi, sürücüyle çok uyumlu çalışan bir araba yapmayı başardı. Onun ve Tommi Makinen’nin inanılmaz yüksek riskli sürüş tarzı 90’larda izlenmesi gereken bir şeydi. Gücünün zirvesinde olan Makinen, zirvedeki bir araba ile oldukça parlak bir şekilde eşleşiyordu. O zamana kadar, Lancer basit bir araçtı. Fakat arka arkaya 4 şampiyonluk kazandı ve dünyayı kasıp kavuran yeni bir tür performans arabası haline gelmeyi başardı.

Tommi Makinen, Mitsubishi ile 4. şampiyonluğunu kazandıktan sonra sınırlı sayıda Lancer Evo Tommi Mäkinen sürümü, satışa sunulmuştur. Böylece efsanevi ralli pilotunun adı ölümsüzleştirilmiştir. Ayrıca Japon üreticinin, bu kadar inanılmaz sonuçlar elde etmelerine yardımcı olan ve başka türlü ezici bir markayı popülerleştirmede büyük bir rol oynayan adama etkili bir şekilde teşekkür etmesi, inanılmaz bir jest olmuştur. Tommi Makinen’in sürüş tarzı her zaman korkusuzdu. Bu yüzden de çok fazla riskli pozisyona giriyordu. Fakat istatistiklerine baktığımı zaman hemen hemen her yarışta ilk 3’te yer alacağı fark edilmekteydi.

Uçan Finli

Sadece en hızlı Finlilere verilen ve başlangıçta olimpiyat atletleri için söylenen bir unvandır.  Fakat Tommi Makinen döneminde motor sporları derneği tarafından hızla benimsenen bir unvan olmuştur. Timo Mäkinen 1960’lardaki ralli başarıları nedeniyle bu unvanı kazanan ilk kişi olarak kabul edilmektedir.  Fakat Tommi, inanılmaz başarısı nedeniyle 1990’larda bu unvanı alan kişi olmuştur.

Subaru Zamanları

Kariyerini canlandırmak için talihsiz bir girişim olduğu ortaya çıkan bu olayda Mitsubishi’nin acımasız rakibi olan Subaru’ya katılmıştır. Yine de bu bir ihanet değildir. Mitsubishi ralli bölümlerine daha az odaklanmıştı ve araba 2001 yılına kadar zaten aşağı yönlü bir durumdaydı. 2002 yılında Makinen olmadan, sonuncu bitirdiler. Ayrıca Subaru daha iyi durumda olsa da Makinen sadece 8. sırayı yönetebildi. Her iki sezonu da takımla tamamladı ve 2003’teki son yarışında podyuma çıkmayı başardı. Tommi Makinen, sürücü olarak emekli olmuş olabilir. Fakat ralli yarışlarından asla ayrılmadı. Sürücü olarak son yarışından bir yıl sonra kendi takımını kurdu. 2016’da Toyota’nın WRC takımını yönetmek üzere sözleşme imzaladılar. Mäkinen’in takımda ana rolünü üstlendiği zamanlar büyük başarı yakaladılar.

2018’de Sebastian Ogier, şampiyonluğu kazandığında hem sürücü hem de takım patronu olarak ilk şampiyon oldu. Bu büyük bir başarı olmuştur ve oraya kadar ulaşmak için hem maddi hem de manevi emek verilmiştir. Sonuç olarak, Tommi Makinen, takım şefi olarak şampiyonluğu yakalamıştır. Yönettiği takımın şampiyon olması, başarılı pilotu zirveye çıkarmıştır. Makinen, 2020’de Gazoo Racing daha belirgin bir rol üstlenecek. Danışman olarak yardımcı olacağını söyleyen Makinen, Gazoo Racing takımını da son derece başarılı olarak karşımıza çıkaracaktır. “En Başarılı Ralli Pilotları: Tommi Makinen” adlı içeriğimizi okuduktan sonra arabam.com’un ilan sayfasındaki arazi arabalarına bakabilirsiniz.

İkinci El Araba İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here